Τι είναι οι επενδυτικοί άγγελοι και ποια τα οφέλη τους; -Theti Club

Τι είναι οι επενδυτικοί άγγελοι και ποια τα οφέλη τους; -Theti Club

theti club

Οι επενδύσεις είναι ένας αρκετά δημοφιλής τρόπος για να αυξηθεί και να εξασφαλιστεί ο πλούτος των επενδυτών, και μια επιλογή για να γίνει αυτό, είναι να γίνουν επενδυτικοί άγγελοι.

Οι επενδυτικοί άγγελοι (angel investors) είναι ιδιώτες που παρέχουν οικονομική υποστήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις, με αντάλλαγμα την ιδιοκτησία μετοχικού κεφαλαίου. 

Αυτό το είδος επένδυσης, προσφέρει τη δυνατότητα για υψηλές αποδόσεις, καθώς και την ευκαιρία να συμμετάσχει ένας επενδυτής, στην ανάπτυξη και την επιτυχία μιας εταιρείας. 

Έτσι λοιπόν, σε αυτό το άρθρο θα:

  • Εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι οι επενδυτικοί άγγελοι
  • Δούμε πως ένας επενδυτής μπορεί να γίνει επενδυτικος άγγελος και να επωφεληθεί
  • Μας εξηγήσει ο Ραφαήλ Κοντός, ιδρυτής του Theti Club, πως μπορεί κάποιος ιδιώτης να γίνει επενδυτικός άγγελος

Ας ξεκινήσουμε γνωρίζοντας καλύτερα, τι είναι οι επενδυτικοί άγγελοι.

Τι είναι οι Επενδυτικοί Άγγελοι;

Οι επενδυτικοί άγγελοι είναι ιδιώτες που παρέχουν κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις, με αντάλλαγμα την ιδιοκτησία μετοχικού κεφαλαίου. 

Οι επενδυτικοί άγγελοι, προσφέρουν πολύτιμη καθοδήγηση και συνδέσεις με τον κλάδο, για να βοηθήσουν startup επιχειρήσεις, να αναπτυχθούν και να επιτύχουν, και έτσι να έχουν και οι ίδιοι ισχυρές αποδόσεις από τις επενδύσεις τους σε αυτές.

Η καθοδήγηση αυτή προσφέρει πολυάριθμα οφέλη στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως:

  • το απαραίτητο κεφάλαιο για την ανάπτυξη και την κλιμάκωση της επιχείρησης και
  • πρόσβαση σε έμπειρους συμβούλους και ειδικούς του κλάδου

Οι angel investors, έχουν συχνά εμπειρία στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις.

Με την εμπειρία τους φέρνουν πλήθος γνώσεων στο τραπέζι και μπορούν να προσφέρουν την υποστήριξη τους, στα πρώτα στάδια μιας startup, κάτι που μπορεί να είναι κρίσιμο για την επιβίωση και την επιτυχία της.

Επιπλέον, η αξιοπιστία είναι κάτι που αποκτάται μετά από μια τέτοια κίνηση, και μπορεί να διευκολύνει στην δημιουργία συνεργασιών, οι οποίες με την σειρά τους οδηγούν σε καλά αποτελέσματα.

Οι γνώσεις που μοιράζονται με τις επιχειρήσεις που επενδύουν, είναι πολύτιμες και έχουν σαν σκοπό να τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να ανοιχτούν σε νέες αγορές.

Όσον αφορά όμως, τα οφέλη που αποκτούν οι ίδιοι οι επιχειρηματικοί άγγελοι, θα τα μάθουμε ακριβώς, αμέσως.

Τι κερδίζουν οι Επενδυτικοί Άγγελοι;

Ένας επιχειρηματικός άγγελος, κάθε φορά που επενδύει, αναλαμβάνει παράλληλα και ένα υψηλό ρίσκο.

Όμως, όσο πιο υψηλό είναι το ρίσκο, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η επιτυχία, στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει ανάπτυξη και κέρδη.

Το γεγονός αυτό, καθιστά αυτές τις επενδύσεις, μια δημοφιλή επιλογή για όσους θέλουν να επενδύσουν στην ανάπτυξη και την επιτυχία καινοτόμων επιχειρήσεων.

