Ακίνητα VS Μετοχές: Πού να επενδύσεις τα χρήματα σου;

Ακίνητα VS Μετοχές: Πού να επενδύσεις τα χρήματα σου;

Aκίνητα VS Μετοχές

Ακίνητα VS Μετοχές. Δυο δημοφιλείς επενδυτικές επιλογές που συχνά μας έρχονται στο μυαλό και μπορούν να διασφαλίσουν το οικονομικό μέλλον του επενδυτή.

Και τα δυο προσφέρουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και τις δυο όψεις του νομίσματος πριν αναλάβουμε δράση.

Επενδύσεις σε ακίνητα

Αρχικά, οι επενδύσεις σε ακίνητα είναι γενικότερα πιο ανθεκτικές στην ύφεση. Ενώ το χρηματιστήριο μπορεί να είναι αρκετά ρευστό και να υπόκειται σε οικονομικές δυσκολίες, ο κλάδος του ακινήτου τείνει να είναι πιο σταθερός.

Κατά τη διάρκεια δύσκολων και αβέβαιων εποχών, η αξία των ακινήτων μπορεί να παρουσιάσει ύφεση. Παρόλα αυτά, συνήθως ανακάμπτει η αγορά και κάνει την επένδυση σε ακίνητα μια αξιόπιστη επενδυτική επιλογή.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της επένδυσης σε ακίνητα είναι η ικανότητα να επηρεάζει θετικά την οικονομική κατάσταση του αγοραστή.

Οι πιο γνωστές τράπεζες συνήθως δίνουν δάνεια έως και μέχρι του 80% της αξίας του ακινήτου, επιτρέποντας στους επενδυτές να πολλαπλασιάζουν την αγοραστική τους δύναμη.

Για όσους αγοράζουν για πρώτη φορά, αυτό μπορεί να σημαίνει την εξοικονόμηση του κόστους του ενοικίου.

Aκίνητα VS Μετοχές
Aκίνητα VS Μετοχές

Από την άλλη, το ενοίκιο που μπορεί να κερδίσει κάποιος από την εκμετάλλευση του ακινήτου μπορεί να καλύψει το μηνιαίο ποσό των δόσεων μέσα σε λίγα χρόνια για όσους επενδύουν σε ακίνητα προς εκμετάλλευση.

Επιπλέον, τα ακίνητα θεωρούνται ατού που βελτιώνει την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη.

Το να έχεις ένα ακίνητο μπορεί να βελτιώσει το καθαρό σου εισόδημα και να ενισχύσει την αξιοπιστία σου στα μάτια των τραπεζών.

Αυτά τα οφέλη μπορεί να ανοίξουν πόρτες σε μελλοντικές επενδυτικές ευκαιρίες και να διευκολύνουν την πρόσβαση σε άλλες οικονομικές ροές. 

Επενδύσεις σε μετοχές

Από την άλλη, οι μετοχές, τα ιδία κεφάλαια και τα αμοιβαία κεφάλαια απαιτούν λεπτομερή έρευνα και ανάλυση για να θεωρηθούν επικερδείς επενδύσεις.

Οι τάσεις της αγοράς, η επίδοση της εταιρείας και οι οικονομικοί δείκτες πρέπει να ληφθούν υπόψην. Από την άλλη, οι επενδύσεις σε ακίνητα συχνά απαιτούν οι τράπεζες να κάνουν εξονυχιστική έρευνα εκ μέρους των αγοραστών.

Aκίνητα VS Μετοχές
Ακίνητα VS Μετοχές

Επιπλέον, οι τράπεζες μπορούν να προστατέψουν τα συμφέροντα των αγοραστών ακινήτων, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την πιθανότητα να αποτύχει η επένδυση. Έτσι διασφαλίζουν επίσης και τις συναλλαγές στον τομέα των ακινήτων.

Ενώ η επένδυση σε μετοχές προσφέρει υψηλό περιθώριο κερδών, δεν υπάρχει εγγύηση για την επιτυχία.

Οι διακυμάνσεις στην αγορά μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες, ειδικά για τους άπειρους επενδυτές.

Από την άλλη, ο χώρος του ακινήτου, δίνει απτά πλεονεκτήματα με προστιθέμενη αξία.

Μπορεί να δημιουργήσει ένα σταθερό εισόδημα ακόμα και μέσω ενοικίασης.

Η αγορά ακινήτου προσφέρει μια ασφάλεια έναντι του πληθωρισμού. Καθώς το κόστος ζωής συνεχώς ανεβαίνει, το ίδιο και οι τιμές ακινήτων και οι τιμές ενοικίου.

Αυτό κάνει τις επενδύσεις στον κλάδο του ακινήτου ελκυστικές για μακροπρόθεσμη διατήρηση πλούτου.

Επιπλέον, φορολογικά είναι καλύτερο να επενδύεις σε ακίνητα. 

Οι επενδύσεις σε ακίνητα πολλές φορές δίνουν δάνεια με χαμηλά επιτόκια.

Είναι επίσης σχετικά πιο εύκολο να κάνεις απόσβεση σε ενοικιαζόμενες κατοικίες.

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να πετύχουν απαλλαγές από τον φόρο κεφαλαίου για μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Αυτό, ενισχύει σημαντικά τη συνολική επένδυση στο ακίνητο.

Αυτές οι φορολογικές εκπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να μειώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και να αυξήσουν τα καθαρά τους κέρδη.

Aκίνητα VS Μετοχές
Ακίνητα VS Μετοχές

Ακίνητα VS Μετοχές: Επίλογος

Ενώ το χρηματιστήριο, τα μετοχικά κεφάλαια και τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν τα πλεονεκτήματα τους, η επένδυση σε ακίνητα προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα.

Είναι μια πολύ καλή επιλογή για τους επενδυτές για πολλούς λόγους.

Αρχικά, λόγω της φύσης τους. Είναι ανθεκτικά σε πληθωριστικές τάσεις, δίνουν τη δυνατότητα για υψηλές επιστροφές, δημιουργούν εισόδημα λόγω εκμετάλλευσης και έχουν αρκετά φορολογικά πλεονεκτήματα.

Η επένδυση σε ακίνητα μπορεί να είναι μια επενδυτική ευκαιρία που μπορεί να ενδυναμώσει την οικονομική θέση κάποιου μακροπρόθεσμα.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να αξιολογήσει κανείς τα ρίσκα και τους περιορισμούς της επένδυσης σε ακίνητα και να διενεργήσει μια εξονυχιστική έρευνα πριν λάβει οποιαδήποτε επενδυτική απόφαση.

Disclaimer

Το παρόν αποτελεί γνώμη του συγγραφέα και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ληφθεί σαν συμβουλή ειδικού. Οι αναγνώστες οφείλουν να συμβουλευτούν τον οικονομικό τους σύμβουλο πριν προβούν σε οποιαδήποτε επενδυτική ενέργεια.

Πηγή: Financial Express

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας