Πως επενδύουμε σωστά σε startups;

Πως επενδύουμε σωστά σε startups;

Μάθετε τα πάντα για το πως λειτουργούν οι startups και πως να βρείτε ποιες είναι οι κατάλληλες για επένδυση

Γενικά, είναι δύσκολο να δώσουμε έναν ακριβή ορισμό των startups. Μπορεί να είναι μια επιχείρηση που δημιουργεί ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία υπό συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας ή μια εταιρεία που στοχεύει να λύσει ένα πρόβλημα όπου η λύση δεν είναι προφανής και η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη.

Όπως κι αν ορίσετε μια startup, παλιά χρειαζόσασταν τόσο πλούτο όσο και καλές διασυνδέσεις για να επενδύσετε σε αυτήν. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Ωστόσο, και οι μέσοι επενδυτές μπορούν εύκολα να αρπάξουν ένα κομμάτι από μια συναρπαστική ευκαιρία startup χρησιμοποιώντας ιστότοπους crowdfunding.

Οι επενδύσεις σε startup είναι δυνητικά προσοδοφόρες, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι συνοδεύονται από μεγάλους κινδύνους. Η συντριπτική πλειονότητα των νεοφυών επιχειρήσεων αποτυγχάνει. Aκόμα κι αν κάνετε την έρευνά σας, θα μπορούσατε να καταλήξετε με μια τσέπη γεμάτη τίποτα. Παρακάτω είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για να ξεκινήσετε να επενδύετε σε startups.

Πως δημιουργεί κανείς έσοδα από επενδύσεις;

Όταν επενδύετε σε μια startup μέσω ενός ιστότοπου crowdfunding, συνάπτετε επενδυτικό συμβόλαιο με την εταιρεία. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη επενδυτικών συμβολαίων, καθένα από τα οποία προσφέρει διαφορετικούς τρόπους για να κερδίσετε χρήματα από την επένδυσή σας:

 1. Χρέος: Αυτός ο τύπος συμβολαίου αντιμετωπίζει τα χρήματά σας σαν δάνειο που κερδίζει τόκους. Το συμβόλαιο μπορεί να πληρώσει μια σταθερή απόδοση, όπως το διπλάσιο της επένδυσής σας ή μια μεταβλητή απόδοση. Το πότε λαμβάνετε πληρωμές τόκων εξαρτάται από την απόδοση της επιχείρησης με την πάροδο του χρόνου.
 2. Μετατρέψιμο χαρτονόμισμα: Αντί να κερδίζει τόκους, αυτό το συμβόλαιο είναι μια μορφή χρέους που μετατρέπεται σε μετοχές όταν μια startup αρχειοθετεί συγκεκριμένους στόχους, όπως η απόκτηση νέων κύκλων χρηματοδότησης. Κερδίζετε χρήματα από την επένδυσή σας μόλις η εταιρεία αγοραστεί από άλλη εταιρεία ή γίνει δημόσια.
 3. Stock: Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις σε μεταγενέστερο στάδιο ενδέχεται να σας επιτρέψουν να αγοράσετε μετοχές της εταιρείας, όπως ακριβώς θα αγοράζατε μετοχές μιας εταιρείας που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Απλώς να έχετε υπόψη σας ότι δεν μπορείτε να πουλήσετε τις μετοχές που προορίζονται για την startup. Για να έχετε έσοδα, πρέπει να διατηρήσετε τις μετοχές σας μέχρι η εκκίνηση να γίνει δημόσια ή να αγοραστεί από άλλη εταιρεία.
 4. Μερίσματα: Οι επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις μεταγενέστερου σταδίου προσφέρουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να αγοράσουν μετοχές μετοχών που πληρώνουν ετήσια μερίσματα.

Γιατί αξίζει να επενδύσετε σε startups;

Η επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις σάς δίνει την ευκαιρία να αναζητείσετε λύσεις για δύσκολα προβλήματα ή την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Άλλοι λόγοι που αξίζει μια τέτοια επένδυση είναι:

 1. Δυνατότητα ανάπτυξης: Οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης (πχ. Standard & Poors 500) είναι λιγότερο επικίνδυνες από τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Παρόλο αυτά, σπάνια υπάρχει χώρος για εκθετική ανάπτυξη. Ωστόσο, εάν επιλέξετε μια επιτυχημένη startup, οι προοπτικές των κερδών σας δεν έχουν όριο. Εάν υπάρχει ένα τεράστιο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που προκύπτει, αυτό είναι το μέρος που θα αγόραζε ένας επενδυτής.
 2. Η πίστη σε μια νέα ιδέα: Η επένδυση σε startup μπορεί να σας ελκύει επειδή πρόκειται για επιχειρηματίες που επιδιώκουν μια νέα ιδέα. Οι άνθρωποι συχνά επενδύουν σε αυτό που θέλουν να δουν στον κόσμο, είτε πρόκειται για περισσότερη βιωσιμότητα είτε για μια πραγματικά όμορφη εταιρεία αθλητικών παπουτσιών.
 3. Προσωπικές σχέσεις: Πολλοί άνθρωποι επενδύουν σε startups επειδή ανήκει σε κάποιον συγγενή ή φίλο. Επομένως, υποστηρίζουν ένα έργο που γνωρίζουν εξαρχής.

Πώς μπορείτε να ξέρετε αν μια startup αξίζει μια επένδυση;

Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγετε που θα επενδύσετε πρέπει να είναι μοναδικός για εσάς και την οικονομική σας κατάσταση. Οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε άφθονη έρευνα προτού ξεκινήσετε να δίνετε τα χρήματά σας. Θα πρέπει επίσης να είστε σε θέση να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις πριν κάνετε μια επένδυση:

 • Τι γνωρίζετε για την startup; Είναι ένας τομέας/βιομηχανία/προϊόν που γνωρίζετε; Είναι πάντα προτιμότερο να επενδύετε σε startups που γνωρίζετε και καταλαβαίνετε το σκεπτικό και την φιλοσοφία τους.
 • Είναι η ομάδα παθιασμένη με την ιδέα της; Ακόμη και μια ιδέα που “δεν πρέπει να χάσετε” μπορεί να αστοχήσει, αν η διοικητική ομάδα δεν είναι φανατική για να την απογειώσει. Είτε πρόκειται για επικοινωνία με πελάτες, για πρόσληψη ομάδας ή για ανάπτυξη στρατηγικής, το πάθος είναι απαραίτητο για να θεωρείται κανείς επιτυχημένος επιχειρηματίας.
 • Έχει η διοικητική ομάδα της startup εμπειρία στον τομέα; Η startup θα πρέπει να γνωρίζει τις λεπτομέρειες του χώρου στον οποίο δραστηριοποιείται.
 • Πόσο μεγάλη είναι η αγορά; Η ύπαρξη μιας μεγάλης και αναπτυσσόμενης αγοράς είναι ζωτικής σημασίας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Μερικές φορές οι εταιρείες στοχεύουν σε μια εξειδικευμένη θέση και αναπτύσσουν ένα προϊόν που είναι τόσο εστιασμένο που ακόμη και όταν ξεπερνούν τον ανταγωνισμό τους, δεν υπάρχει τρόπος να γίνουν μια μεγάλη εταιρεία. Σε εκείνο το σημείο, ανεξάρτητα από το τι κάνετε, είναι σχεδόν αδύνατο να εκπαιδεύσετε τους πελάτες και να αυξήσετε το μέγεθος της αγοράς σας.
 • Γιατί αυτό το προϊόν? Γιατί τώρα? Έχει δοκιμαστεί αυτή η ιδέα στο παρελθόν; Αν δεν έχει, γιατί όχι; Αν έχει, γιατί απέτυχε προηγουμένως; Στις μέρες μας, δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι σαν πρωτότυπη καλή ιδέα. Τι σας κάνει μοναδικά ικανό να το πετύχετε αυτό; Είναι η τεχνογνωσία σας; Η τεχνολογία σας; Γιατί να είναι αυτό στον κόσμο, και γιατί δεν έχει υπάρξει ακόμα;

Πηγές: Fundify /Forbes / Paisabazaar

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.