Έτσι λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση, οι επιχειρηματικοί άγγελοι, μπορούν να επωφεληθούν με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης:

  • της δυνατότητας για υψηλές αποδόσεις επένδυσης
  • της ευκαιρίας να συμμετέχουν στην ανάπτυξη και επιτυχία μιας εταιρείας και 
  • την ευκαιρία να βελτιώσουν την κοινωνία με το να συμβάλλουν σε τεχνολογικά εγχειρήματα

Επενδύοντας σε νεοφυείς επιχειρήσεις, οι επενδυτικοί άγγελοι μπορούν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους και να επωφεληθούν από καινοτόμες ιδέες και από την τεχνολογία αιχμής.

Επιπλέον, οι ίδιοι μπορούν να επωφεληθούν από διάφορα κίνητρα που τους δίνονται, ύστερα από κοινή υπουργική απόφαση.

Η εξής απόφαση, αφορά το κίνητρο της φοροαπαλλαγής για τους ιδιώτες που επενδύουν σε startup, το οποίο θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4712/2020.

Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι, οι επενδυτικοί άγγελοι έχουν το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα που ισούται με το 50% του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου που διέθεσαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Επίσης, κάθε ιδιώτης έχει τη δυνατότητα να επενδύσει ποσό έως 100.000 ευρώ ανά νεοφυή επιχείρηση και έως τρεις ανά έτος, δηλ. έως 300.000 ευρώ ανά έτος.

Όμως, για να ισχύσει η έκπτωση φόρου, η επένδυση πρέπει να γίνει σε εταιρεία εγγεγραμμένη στο Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων- Elevate Greece. 

Επενδυτικοί Άγγελοι vs VC Fund

Τόσο οι επενδυτικοί άγγελοι όσο και τα venture capital, είναι δύο μορφές χρηματοδότησης ιδιωτικών κεφαλαίων που χρησιμοποιούνται συνήθως για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και εταιρειών αρχικού σταδίου.

Παρόλα αυτά, η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο έγκειται στο στάδιο της επιχείρησης στην οποία επενδύουν, καθώς και στο μέγεθος της επένδυσης. 

Οι επενδυτικοί άγγελοι συνήθως επενδύουν σε εταιρείες αρχικού σταδίου με υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης και μικρότερα ποσά επενδύσεων, που κυμαίνονται από δεκάδες ευρώ έως μερικά εκατομμύρια ευρώ

Από την άλλη πλευρά, τα venture capital επενδύουν σε πιο ώριμες, νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης και γενικά επενδύουν μεγαλύτερα ποσά.

Έτσι λοιπόν, οι επενδυτικοί άγγελοι συχνά παίρνουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση και ανάπτυξη των εταιρειών στις οποίες επενδύουν. 

Αν όμως, ενδιαφέρεσαι να γίνεις ένας επενδυτικός άγγελος, τότε συνέχισε την ανάγνωση για να μάθεις περισσότερα.

Για να απαντήσουμε το συγκεκριμένο ερώτημα απευθυνθήκαμε σε έναν ειδικό, τον Ραφαήλ Κοντό, Managing Director του Theti Club.

επενδυτικοί άγγελοι
Theti club

Καλησπέρα Ραφαήλ, πως μπορεί να γίνει κάποιος επενδυτικός άγγελος;

Καλησπέρα! Απαραίτητο στοιχείο για να γίνει κάποιος επενδυτικός άγγελος, είναι να έχει όλες τις γνώσεις που χρειάζεται, προκειμένου να ξεχωρίζει τις καλές και τις κακές περιπτώσεις επενδύσεων.

Η γνώση λοιπόν, της επενδυτικής διαδικασίας, αλλά και των διαφορετικών επενδυτικών ευκαιριών είναι πολύ σημαντική για τους επενδυτές.

Επίσης, είναι σημαντικό να μπορεί κάποιος να επενδύσει μέσα από μια ομάδα επενδυτικών αγγέλων, όπως το Theti Club.

Μπορείς να μας εξηγήσεις με λίγα λόγια τι είναι το Theti club;

Το HELLENIC TECH INVESTOR CLUB, όπως είναι το πλήρες όνομα, είναι ο πρώτος Όμιλος Tech Angel στην Ελλάδα. 

Ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2022, και σύντομα αναμένεται να ανακοινώσουμε την πρώτη επένδυση.

Το Theti club λειτουργεί ως μια ομάδα επενδυτικών αγγέλων και όχι ένα fund, με τους επενδυτικούς αγγέλους να επενδύουν άμεσα ως ιδιώτες ή με τη δημιουργία ενός SPV.

