Nvidia: Με άνοδο ρεκόρ φτάνει το 1 τρις! Πως βγάζει τόσα χρήματα;

Nvidia: Με άνοδο ρεκόρ φτάνει το 1 τρις! Πως βγάζει τόσα χρήματα;

nvidia

Η Nvidia είδε την τιμή της μετοχής της να εκτινάσσεται περισσότερο από 25% το πρωί της Πέμπτης, αφού ο κατασκευαστής chip ανέφερε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη πρώτου τριμήνου.

Χάρη στον ηγετικό της ρόλο στην παγκόσμια βιομηχανία τσιπ, η Nvidia αναμένεται να είναι στην πρώτη γραμμή του AI.

Η Nvidia σημειώνει σχεδόν ρεκόρ άνοδο στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς

Η κεφαλαιοποίηση της Nvidia εκτινάχθηκε κατά σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια το πρωί της 25ης Μαΐου.

Στο τέλος της ημέρας διαπραγμάτευσης της 25ης Μαίου, η κεφαλαιοποίηση της Nvidia είχε αυξηθεί κατά 184 δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι έφτασε σε περίπου 940 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό, κατέστησε την Nvidia, ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη μιας ημέρας στην ιστορία της αγοράς των ΗΠΑ.

Η Apple και η Amazon είχαν προηγουμένως δει την κεφαλαιοποίησή τους να αυξάνεται κατά 191 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία μέρα τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο του 2022, αντίστοιχα, αλλά και οι δύο αποτιμήθηκαν πολύ πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια εκείνη την εποχή, κάνοντας το μεγάλο άλμα της Nvidia ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Η Nvidia σημειώνει σχεδόν ρεκόρ άνοδο στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς
Η Nvidia σημειώνει σχεδόν ρεκόρ άνοδο στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς

Η αύξηση των εσόδων της Nvidia το πρώτο τρίμηνο του έτους

Η εταιρεία με έδρα τη Σάντα-Κλάρα της Καλιφόρνια ανέφερε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη πρώτου τριμήνου με καθαρά κέρδη 26% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα ξεπέρασαν τις επιδόσεις κατά την ίδια περίοδο.

Ενώ τόσο τα έσοδα όσο και τα καθαρά έσοδα ήταν υψηλότερα από τα αναμενόμενα. η εταιρεία παρόλα αυτά σημείωσε μείωση εσόδων κατά 13% από έτος σε έτος.

Αυτό, καθώς οι πωλήσεις στη σημαντική της δραστηριότητα, το Gaming μειώθηκαν σχεδόν κατά 40% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αντανακλώντας την «ασθενέστερη ζήτηση λόγω της μακροοικονομικής επιβράδυνσης».

Η πτώση αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των εσόδων του Data Center, τα οποία αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με το αντιστοιχο περσινό τρίμηνο, κυρίως χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και μεγάλα μοντέλα γλώσσας που χρησιμοποιούν το GPU της Nvidia.

Αλλά η μεγάλη ώθηση ήταν τα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο. Αυτά ήταν 50% υψηλότερα από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, καθώς η εταιρεία βλέπει μια αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα της.

Αυτό πραγματικά εξέπληξε τους αναλυτές, που είδαν τις προοπτικές της εταιρείας με βάση το δεύτερο τρίμηνο.

«Η βιομηχανία των υπολογιστών διέρχεται από δύο ταυτόχρονες μεταβάσεις — επιταχυνόμενους υπολογιστές και γενετική τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Jensen Huang, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia στην ανακοίνωση κερδών της εταιρείας.

Εκτόξευση στα έσοδα της Nvidia
Εκτόξευση στα έσοδα της Nvidia

Πώς η Nvidia βγάζει χρήματα;

Η Nvidia έκανε δημοφιλή τη μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU) και λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από αυτά τα εξειδικευμένα τσιπ. Παράλληλα, επεκτείνεται γρήγορα σε πεδία όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Η Nvidia σχεδιάζει και πουλά GPU για παιχνίδια, εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και επαγγελματικές εφαρμογές, καθώς και συστήματα τσιπ για χρήση σε οχήματα, ρομποτική και άλλα εργαλεία.

Η εταιρεία τσιπ εξυπηρετεί πέντε κύριες αγορές:

 • Gaming,
 • Data center,
 • Επαγγελματική οπτικοποίηση,
 • Αυτοκινητοβιομηχανία,
 • Κατασκευαστής πρωτότυπου εξοπλισμού (OEM)

Η πανδημία COVID-19 είχε θετικό αντίκτυπο στην οικονομική απόδοση της Nvidia. Η εταιρεία είπε ότι οι πλατφόρμες αγοράς gaming, data center και επαγγελματικής οπτικοποίησης έχουν ενισχυθεί από την ισχυρότερη ζήτηση από άτομα που εργάζονται, σπουδάζουν ή παίζουν από το σπίτι.

Η Nvidia αναδιοργάνωσε τον τρόπο με τον οποίο αναφέρει τους λειτουργικούς της τομείς ξεκινώντας από το 1ο τρίμηνο του 2021. Οι δύο κύριοι τομείς αναφοράς της εταιρείας είναι πλέον τα γραφικά και το τμήμα υπολογιστών και δικτύων.

Τα έσοδα της Nvidia ανά τμήμα
Τα έσοδα της Nvidia ανά τμήμα

Το τμήμα γραφικών περιλαμβάνει τις GPU της GeForce για gaming και υπολογιστές, την υπηρεσία ροής παιχνιδιών GeForce NOW, καθώς και λύσεις για πλατφόρμες παιχνιδιών.

Περιλαμβάνει επίσης τις GPU Quadro/NVIDIA RTX για εταιρική σχεδίαση, λογισμικό GRID για οπτικούς και εικονικούς υπολογιστές που βασίζονται σε cloud και πλατφόρμες αυτοκινήτων για συστήματα ψυχαγωγίας.

Το τμήμα υπολογιστών και δικτύων περιλαμβάνει τις πλατφόρμες Data Center, καθώς και συστήματα για τεχνητή νοημοσύνη, υπολογιστές υψηλής απόδοσης.

Περιλαμβάνει επίσης:

 • Λύσεις δικτύωσης και διασύνδεσης,
 • AI Cockpit αυτοκινήτου,
 • ανάπτυξη αυτόνομης οδήγησης,
 • λύσεις αυτόνομων οχημάτων,
 • επεξεργαστές εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και
 • Jetson για ρομποτική και άλλες ενσωματωμένες πλατφόρμες.

Πηγές: Statista [1] [2], Investopedia [1] [2]

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.