Πως ορίζεται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ένας εκατομμυριούχος;- Freedom24

Πως ορίζεται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ένας εκατομμυριούχος;- Freedom24

image (70)

Σταμάτησε για ένα δευτερόλεπτο και φαντάσου έναν εκατομμυριούχο. Τι σου έρχεται στο μυαλό;

Ζει σε ένα μεγάλο σπίτι, οδηγεί ένα ακριβό αυτοκίνητο και φοράει επώνυμα ρούχα; Αυτό το άτομο θα μπορούσε να είναι πραγματικός εκατομμυριούχος…αλλά μπορεί να μην είναι.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μοιάζουν με ένα εκατομμύριο δολάρια χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν ένα εκατομμύριο δολάρια και θα μπορούσαν να είναι ένα βήμα μακριά από το να τα χάσουν όλα.

Οι άνθρωποι πιστεύουν κάθε είδους τρελούς μύθους για τους εκατομμυριούχους.

Αν ρωτήσεις 10 τυχαίους ανθρώπους στο δρόμο τι σημαίνει να είσαι εκατομμυριούχος, πιθανότατα θα λάβεις 10 εντελώς διαφορετικές απαντήσεις. Και οι περισσότεροι από αυτούς θα έκαναν λάθος!

Πάμε όμως να δούμε τον αληθινό ορισμό του τι σημαίνει να είσαι εκατομμυριούχος.

Τι είναι ένας εκατομμυριούχος;

Εκατομμυριούχος είναι κάποιος με καθαρή περιουσία τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Είναι ένας απλός μαθηματικός τύπος που βασίζεται στην καθαρή σας αξία

Όταν αυτό που κατέχετε (τα περιουσιακά σας στοιχεία) μείον αυτά που οφείλετε (οι υποχρεώσεις σας) ισούται με περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια, είστε εκατομμυριούχος. Αυτό είναι!

Το να είσαι εκατομμυριούχος δεν έχει να κάνει με το πόσα χρήματα βγάζεις σε ένα χρόνο. Και πάλι, είναι μια μαθηματική φόρμουλα και τα μαθηματικά δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τα συναισθήματα – είτε είναι δικά σας είτε οποιουδήποτε άλλου. Όλα εξαρτώνται από την καθαρή σας αξία.

εκατομμυριούχος

Τι είναι ένας εκατομμυριούχος καθαρής αξίας;

Ας υποθέσουμε ότι ο Γιάννης και η Μαρία έχουν 750.000 $ σε μετοχές και λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Έχουν επίσης ένα σπίτι αξίας 350.000 $ και διαθέτουν δύο οχήματα αξίας 10.000 $ το καθένα.

Προσθέστε όλα αυτά και τα περιουσιακά τους στοιχεία ανέρχονται σε 1,12 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι εκατομμυριούχοι… Σωστά; Ίσως και όχι!

Αυτή είναι μόνο η μισή εικόνα. Προτού μπορέσουμε να τους αποκαλέσουμε εκατομμυριούχους, πρέπει να δούμε τι είδους χρέος έχουν.

Ας δούμε την πιο μεγάλη εικόνα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε για αυτούς είναι ότι, εξακολουθούν να χρωστούν 150.000 $ για το σπίτι τους, έχουν 10.000 $ χρέος πιστωτικής κάρτας και χρωστούν 20.000 $ στα φοιτητικά τους δάνεια. Οι υποχρεώσεις τους ανέρχονται σε180.000 $.

Για να καταλάβουμε αν είναι εκατομμυριούχοι καθαρής αξίας, ας αφαιρέσουμε αυτά που οφείλουν από αυτά που κατέχουν.

 • Τι κατέχουν: 1.120.000 $
 • Τι οφείλουν: – 180.000 $
 • Καθαρή περιουσία: 940.000 $

Άρα ο Γιάννης και η Μαρία δεν είναι εκατομμυριούχοι. Είναι πολύ κοντά, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο.