Ο όμιλος έχει ως ορμητήριο την Αθήνα με μέλη (angel investors) από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η αποστολή του Theti club είναι να υποστηρίξει τεχνολογικές λύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, καλύπτοντας το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στους γύρους χρηματοδότησης πρώιμου σταδίου στην Ελλάδα.

Ποιοι είναι οι στόχοι του Theti Club;

Ο στόχος μας για το 2023 είναι να χρηματοδοτηθούν 8-10 startups (250.000 μέσος όρος εισιτηρίου).

Γενικότερος σκοπός, είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο ομάδων επενδυτικών αγγέλων, με σκοπό να μεταμορφώσει τη βιομηχανία του angel investing στην Ελλάδα.

Τι ξεχωρίζει το Theti club, από τα επενδυτικά Funds που υπάρχουν εκεί έξω;

Το Theti Club είναι ο πρώτος όμιλος τεχνολογικών αγγέλων – όπου μεμονωμένοι επενδυτές μπορούν να συναντηθούν, να συζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες και να αναλύσουν την τεχνολογία που υποστηρίζει την καινοτομία. 

Η επενδυτική μας διατριβή επικεντρώνεται στο pre-seed και στο seed. 

Είμαστε ο πρώτος σταθμός για μια νέα startup που αναζητά χρηματοδότηση από VC. 

Επιπλέον, οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν πού θέλουν να επενδύσουν και μπορούν να συνεισφέρουν όχι μόνο με χρήματα αλλά και με καθοδήγηση.

Ποιοι επενδυτές είναι ήδη μέλη του συλλόγου σας και με ποιους απευθύνεστε γενικά;

Το Club είναι ιδιωτικό που σημαίνει ότι για να γίνει κάποιος μέλος θα πρέπει να είναι είτε επιτυχημένος επιχειρηματίας είτε στέλεχος C-Level.

Στην πραγματικότητα, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα “ελίτ” με μερικούς από τους καλύτερους επιχειρηματίες εκεί έξω.

Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε τα πράγματα γρήγορα και αποτελεσματικά – αν θέλετε να δημιουργήσετε αντίκτυπο στο οικοσύστημα, καλύτερα να έχετε τους καλύτερους ανθρώπους εκεί έξω. 

Γενικά, τα μέλη μας είναι ιδιώτες που μπορούν να κατανοήσουν την τεχνολογία και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα. 

Πολλοί από αυτούς είναι πρώην ιδρυτές ή έχουν κάνει επιτυχημένα Exits και είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι μας, μιας και διαθέτουν ήδη εμπειρία στον χώρο.

Ποια είναι τα οφέλη για τους επενδυτές που γίνονται μέλη του συλλόγου;

Αν κοιτάξουμε τι γίνεται στο εξωτερικό, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει solo angel investor. 

Οι επενδυτικοί άγγελοι στο εξωτερικό είναι οργανωμένοι σε “κοινότητες” (Ομάδες, Λέσχες, Δίκτυα) και εργάζονται από κοινού στην ανάλυση/αξιολόγησή των deals και στη συνεπένδυση. 

Αυτό προσπαθούμε να φέρουμε στην Ελλάδα. 

Τα τελευταία χρόνια, το οικοσύστημα άρχισε να έχει μερικούς ενεργούς επενδυτές, και στόχος μας είναι να δώσουμε δομή στο υπάρχον οικοσύστημα και να το αναπτύξουμε περαιτέρω. 

Επιπλέον, έχουμε μια συνεργασία με το FiBAN, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα και πιο εξελιγμένα δίκτυα αγγέλων στην Ευρώπη, και μας δίνουν πλήρη πρόσβαση στην εκπαιδευτική τους πλατφόρμα. 

Η συνεργασία αυτή, ήταν μια πρωτοβουλία για τη μεταφορά των καλύτερων πρακτικών από το εξωτερικό στην Ελλάδα.

επενδυτικοί άγγελοι
Theti club

Τι θα έλεγες σε κάποιους ιδιώτες που σκέφτονται να γίνουν μέλη του Theti Club;

Αν λοιπόν θέλετε να αποτελείτε σημαντικό μέρος μιας κοινότητας επιχειρηματικών αγγέλων, αλλά και να επενδύσετε σε ιδιωτικές εταιρείες ή projects που ανήκουν σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, το Theti club είναι αυτό που αναζητάτε.

Αν γίνετε και εσείς μέλος του Theti club θα συνδεθείτε με άλλους angels, αξιοποιώντας την ευκαιρία να συνεπενδύστε σε high-tech startups.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Theti club, μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα μας (κλικ εδώ).

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας