Νέα ανάλυση παλαιών δεδομένων φέρνει νέες απαντήσεις στο ερώτημα εάν το παγωμένο φεγγάρι του Δία, η Ευρώπη, έχει τα συστατικά για να φιλοξενήσει ζωή.
Οι επιστήμονες βρήκαν ανεξάρτητες αποδείξεις ότι η υποθαλάσσια δεξαμενή υδάτων υγρής μορφής της Ευρώπης μπορεί να απομακρύνει τους υδρατμούς (οι οποίοι δημιουργούνται στο εσωτερικό της) πάνω από το παγωμένο κέλυφος της, από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η αποστολή Galileo για το δορυφόρο το 1997.
Η φωτογραφία που λήφθηκε από το διαστημικό σκάφος Galileo, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, δείχνει την αινιγματική, συναρπαστική επιφάνεια της Ευρώπης. Μακρές, γραμμικές ρωγμές και κορυφογραμμές διασχίζουν την επιφάνεια, διακόπτονται από περιοχές διαταραγμένου εδάφους, όπου η επιφάνεια του πάγου έχει σπάσει και ξαναψύχεται σε νέα σχέδια.
Οι περιοχές που εμφανίζουν μπλε ή άσπρο χρώμα περιέχουν πάγο από σχετικά καθαρό νερό, ενώ οι κοκκινωπό και καφετί περιοχές περιλαμβάνουν συστατικά χωρίς πάγο σε υψηλότερες συγκεντρώσεις. Οι πολικές περιοχές, ορατές στα αριστερά και δεξιά της λήψης αυτής, είναι αισθητά πιο γκρίζες από τα πιο ισημερινά γεωγραφικά πλάτη, τα οποία φαίνονται πιο λευκά. Αυτή η διακύμανση χρώματος θεωρείται ότι οφείλεται στις διαφορές στο μέγεθος των κόκκων πάγου στις δύο περιοχές.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής της NASA Europa Clipper, η οποία μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τον Ιούνιο του 2022, θα μάθουμε περισσότερα για το εάν η Ευρώπη διαθέτει τα απαραίτητα συστατικά που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη ζωή.
Πηγή: Nasa