 • Τι κατέχουν: 1.120.000 $
 • Τι οφείλουν: – 100.000 $
 • Καθαρή περιουσία: 1.020.000 $

Σε ατή την περίπτωση, ο Γιάννης και η Μαρία θα θεωρούνταν εκατομμυριούχοι. Και αν έπαιρναν σοβαρά το ενδεχόμενο να εξοφλήσουν αυτή την υποθήκη, θα μπορούσαν να επενδύσουν και να εξοικονομήσουν ακόμη περισσότερα.

Για να μάθεις αν είσαι κοντά στο να γίνεις εκατομμυριούχος ή αν είσαι ήδη μπορείς κι όλας να βρεις στο Google κάποιο Net Worth Calculator, όπου συμπληρώνεις τα textboxes που έχει και σου το υπολογίζει αυτόματα.

Πώς είναι να είσαι ένας εκατομμυριούχος;

Τώρα, αν διαπίστωσες πως δεν είσαι εκατομμυριούχος, θα έχεις την απορία: Πως είναι να είσαι εκατομμυριούχος; Πάμε να δούμε!

Πρώτα απ ‘όλα, μην κάνεις το λάθος να μπερδεύεις τους εκατομμυριούχους με τους δισεκατομμυριούχους

Ο τρόπος ζωής των εκατομμυριούχων συνήθως δεν περιλαμβάνει την ιδιοκτησία ιδιωτικών γιοτ, την οδήγηση ακριβών σπορ αυτοκινήτων και την κατανάλωση βιολογικής μπριζόλας με χρυσά μαχαιροπίρουνα κάθε μέρα.

Αυτή είναι η μυθική εκδοχή ενός εκατομμυριούχου του Χόλιγουντ! Όχι όμως του πραγματικού εκατομμυριούχου της διπλανής πόρτας που λέμε. 

Για να μην παρεξηγηθώ. Ένα εκατομμύριο δολάρια είναι πολλά χρήματα, αλλά δεν είναι τόσο πολλά όσο νομίζει ο περισσότερος κόσμος.

Δείτε το ως εξής: 1 εκατομμύριο δολάρια είναι 1.000 φορές επί 1.000 δολάρια. Ένα δισεκατομμύριο δολάρια, από την άλλη πλευρά, είναι 1.000 φορές επί 1 εκατομμύριο δολάρια.

Αυτό σημαίνει ότι ένας δισεκατομμυριούχος έχει χίλιες φορές περισσότερο πλούτο από έναν εκατομμυριούχο… Απλά σκέψου το για ένα λεπτό!

Εάν έχεις 10.000 ευρώ στην τράπεζα τότε είσαι 10 φορές πιο κοντά στην ιδιότητα του εκατομμυριούχου από ό,τι είναι ένας εκατομμυριούχος στο να γίνει δισεκατομμυριούχος.

Γιατί όμως το λέω αυτό; Επειδή θέλω να θυμάστε ότι το να φτάσετε μια καθαρή αξία εκατομμυρίων ευρώ δεν είναι ένα απίθανο όνειρο. Στην πραγματικότητα, το να γίνεις εκατομμυριούχος είναι πολύ εφικτό! 

Εξάλλου, μόνο στις ΗΠΑ σήμερα υπάρχουν περίπου 24,5 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι.

Ναι…εδώ δεν είμαστε Αμερική. Παρόλα αυτά όμως και στην χώρα μας υπάρχουν πολλά παραδείγματα εκαταμμυριούχων καθώς υπάρχουν πολλές επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες.

Πώς είναι η πραγματική ζωή ενός εκατομμυριούχου;

Λοιπόν, τώρα που διευκρυνίαμε τι είναι – και τι ΔΕΝ είναι εκατομμυριούχος, πάμε να δούμε πώς ακριβώς μοιάζει η ζωή ενός πραγματικού εκατομμυριούχου.

Εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που μάθαμε για τους εκατομμυριούχους από το The National Study of Millionaires:

 • Σχεδόν τα δύο τρίτα των εκατομμυριούχων (62%) αποφοίτησαν από κρατικά σχολεία, ενώ μόνο το 8% πήγε σε ένα αναγνωρισμένο ιδιωτικό σχολείο.
 • Οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι δεν έγιναν πλούσιοι ποντάροτας σε επικίνδυνες επενδύσεις. Το 75% είπε ότι η τακτική και η σταθερή επένδυση για μια χρονική περίοδο ήταν ο λόγος της επιτυχίας τους.
 • Παρόλο που «έφτασαν» στο καθεστώς εκατομμυριούχου, εξακολουθούν να προσέχουν τις δαπάνες τους. Το 93% των εκατομμυριούχων χρησιμοποιούν εκπτωτικά κουπόνια!
 • Τα τρία τέταρτα των εκατομμυριούχων ξοδεύουν λιγότερα από 186 ευρώ σε εστιατόρια κάθε μήνα.

Τελικά οι εκατομμυριούχοι δεν ζουν με αστακό και χαβιάρι…

Αυτά, είναι μόνο όσα μπορούμε να δούμε επιφανειακά. Σίγουρα έχουν την οικονομική δυνατότητα-και με το παραπάνω- να ζουν με ανέσεις, αλλά όχι όσο χλιδάτα φανταζόμαστε.

Όσο περισσότερο ασχολούμαστε με τις ζωές των εκατομμυριούχων, τόσο περισσότερο διαπιστώνουμε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του πώς πιστεύουν οι άνθρωποι ότι είναι ο τρόπος ζωής τους και του πώς ζουν πραγματικά τη ζωή τους.

εκατομμυριούχος

Πώς μπορείς να γίνεις εκατομμυριούχος;

Αν παρόλα αυτά το να γίνεις εκατομμυριούχος σου φαίνεται ακόμα αδύνατο, σου έχουμε καλά νέα.

Η Ramsey Solutions διεξήγαγε τη μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ σε εκατομμυριούχους στην Αμερική και διαπίστωσε ότι, ως επί το πλείστον, είναι απλοί άνθρωποι όπως εμείς.

Μάλιστα, τα πέντε κορυφαία επαγγέλματα των εκατομμυριούχων ήταν λογιστές, μηχανικοί, διευθυντικά στελέχη, δικηγόροι και δάσκαλοι!

Εδώ στο Business Review Greece, πιστεύουμε ότι ο καθένας μπορεί να χτίσει πλούτο, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο ή το εισόδημά του στο παρόν.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η συντριπτική πλειοψηφία των εκατομμυριούχων δεν κληρονόμησαν τα χρήματά τους ούτε κέρδισαν το λαχείο. Αυτός είναι ένας ακόμη ανόητος μύθος για τους εκατομμυριούχους.

Στην πραγματικότητα, ένα επιβλητικό 79% των εκατομμυριούχων δεν έλαβαν καμία κληρονομιά. ΚΑΜΙΑ!

Οι 8 στους 10 μεγάλωσαν σε νοικοκυριά με χαμηλότερο ή μεσαίο επίπεδο εισοδήματος, ενώ μόνο το 2% δήλωσε ότι προέρχεται από οικογένεια ανώτερου εισοδήματος. Αυτή είναι η αλήθεια – οι εκατομμυριούχοι γίνονται, δεν γεννιούνται. 

Ας δούμε τώρα μερικά από τα πράγματα που έκαναν για να αποκτήσουν την ιδιότητα του εκατομμυριούχου:

 1. Έμειναν μακριά από το χρέος.
 2. Επένδυσαν νωρίς και με συνέπεια.
 3. Έκαναν την αποταμίευση πρώτη προτεραιότητα.
 4. Βρήκαν νέους τρόπους να αυξήσουν το εισόδημά τους.
 5. Έκοψαν περιττά έξοδα από τον προϋπολογισμό τους.

Το να κάνεις αυτά τα πράγματα χρόνο με το χρόνο απαιτεί πολλή πειθαρχία, και το να γίνεις εκατομμυριούχος είναι εφικτό.

Πάμε τώρα να δούμε και εμείς 2 από τους βασικότερους και παράλληλα πιο απλούς τρόπους που μπορεί ο καθένας να αυξήσει το εισόδημα και την περιουσία του.

εκατομμυριούχος

Επένδυση σε μετοχές και ETFs

Ένας από τους τρόπους που σίγουρα θα έχεις ακούσει είναι η επένδυση σε μετοχές.

