6 Επιχειρηματικές δεξιότητες που χρειάζεστε – Πώς βελτιώνονται

6 Επιχειρηματικές δεξιότητες που χρειάζεστε – Πώς βελτιώνονται

soft-skills

Οι επιχειρηματικές δεξιότητες είναι ένα σημαντικό συστατικό της επιτυχίας στο χώρο εργασίας. Είτε είστε ιδιοκτήτης επιχείρησης είτε εργαζόμενος, η κατοχή ορισμένων επιχειρηματικών δεξιοτήτων μπορεί να επηρεάσει θετικά την αποτελεσματικότητα, την απόδοση και την παραγωγικότητα της εταιρείας. 

Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε τι είναι επιχειρηματικές δεξιότητες, παραδείγματα επιχειρηματικών δεξιοτήτων στο χώρο εργασίας και πώς μπορείτε να βελτιώσετε το σύνολο των επαγγελματικών σας δεξιοτήτων.

Τι είναι οι επιχειρηματικές δεξιότητες;

Οι επιχειρηματικές δεξιότητες, βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν την καταναλωτική και οργανωτική συμπεριφορά και χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να προωθήσουν την επιτυχία της εταιρείας. 

Οι επιχειρηματικές δεξιότητες συχνά θεωρούνται soft skills και μπορεί να περιλαμβάνουν διοίκηση ομάδας, ηγετικές και επικοινωνιακές ικανότητες. Αυτές οι δεξιότητες είναι πρωτίστως σημαντικές για επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες εταιρειών και διευθυντές, ωστόσο, όλο και περισσότεροι εργοδότες αναζητούν υποψήφιους για δουλειά που διαθέτουν συνδυασμό τόσο επιχειρηματικών όσο και τεχνικών δεξιοτήτων. 

Συγκεκριμένα παραδείγματα επιχειρηματικών δεξιοτήτων περιλαμβάνουν:

  • Δεξιότητες διαχείρισης χρόνου
  • Δεξιότητες σύνθεσης ομάδας
  • Αναλυτικές ικανότητες
  • Διαπραγματευτικές ικανότητες
  • Ικανότητες επίλυσης προβλημάτων
  • Δεξιότητες πωλήσεων και μάρκετινγκ
  • Δεξιότητες οικονομικής διαχείρισης

Οι επιχειρηματικές δεξιότητες διαφέρουν μεταξύ των τύπων της εταιρείας και της βιομηχανίας. Για παράδειγμα, ένα άτομο που εργάζεται στη χρηματοοικονομική βιομηχανία μπορεί να απαιτείται να έχει επιχειρηματικές ικανότητες που περιλαμβάνουν την ικανότητα σύνταξης οικονομικών εκθέσεων και ανάλυσης της αγοράς. Κάποιος που εργάζεται στη διοίκηση θα πρέπει να μπορεί να αναθέτει σωστά και να επικοινωνεί με τα μέλη της ομάδας.

Γιατί είναι σημαντικές οι επιχειρηματικές δεξιότητες;

Οι επιχειρηματικές δεξιότητες αποτελούν θεμελιώδες συστατικό για την έναρξη, τη λειτουργία και τη διαχείριση μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Εάν είστε ιδιοκτήτης επιχείρησης, αυτές οι δεξιότητες σας εξοπλίζουν με τη δυνατότητα να καλύψετε τις ανάγκες τόσο των καταναλωτών όσο και των εργαζομένων σας. 

Ως δυνητικός ή τρέχων υπάλληλος, οι επιχειρηματικές δεξιότητες μπορούν να σας ξεχωρίσουν από άλλους εργαζόμενους και να σας βοηθήσουν να προχωρήσετε στην καριέρα σας.

Επιπλέον, η επιχείρηση ή η καριέρα σας μπορεί να επωφεληθεί από τις επιχειρηματικές δεξιότητες επιτρέποντας σε εσάς ή στην εταιρεία σας να:

  • Διατηρήσετε υψηλή ποιότητα προϊόντος
  • Δημιουργήσετε άριστες σχέσεις πελατών και πρότυπα εξυπηρέτησης πελατών
  • Αυξήσετε την απόδοση, την παραγωγικότητα και τα κέρδη μέσω αποτελεσματικού σχεδιασμού, διαχείρισης και υλοποίησης επιχειρηματικών στόχων
  • Διαμορφώσετε μια υγιή χρηματοοικονομική βάση και διατηρήσετε μια συνετή χρηματοοικονομική πολιτική
  • Διατηρήσετε μια θετική και παραγωγική κουλτούρα εταιρείας
  • Παρακινήσετε τους υπαλλήλους να αποδώσουν στο μέγιστο
  • Δημιουργήσετε κερδοφόρα κανάλια πωλήσεων και μάρκετινγκ

Παραδείγματα επιχειρηματικών δεξιοτήτων

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές επιχειρηματικές δεξιότητες από τις οποίες μπορείτε να επωφεληθείτε στο χώρο εργασίας. Ενώ ορισμένοι τύποι επιχειρήσεων ή θέσεων μπορεί να απαιτούν συγκεκριμένα ταλέντα, αρκετές δεξιότητες, είναι κοινές σε όλους τους κλάδους. 

Ακολουθούν έξι επιχειρηματικές δεξιότητες που μπορείτε να επωφεληθείτε από το mastering, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο εργάζεστε:

  1. Δημιουργία ομάδας και διαχείριση ομάδας
  2. Επικοινωνία
  3. Αντιπροσωπεία / Διανομή ρόλων
  4. Ηγεσία
  5. Χρηματοοικονομική διαχείριση
  6. Διαχείριση έργου

1. Δημιουργία ομάδας και διαχείριση ομάδας

Η επίτευξη ενός επιχειρηματικού στόχου ξεκινά συχνά με την ικανότητα επιλογής και διαχείρισης μιας αποτελεσματικής ομάδας. Γνωρίζοντας πώς να επιλέξετε την καταλληλότερη ομάδα, να αναθέσετε εργασίες και να παρακινήσετε τους εργαζομένους σας, μπορεί να οδηγήσει τους υπαλλήλους σας να αποδίδουν σε υψηλά επίπεδα. 

Όσο καλύτερα είστε στη διαχείριση της ομάδας και στην οικοδόμηση της ομάδας, τόσο πιο ικανή θα είναι η ομάδα σας να λειτουργεί ως αρμονική μονάδα και να εργάζεται ενωμένη για έναν κοινό σκοπό.

2. Επικοινωνία

Τόσο οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων όσο και οι διευθυντές θα πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνούν αποτελεσματικά με υπαλλήλους, άλλους διευθυντές, καταναλωτές και άλλα άτομα που εμπλέκονται σε καθημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες. 

Οι αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας περιλαμβάνουν τόσο προφορικές όσο και γραπτές και θα πρέπει να σας επιτρέπουν να επικοινωνείτε με σαφήνεια, ευκολία και κατανοητό τρόπο.

Παραδείγματα επικοινωνιακών δεξιοτήτων περιλαμβάνουν:

  • Αποτελεσματική διαπραγμάτευση για τη διαμεσολάβηση των διαφορών
  • Σύνταξη σαφών και συνοπτικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  • Μιλήστε με εμπιστοσύνη τόσο στις συναντήσεις one-on-one, όσο και στις μεγάλες ομάδες
  • Κρατήστε την επικοινωνία ανοιχτή μεταξύ σας
  • Αναμεταδίδετε αποτελεσματικά τους στόχους ενός έργου και τα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή του

3. Αντιπροσωπεία / Διανομή ρόλων

Ως διευθυντής ή ιδιοκτήτης επιχείρησης, θα πρέπει να μπορείτε να διανείμετε αποτελεσματικά την εργασία σε άτομα και ομάδες ανάλογα με τις ικανότητές τους και τις αποδεδειγμένες δυνάμεις τους

Η αποτελεσματική ανάθεση σημαίνει την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ ελευθερίας και ευθύνης. Οι υπάλληλοι και οι ομάδες σας θα πρέπει να έχουν επαρκή ελευθερία για την εκπλήρωση καθηκόντων, αλλά και την ευθύνη και τη λογοδοσία για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων εντός προθεσμιών.

4. Ηγεσία

Αυτή είναι μια βασική ικανότητα κάθε έξυπνου επιχειρηματία. Καθώς η επιχείρησή σας αναπτύσσεται, πιθανότατα θα χρειαστεί να προσλάβετε άτομα και να είστε σε θέση να τους παρέχετε ένα όραμα και αποστολή, καθώς και συγκεκριμένους στόχους για επίτευξη. 

Η ηγεσία είναι συχνά στρατηγική φύσης και απαιτεί από εσάς να κατανοήσετε πώς να προσφέρετε στους υπαλλήλους και τις ομάδες σας ένα σχέδιο δράσης και το κίνητρο να το ολοκληρώσετε. 

Εκτός από τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, χρειάζονται επίσης ηγετικές δεξιότητες όσων βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις, για να διατηρήσουν αποτελεσματικές καθημερινές λειτουργίες.

5. Οικονομική διαχείριση

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και εκείνοι που βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις και απαιτείται συχνά να διαθέτουν δεξιότητες οικονομικής διαχείρισης, για να κατανοήσουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις οικονομικές ανάγκες της εταιρείας. 

Οι δεξιότητες χρηματοοικονομικής διαχείρισης περιλαμβάνουν την ικανότητα ανάλυσης της τρέχουσας αγοράς, κατανόησης επενδυτικών πλεονεκτημάτων και κινδύνων, έγκαιρου και αποτελεσματικού προϋπολογισμού και εντοπισμού οτιδήποτε επηρεάζει αρνητικά την ουσία της εταιρείας. 

Εκτός από τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι θέσεις που ενδέχεται να απαιτούν δεξιότητες οικονομικής διαχείρισης περιλαμβάνουν αναλυτές επιχειρήσεων, λογιστές και τραπεζικούς υπαλλήλους.

6. Διαχείριση έργου

Τα έργα στον εργασιακό χώρο έχουν συχνά συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ορόσημα, προϋπολογισμούς και τελικούς στόχους. 

Οι δεξιότητες διαχείρισης έργου σάς επιτρέπουν να χειρίζεστε αποτελεσματικά τις καθημερινές προσπάθειες καθώς και τη συνολική πρόοδο ενός έργου. Ο έλεγχος του κόστους και η έγκαιρη ολοκλήρωση είναι δύο σημαντικές πτυχές των δεξιοτήτων διαχείρισης έργου.

Πώς να βελτιώσετε τις επιχειρηματικές δεξιότητες;

Με έρευνα και πρακτική, μπορείτε να μάθετε και να εφαρμόζετε τακτικά επιχειρηματικές δεξιότητες στην καθημερινή σας επαγγελματική ζωή. Ακολουθούν συμβουλές για το πώς μπορείτε να ξεκινήσετε να βελτιώνετε τις επιχειρηματικές σας δεξιότητες σήμερα:

1. Έρευνα

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε τις πιο πολύτιμες επιχειρηματικές δεξιότητες που απαιτούνται στον κλάδο σας. Καθορίστε ποιες δεξιότητες έχετε ήδη και ποιες δεξιότητες θα μπορούσατε να βελτιώσετε. Η τακτική έρευνα και μελέτη των επιχειρηματικών δεξιοτήτων μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις δεξιότητές σας ενημερωμένες και να σας επιτρέψει να παραμείνετε ενήμεροι για τις τρέχουσες και αναδυόμενες επιχειρηματικές τάσεις. 

2. Βρείτε έναν μέντορα

Έχοντας έναν μέντορα που έχει εκτεταμένη επιχειρηματική εμπειρία μπορεί να σας παρέχει την καθοδήγηση που απαιτείται για να αναπτυχθείτε επαγγελματικά. Οι μέντορες μπορούν να σας δώσουν συμβουλές και υποστήριξη και να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε ποιες επιχειρηματικές δεξιότητες θα σας ωφελήσουν περισσότερο στην τρέχουσα ή επιθυμητή καριέρα σας. Όταν αποφασίζετε για έναν μέντορα, βάλτε πρώτα σαφείς στόχους για το τι θέλετε να κερδίσετε. Αυτό θα σας επιτρέψει να επιλέξετε το άτομο που έχει την εμπειρία και τις δεξιότητες από τις οποίες θα ωφεληθείτε περισσότερο.

3. Διαβάστε επιχειρηματικά βιβλία

Υπάρχουν πολλά χρήσιμα βιβλία για επιχειρηματικές δεξιότητες που μπορείτε να διαβάσετε για να διευρύνετε τις γνώσεις και την κατανόησή σας σε αυτό το θέμα. Ένας πολύ καλός τρόπος για να βρείτε πολύτιμα επιχειρηματικά βιβλία που αξίζουν τον χρόνο σας είναι να αναζητήσετε βιβλία που διαβάζονται αυτήν τη στιγμή από μαθητές σχολών επιχειρήσεων.

4. Πάρτε ένα μάθημα επιχειρηματικών δεξιοτήτων

Ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τις επιχειρηματικές σας δεξιότητες είναι να παρακολουθήσετε κάποιο μάθημα. Πολλά μαθήματα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και ορισμένα είναι ακόμη δωρεάν, καθιστώντας τα βολικά και προσιτά με το πρόγραμμά σας.

Πώς να αναδείξετε τις επιχειρηματικές δεξιότητες;

Όταν υποβάλλετε αίτηση για εργασία, η επισήμανση των επιχειρηματικών σας δεξιοτήτων στη συνοδευτική επιστολή και το βιογραφικό σας μπορεί να σας ξεχωρίσει από άλλους υποψηφίους. Η σαφής και απλή καταχώριση των επαγγελματικών σας δεξιοτήτων είναι το κλειδί για να κάνετε μια καλή πρώτη εντύπωση στο μυαλό ενός δυνητικού εργοδότη. 

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αναδείξετε καλύτερα τις επιχειρηματικές σας ικανότητες:

Επιχειρηματικές δεξιότητες για βιογραφικό

Το βιογραφικό σας θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ενότητα που να αναδεικνύει τις σημαντικότερες δεξιότητές σας που σχετίζονται με τη θέση για την οποία υποβάλλετε αίτηση. Ο κατάλογός σας με τις επιχειρηματικές δεξιότητες πρέπει να είναι γραμμένος απλά και καθαρά, έτσι ώστε ο διευθυντής προσλήψεων να μπορεί να τον ακολουθήσει αβίαστα. 

Τακτοποιήστε τις ικανότητές σας σε μια λογική δομή που καθιστά εύκολο να παρακολουθήσετε την πρόοδό σας στην κατάκτηση αυτών των δεξιοτήτων. Επικεντρωθείτε στο να συμπεριλάβετε τις επιχειρηματικές δεξιότητες που αναφέρονται συγκεκριμένα στην περιγραφή της εργασίας ή που γνωρίζετε ότι αναζητά ο εργοδότης. 

Επιχειρηματικές δεξιότητες για συνοδευτική επιστολή

Η συνοδευτική επιστολή, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μεταφέρετε γρήγορα και συνοπτικά τις πιο πολύτιμες επιχειρηματικές σας δεξιότητες σε έναν πιθανό εργοδότη. 

Επιλέξτε τις πιο σημαντικές επιχειρηματικές δεξιότητες για τη θέση και συμπεριλάβετε αυτές σε μια σύντομη και ευανάγνωστη παράγραφο. 

Φροντίστε να συμπεριλάβετε επίσης όσα γνωρίζετε για την εταιρεία καθώς και πώς θα ταιριάζετε κατάλληλα για τη θέση για την οποία υποβάλλετε αίτηση.

Επιχειρηματικές δεξιότητες για μια συνέντευξη

Για να αναδείξετε τις επιχειρηματικές σας ικανότητες ή οξυδέρκεια κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, φτάστε προετοιμασμένοι για να συζητήσετε αρκετά παραδείγματα για το πώς έχετε χρησιμοποιήσει ή αποκτήσει αυτές τις ικανότητες με επιτυχία στο παρελθόν. 

Χρησιμοποιήστε την τεχνική απόκρισης συνέντευξης STAR για να απαντήσετε στις ερωτήσεις του συνεντευξιαστή σας, με τρόπο που να δείχνει ποιες δεξιότητες χρειάζονταν, πώς τις χρησιμοποιήσατε και ποια ήταν τα αποτελέσματα των ενεργειών σας.

Πηγή : Indeed

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει