Τι είναι το White hat SEO: Ορισμός, Οφέλη και tips

Τι είναι το White hat SEO: Ορισμός, Οφέλη και tips

White hat SEO

Όταν πρόκειται για τη βελτιστοποίηση ενός ιστότοπου για τις μηχανές αναζήτησης, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις που μπορεί να ακολουθήσει κανείς εκτός από το White hat SEO.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι στρατηγικές ίσες. Ορισμένες μέθοδοι θεωρούνται ανήθικες και μπορεί να οδηγήσουν σε κυρώσεις, ενώ άλλες είναι νόμιμες και ακολουθούν τις οδηγίες των μηχανών αναζήτησης.

Το white hat SEO αναφέρεται στον τελευταίο τύπο στρατηγικών που αποσκοπούν στη βελτίωση της ορατότητας ενός ιστότοπου χωρίς να καταφεύγουν σε ανήθικες τακτικές.

Ακολουθώντας τις πρακτικές white hat SEO, οι ιδιοκτήτες ιστοτόπων μπορούν να βελτιώσουν τη διαδικτυακή τους παρουσία με τρόπο βιώσιμο και μακροχρόνιο.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε ορισμένες από τις βασικές αρχές του white hat SEO και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε καλύτερες κατατάξεις στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

(Black hat VS White hat)

Τι είναι το White hat SEO;

Όπως εξηγήσαμε το white hat SEO είναι ένας όρος που περιγράφει πρακτικές μάρκετινγκ στο διαδίκτυο που εγκρίνονται από τις μηχανές αναζήτησης.

Ο στόχος μιας στρατηγικής βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης (SEO) είναι να εμφανίζεται ένας δικτυακός τόπος υψηλότερα στα αποτελέσματα μιας μηχανής αναζήτησης.

Οι μηχανές αναζήτησης καθορίζουν πού θα κατατάξουν τους ιστότοπους με βάση πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με κάθε ιστότοπο.

Το SEO είναι η πρακτική της προσαρμογής της ιστοσελίδας σας ώστε να ταιριάζει καλύτερα στους παράγοντες που επιθυμούν οι μηχανές αναζήτησης.

Ορισμένα παραδείγματα στρατηγικών white hat SEO περιλαμβάνουν:

 • Βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για ορισμένες λέξεις-κλειδιά.
 • Δημιουργία περιεχομένου υψηλής ποιότητας.
 • Βελτίωση της ταχύτητας ενός δικτυακού τόπου.
 • Χρήση περιγραφικών μετα-ετικετών(metatags).
 • Βελτίωση της πλοήγησης στον ιστότοπο.
 • Διευκόλυνση της χρήσης ενός δικτυακού τόπου σε κινητές συσκευές.
 • Ανάπτυξη στρατηγικής εσωτερικής διασύνδεσης.
 • Δικτύωση για την απόκτηση backlinks.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τεχνικές white hat SEO για διάφορους λόγους, όπως:

Εμφάνιση στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης

Στις περισσότερες μηχανές αναζήτησης, υπάρχουν δύο τύποι αποτελεσμάτων: τα πληρωμένα και τα οργανικά αποτελέσματα.

Τα πληρωμένα αποτελέσματα είναι οι διαφημίσεις που εμφανίζονται στην κορυφή της σελίδας αποτελεσμάτων, ενώ τα οργανικά αποτελέσματα είναι οι ιστότοποι που εμφανίζονται με φυσικό τρόπο βάσει των εσωτερικών κριτηρίων της μηχανής αναζήτησης.

Η περισσότερη διαδικτυακή κίνηση πηγαίνει στους ιστότοπους που εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Ως εκ τούτου, οι έμποροι του διαδικτύου θέλουν ο ιστότοπός τους να εμφανίζεται όσο το δυνατόν πιο ψηλά στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης, ώστε να μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες στους ιστότοπούς τους.

Παραμονή στη λίστα των μηχανών αναζήτησης

Οι μηχανές αναζήτησης είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι ανακαλύπτουν πληροφορίες.

Είναι σημαντικό για τις περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν παρουσία στις μηχανές αναζήτησης, ώστε να μπορούν να προσελκύσουν ένα ευρύτερο κοινό.

Η χρήση τεχνικών white hat SEO συμβάλλει στο να διασφαλιστεί ότι οι μηχανές αναζήτησης, θα συνεχίσουν να καταχωρίζουν τον ιστότοπό σας στα αποτελέσματα αναζήτησής τους.

Ορισμένες μηχανές αναζήτησης, όταν εντοπίζουν μεθόδους black hat SEO, ενδέχεται να κάνουν προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση στη συγκεκριμένη διεύθυνση URL.

Διατήρηση μακροπρόθεσμης αξίας

Οι μέθοδοι White hat SEO είναι πιο πιθανό να παραμείνουν αποτελεσματικές στο μέλλον.

Εφαρμόζοντας μεθόδους White hat SEO τώρα, μπορείτε να συνεχίσετε να επωφελείστε από αυτές στο μέλλον.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις μεθόδους Black hat SEO, καθώς οι μηχανές αναζήτησης είναι πιο πιθανό να αντιληφθούν την πρακτική αυτή και να προσαρμόσουν ανάλογα τις κατατάξεις αναζήτησης.

(White hat SEO Techniques)

Πώς να εφαρμόσετε μεθόδους White hat SEO;

Για να εφαρμόσετε μεθόδους white hat SEO, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. Αναλύστε την τρέχουσα ιστοσελίδα σας.

