Τι είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Τι είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για την οικονομία μιας χώρας

Το μέγεθος μιας επιχείρησης μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εργασιακή εμπειρία που θα αποκομίσετε δουλεύοντας. Κάθε επιχείρηση μπορεί να προσφέρει μια διαφορετική ατμόσφαιρα ή κουλτούρα από άλλες.

Είναι χρήσιμο να κατανοήσετε γιατί αυτές οι επιχειρήσεις είναι σημαντικές και τι μπορούν να προσφέρουν εάν αποφασίσετε να εργαστείτε για μια μεγάλη, μικρή ή μεσαία επιχείρηση. Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε τι είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, εξηγούμε γιατί είναι σημαντικές και απαριθμούμε 3 οφέλη τους.

Ποιες είναι οι προδιαγραφές μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων;

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις απασχολούν πολύ λιγότερους ανθρώπους από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Οι μικρές συνήθως απασχολούν λιγότερα από 100 άτομα, ενώ οι μεσαίες επιχειρήσεις συχνά απασχολούν λιγότερους από 1.000.

Η κατανόηση των διαφορετικών ταξινομήσεων των επιχειρήσεων μπορεί να σας βοηθήσει στην έρευνα θέσεων εργασίας. Μπορείτε να κατανοήσετε ακόμα και το τι να περιμένετε από πιθανούς εργοδότες κάθε κλίμακας.

Τα στελέχη μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ταξινομήσεις για να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για τις εταιρείες τους. Για παράδειγμα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από διαφορετικές εταιρικές δομές ή λογισμικό μεγαλύτερων εταιρειών.

Τα έσοδά τους μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην οριοθέτηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Οι εταιρείες που κερδίζουν κάτω από 50 εκατομμύρια ευρώ εμπίπτουν στην κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αντίθετα, εκείνες που κερδίζουν από 50 εκατομμύρια και πάνω, θεωρούνται μεγάλου μεγέθους.

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την εργασία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μπορεί να λάβετε υπόψη. Μερικά από αυτά είναι:

1. Ευελιξία

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ικανότητα ευελιξίας. Το μέγεθός τους μπορεί να βοηθήσει στον εξορθολογισμό των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και επικοινωνίας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μια επιχείρηση αυτού του μεγέθους μπορεί να πραγματοποιήσει αλλαγές με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό μπορεί να ισχύει για την αλλαγή συγκεκριμένων στόχων ή διαδικασιών του έργου ή για μεγαλύτερες προτεραιότητες ή πολιτικές της εταιρείας.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί επίσης να προσφέρουν στα άτομα μεγαλύτερη αίσθηση ευελιξίας στην εργασία τους. Ορισμένες προσφέρουν ευέλικτα προγράμματα, επιλογές εργασίας από το σπίτι, περιστασιακές απαιτήσεις ή άλλα σχετικά προνόμια.

Ο σχετικά μικρός αριθμός εργαζομένων σημαίνει επίσης ότι επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους μπορεί να προσφέρουν ασυνήθιστα μπόνους, όπως εταιρικά ταξίδια. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αισθάνονται ότι έχουν αξία και είναι ικανοποιημένα με την απασχόλησή τους.

2. Επαγγελματική ανάπτυξη

Οι εργαζόμενοι μιας μικρομεσαίας επιχείρησης μπορεί να εργάζονται πιο κοντά σε προϊστάμενους ή εργαζόμενους μεγάλων επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, μια νέα πρόσληψη σε μια μικρομεσαία επιχείρηση είναι πιο πιθανό να συναντηθεί και να συνεργαστεί απευθείας με τον διευθυντή της εταιρείας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και γνώσεις απευθείας από έμπειρους επαγγελματίες. Μπορεί επίσης να βελτιώσει στην κατανόησή του τι κάνουν αυτοί οι επαγγελματίες για την επιχείρηση σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, μπορούν να παρατηρήσουν και να μάθουν από επαγγελματίες σε μια ποικιλία διαφορετικών τμημάτων και ρόλων. Για παράδειγμα, ένα άτομο που εργάζεται σε μια θέση εξυπηρέτησης πελατών σε μια μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να συνεργαστεί στενά με επαγγελματίες του μάρκετινγκ ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συντονιστές έργων, λογιστές, ερευνητές αγοράς, δημιουργικούς και χρηματοοικονομικούς στρατηγικούς ή ανώτερα στελέχη. Αυτή η έκθεση μπορεί να τους δώσει την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δικές τους δεξιότητες και να εξελίξουν την καριέρα τους.

3. Εταιρική κουλτούρα

Η εταιρική κουλτούρα αναφέρεται στην ατμόσφαιρα που δημιουργείται μέσω των καθημερινών ενεργειών και συμπεριφορών και των ευρύτερων εταιρικών πολιτικών. Η ισχυρή εταιρική κουλτούρα εμπνέει σεβασμό, εκτίμηση και άνεση.

Ενώ ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις μπορεί να αναπτύξουν τη δική τους επωνυμία εταιρικής κουλτούρας, οι μικρότερες μπορεί να έχουν αυξημένες ευκαιρίες για την προώθηση της εταιρικής κουλτούρας και της κοινότητας που ευθυγραμμίζονται στενά με τις αξίες τους και περιλαμβάνουν όλα τα μέλη της επιχείρησης.

Για παράδειγμα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να φιλοξενούν εκδηλώσεις όπως game nights ή άλλα events για να δημιουργήσουν ένα φιλικό κλίμα. Μπορεί επίσης να δημιουργήσουν ευκαιρίες θετικού feedback έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να αισθάνονται υποστήριξη και εκτίμηση στη δουλειά τους. Ενέργειες όπως αυτή δημιουργούν μια κουλτούρα που αντικατοπτρίζει καλύτερα τις αξίες της επιχείρησης και αυξάνει το ηθικό των εργαζομένων.

Πηγή: Indeed

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.