Γιατί όμως μιλάνε όλοι για αυτό;

Είναι πολύ απλό. Αρχικά μιλούν για αυτό γιατί είναι κάτι που όντως θα λειτουργήσει, αν γίνει σωστά.

Είτε είσαι έμπειρος επενδυτής είτε μόλις ξεκινάς, το χρηματιστήριο προσφέρει ευκαιρίες για να δημιουργήσεις εισόδημα μέσω αγοράς και πώλησης μετοχών, καθώς και μέσω μακροπρόθεσμων επενδύσεων. 

Με προσεκτική πάντα έρευνα, ανάλυση και ένα καλά σχεδιασμένο χαρτοφυλάκιο, μπορείς να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες των μετοχών για να χτίσεις το οικονομικό σου μέλλον.

Και ο δεύτερος λόγος είναι φυσικά, η ευκολία να επενδύσεις τη σημερινή εποχή σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Ένας επενδυτής για παράδειγμα με χαμηλό και περιορισμένο budget, μπορεί να ξεκινήσει επενδύοντας μικρά ποσά μέσω πλατφορμών που προσφέρουν κλασματικές μετοχές, επιτρέποντάς τους να αγοράσουν ένα μέρος μιας μετοχής και όχι μια ολόκληρη μετοχή.

Μια άλλη δημοφιλής επιλογή είναι η επένδυση στις πραγματικές μετοχές, μέσα από τις οποίες ουσιαστικά αγοράζεις ένα μέρος μιας εταιρείας. 

Μια άλλη προσέγγιση είναι η επένδυση σε δείκτες, όπως ο S&P 500 ή ο NASDAQ. Τα αμοιβαία κεφάλαια, επιτρέπουν να κατέχεις ένα ευρύ φάσμα μετοχών χωρίς να χρειάζεται να επιλέξεις  μεμονωμένες εταιρείες. 

Το σημαντικό είναι πως ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχεις σήμερα είναι ότι μπορείς να ξεκινήσεις να επενδύεις με οποιοδήποτε χρηματικό ποσό μπορείς να διαθέσεις, είτε είναι 10 ευρώ είτε 10.000 ευρώ είτε περισσότερα.

Το να ξεκινήσεις ακόμα και με μικρά ποσά, δεν είναι κάτι μηδαμινό. Σίγουρα δεν θα σου δώσει στην αρχή μεγάλα κέρδη, όμως επενδύοντας μικρά ποσά στην αρχή, αποκτάς εμπειρίες και γνώσεις, που θα σε βοηθήσουν να γίνεσαι όλο και καλύτερος στο χώρο των επενδύσεων.

Επίσης, στις επενδύσεις μεγαλύτερος σύμμαχός σου είναι ο χρόνος και όχι το αρχικό κεφάλαιο.

Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσεις, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχουν και οι επενδύσεις σου για να αυξηθούν, ανεξαρτήτως του αρχικού κεφαλαίου.

Όσο νωρίτερα αρχίσετε να επενδύετε, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνετε εκατομμυριούχοι. 

Εάν αρχίσεις να επενδύεις 300 ευρώ το μήνα ξεκινώντας από την ηλικία των 25 ετών, στην οποία είμαι και εγώ τώρα, με ένα υποθετικό ποσοστό απόδοσης λίγο πιο πάνω από τη διαχρονική απόδοση του S&P500, περίπου 11%, θα μπορούσες να γίνεις εκατομμυριούχος μέχρι την ηλικία των 57 ετών.

Αν πάλι θέλεις να συνταξιοδοτηθείς 10 χρόνια αργότερα, δηλαδή όπως οι περισσότεροι στα 67, θα έχεις τότε 3,2 $ εκατομμύρια ευρώ. Καθόλου άσχημο εφ’άπαξ!

Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλος ή νέος είσαι, ποτέ δεν είναι αργά ή πολύ νωρίς για να ξεκινήσεις. Ξεκίνα από εκεί που είσαι! 

Αν τώρα, είσαι αρχάριος και δεν ξέρεις με ποιο μέσο να το ξεκινήσεις να επενδύεις σε μετοχές και ETFs, εμείς σου προτείνουμε αυτό που χρησιμοποιούμε και εμείς: τη Freedom24.

Γιατί επιλέγουμε τη Freedom 24;

Η Freedom24 είναι η ευρωπαϊκή θυγατρική της Freedom Holding Corp. που είναι εισηγμένη στο Nasdaq με κεφαλαιοποίηση περι τα 4 δισ. $.

Η Freedom Finance είναι αξιόπιστη και διαφανής και ελέγχεται από 3 αρχές. Επιπλέον, προσφέρει πρόσβαση σε Χρηματιστήριο Αθηνών, Παγκόσμια Χρηματιστήρια ΕΕ, ΗΠΑ και Ασίας.

Επομένως, η Freedom24 παρέχει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα που σου επιτρέπει να επενδύσεις εύκολα σε μετοχές απ’ όλο τον κόσμο. 

Είτε είσαι έμπειρος επενδυτής είτε μόλις ξεκινάς, η Freedom24 προσφέρει τα εργαλεία και την καθοδήγηση που χρειάζεσαι για να λάβεις πιο τεκμηριωμένες επενδυτικές αποφάσεις.

Τοποθέτηση χρημάτων σε αποταμιευτικό λογαριασμό

Βέβαια, για να δεις τα χρήματά σου να αυξάνονται υπάρχουν και άλλες επιλογές.

Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις επιλογές είναι και πιο σταθερές και σίγουρα αρέσουν σε όσους δεν θέλουν να παίρνουν ρίσκα. Τι πιο ασφαλές λοιπόν, από το να βάλεις τα χρήματά σου σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό;

Γιατί να το κάνεις αυτό; Όπως γνωρίζουμε, υπάρχουν ο πληθωρισμός και η διαχρονική αξία του χρήματος, που μειώνουν την αξία των μετρητών μας χρόνο με το χρόνο.

Για αυτό, ακόμα και αν δεν θέλουμε να αγοράσουμε κάποιο περιουσιακό στοιχείο, αλλά θέλουμε να έχουμε αποταμιεύσεις, αυτές θα πρέπει να έχουν και μια απόδοση.

Άρα αυτό που ψάχνουμε, είναι αποταμιευτικούς λογαριασμούς που να προσφέρουν τον ιδανικό συνδυασμό: Ασφάλεια και Καλό επιτόκιο.

Μια εξαιρετική επιλογή είναι ο αποταμιευτικός λογαριασμός D-Account της Freedom24

Το D- Account είναι ένας αποταμιευτικός λογαριασμός που δίνει επιτόκιο 3% για τα χρήματα που βάζω σε δολάρια και 2.5% για αυτά που βάζω σε ευρώ ετησίως. 

Η απόδοση αυτή υπολογίζεται καθημερινά και είναι ένα επιτόκιο πολύ δυνατό, που ουσιαστικά το παίρνεις χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα. Απλά βάζεις τα λεφτά να κάθονται και να αυξάνουν την αξία τους, αντί να τη χάνουν.

Μάλιστα, για να δημιουργήσεις έως και 4,2% ετησίως σε ευρώ και έως και 6,12% ετησίως σε δολάρια, απλώς βάλε τα λεφτά σου σε μια μακροπρόθεσμη τοποθέτηση με το νέο πρόγραμμα αποταμίευσης της Freedom.

Disclaimer

Σε αυτό το σημειο να πούμε πως δεν είμαστε επενδυτικοί σύμβουλοι. Το παρόν άρθρο και το αντίστοιχο βίντεο έχουν ενημερωτικό και ψυχαγωγικό σκοπό και δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή. Πριν επενδύσεις πρέπει να κάνεις δική σου έρευνα και να επικοινωνήσεις με κάποιον πιστοποιημένο σύμβουλο.

Η Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να προχωράει σε αλλαγές σε όλα τα προϊόντα, τις προμήθειες, τα έξοδα και τις αμοιβές και οι πληροφορίες σχετικά με αυτές τις αλλαγές θα αναρτώνται στον ιστότοπο της Εταιρείας.

Αυτό το άρθρο δεν είναι οικονομική συμβουλή και περιέχει Affiliate Links της Freedom24, όπου χωρίς κόστος για εσάς μπορεί να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.