Αξιολογήστε τον τρέχοντα ιστότοπό σας και δείτε ποιες μεθόδους white hat SEO χρησιμοποιείτε αυτη την στιγμή.

Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με μια αυτοαξιολόγηση της ιστοσελίδας σας, ώστε να γνωρίζετε ποιες βελτιώσεις πρέπει να κάνετε.

Επίσης, αναλύστε το τρέχον επίπεδο επισκεψιμότητας του ιστοτόπου σας, καθώς αυτό σας επιτρέπει να συγκρίνετε τα αποτελέσματά σας μετά την εφαρμογή των τακτικών white hat SEO.

2. Διεξάγετε έρευνα λέξεων-κλειδιών

Η έρευνα λέξεων-κλειδιών είναι η διαδικασία εύρεσης δημοφιλών όρων αναζήτησης που σχετίζονται με τον ιστότοπό σας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας λέξεων-κλειδιών, μπορείτε να ανακαλύψετε τους τύπους των φράσεων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να βρουν ιστότοπους παρόμοιους με τον δικό σας, καθώς και το επίπεδο ανταγωνισμού για κάθε λέξη-κλειδί.

Ο σκοπός της διεξαγωγής της έρευνας λέξεων-κλειδιών είναι να μπορείτε να συμπεριλάβετε αυτές τις λέξεις-κλειδιά στρατηγικά στους ιστότοπούς σας, όπως στους τίτλους σελίδων και στις μεταπεριγραφές.

Οι λέξεις-κλειδιά είναι ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες για τις μηχανές αναζήτησης, γεγονός που καθιστά σημαντικό να επιλέγετε τις σωστές λέξεις.

3. Δημιουργήστε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας

Οι μηχανές αναζήτησης αξιολογούν υψηλότερα τους ιστότοπους που παρέχουν πολύτιμο περιεχόμενο.

Καθορίζουν την αξία μιας σελίδας εξετάζοντας διάφορους παράγοντες, όπως η διάρκεια του περιεχομένου, η χρήση πολυμέσων, ο μέσος χρόνος που περνούν οι χρήστες στη σελίδα και το ποσοστό αναπήδησης (bounce rate) της σελίδας.

Oπότε αντί να εστιάζετε στις ακριβείς μετρήσεις της σελίδας, είναι συχνά προτιμότερο να εστιάζετε στη δημιουργία περιεχομένου υψηλής ποιότητας.

Για παράδειγμα, οι χρήστες είναι πολύ πιο πιθανό να παραμείνουν σε μια ανάρτηση ενός blog που τους παρέχει πολύτιμες πληροφορίες.

Όσο πιο ποιοτικό περιεχόμενο δημιουργείτε, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχετε να εμφανιστείτε ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης.

4. Συμμετέχετε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Οι μηχανές αναζήτησης εξετάζουν επίσης για ποιες σελίδες και επωνυμίες μιλούν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η συμμετοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της εταιρείας σας, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου που δημιουργείτε.

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται επίσης συχνά στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης, δίνοντάς σας έτσι μια ακόμη διέξοδο για να εμφανιστείτε στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Ξεκινήστε δημιουργώντας παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις μεγαλύτερες πλατφόρμες και δημιουργώντας λεπτομερή προφίλ.

5. Επιταχύνετε την ιστοσελίδα σας

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το πόσο γρήγορα φορτώνει ο ιστότοπός σας για τους χρήστες του.

Οι μηχανές αναζήτησης προτιμούν τους ταχύτερους ιστότοπους, καθώς αυτοί συνήθως παρέχουν καλύτερη εμπειρία χρήσης.

Υπάρχουν δωρεάν εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο διαδίκτυο και τα οποία μετρούν την ταχύτητα του ιστότοπού σας.

Αν ανακαλύψετε ότι ο ιστότοπός σας φορτώνει αργά, μπορείτε να εργαστείτε για τη βελτίωση της ταχύτητας εκτελώντας ενέργειες όπως:

 • Αφαίρεση περιττών πρόσθετων προγραμμάτων (pluggins)
 • Μείωση του μεγέθους των εικόνων
 • Αλλαγή σε ταχύτερο διακομιστή ιστού (web server)

Συμπερασματικά, το white hat SEO δεν είναι απλώς μια σημαντική προσέγγιση για τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης, αλλά ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για να επιτύχετε μακροπρόθεσμη επιτυχία στον διαδικτυακό κόσμο.

Ακολουθώντας ηθικές στρατηγικές που ευθυγραμμίζονται με τις κατευθυντήριες γραμμές των μηχανών αναζήτησης και παρέχουν αξία στους χρήστες, οι ιδιοκτήτες ιστoσελίδων μπορούν να βελτιώσουν τη διαδικτυακή τους παρουσία με βιώσιμο, μακροχρόνιο τρόπο χωρίς το υψηλό ρίσκο των black hat πρακτικών.

Αν και σε αντίθεση με τις ανήθικες στρατηγικές μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να δείτε τα οφέλη αυτής της μεθόδου, όπως καλύτερη κατάταξη και αυξημένη επισκεψιμότητα, εδώ τα αποτελέσματα αξίζουν κάθε προσπάθεια.

Οπότε θεωρούμε πως αν θέλετε να εκμεταλευτείτε τις μηχανές αναζήτησης προς οφελός σας, δεν υπάρχει καλύτερη λύση από το White hat SEO!

Πηγή: Indeed.com

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας