Η επιχειρηματική ευφυία (Business Intelligence) είναι ένα σύνολο διαδικασιών, αρχιτεκτονικών και τεχνολογιών που μετατρέπουν τα ακατέργαστα δεδομένα σε ουσιαστικές πληροφορίες που οδηγούν σε κερδοφόρες επιχειρηματικές ενέργειες. Είναι μια μίξη λογισμικού και υπηρεσιών για τη μετατροπή των δεδομένων σε γνώση που μπορεί να αξιοποιηθεί λειτουργικά.
Το BI (Business Intelligence) έχει άμεσο αντίκτυπο στις στρατηγικές, τακτικές και επιχειρηματικές αποφάσεις ενός οργανισμού. Επιπλέον, υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων με βάση γεγονότα χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα και όχι υποθέσεις και ένστικτο.
Τα εργαλεία του BI αναλύουν δεδομένα και δημιουργούν αναφορές, περιλήψεις, πίνακες εργαλείων, χάρτες και γραφήματα. Όλα αυτά, γίνοται για να παρέχουν στους χρήστες λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη φύση της επιχείρησης.
Ποιοι την χρησιμοποιούν;
Οι 3 βασικές κατηγορίες εργαζομένων που αξιοποιούν την επιχειρηματική ευφυία και τα εργαλεία της είναι οι εξής παρακάτω:
- Επαγγελματίας Αναλυτής Δεδομένων
Ο αναλυτής δεδομένων είναι ένας στατιστικολόγος που χρειάζεται πάντα να εμβαθύνει και να δώσει έμφαση στα δεδομένα που του παρέχονται. Το σύστημα της επιχειρηματικής ευφυίας τους βοηθά να αποκτήσουν νέες πληροφορίες για να αναπτύξουν μοναδικές επιχειρηματικές στρατηγικές.
- Xρήστες πληροφορικής (IT)
Ο χρήστης IT διαδραματίζει επίσης κυρίαρχο ρόλο στη διατήρηση της υποδομής ενός συστάματος επιχειρηματικής ευφυίας.
- Ο επικεφαλής μιας εταιρείας
Ο CEO ή ο CXO μιας εταιρείας μπορούν να αυξήσουν το κέρδος της επιχείρησής τους βελτιώνοντας τη λειτουργική αποτελεσματικότητα τους με την χρήση εργαλείων BI.
Τα οφέλη της επιχειρηματικής ευφυίας
Τα οφέλη της επιχειρηματικής ευφυίας και των εργαλείων αξιοποίησής της είναι τα εξής:
- Ενισχύει την παραγωγικότητα ενός οργανισμού
Με ένα πρόγραμμα BI, είναι δυνατό για τις επιχειρήσεις να δημιουργούν reports με ένα μόνο κλικ, εξοικονομώντας έτσι πολύ χρόνο και πόρους. Επιτρέπει επίσης στους εργαζόμενους να είναι πιο παραγωγικοί στα καθήκοντά τους.
- Βοηθάει στην εύρεση τυχόν λειτουργικών θεμα΄των
Το BI συμβάλλει επίσης στη βελτίωση του ελέγχου αυτών των διαδικασιών και καθιστά δυνατό τον εντοπισμό τυχόν σημείων όπου χρειάζονται προσοχή. Έτσι, έχουν μια συνολική οπτική γωνία μέσω τυπικών χαρακτηριστικών BI, όπως πίνακες εργαλείων και κάρτες βαθμολογίας.
3. Καθιστά αντικειμενικότητα και ευθύνες στον κάθε εργαζόμενο
Το σύστημα BI εκχωρεί τη λογοδοσία στον οργανισμό, καθώς βοηθάει στο να καθοριστούν συγκεκριμένοι στόχοι για κάθε εργαζόμενο και στέλεχος του οργανισμού.
4. Απλοποιεί και βελτιώνει τις επιχειρηματικές διαδικασίες
Το BI εξαλείφει όλη την πολυπλοκότητα που σχετίζεται με τις επιχειρηματικές διαδικασίες. Επίσης, αυτοματοποιεί αναλύσεις προσφέροντας προγνωστική ανάλυση, μοντελοποίηση υπολογιστή, συγκριτική αξιολόγηση και άλλα προνόμια.
5. Έχει γίνει πολύ απλή στην χρήση των εργαλείων της
Το λογισμικό BI έχει “εκδημοκρατίσει” τη χρήση του, επιτρέποντας ακόμη και σε μη τεχνικούς ή μη αναλυτές δεδομένων να συλλέγουν και να επεξεργάζονται δεδομένα γρήγορα.
Τα μειονεκτήματα
Όπως όλα, έτσι και η επιχειρηματική ευφυία έχει τα δικά της μειονεκτήματα, τα οποία είναι:
- Υψηλό κόστος
Η επιχειρηματική ευφυΐα μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή τόσο για τις μικρές όσο και για τις μεσαίες επιχειρήσεις. Η χρήση τέτοιου τύπου συστήματος μπορεί να είναι εξαιρετικά κοστοβόρα για συνήθεις επιχειρηματικές συναλλαγές.
- Πολυπλοκότητα
Ένα άλλο μειονέκτημα του BI είναι η πολυπλοκότητά του στην υλοποίηση του data warehouse. Μπορεί να είναι τόσο περίπλοκο που χρειάζονται συγκεκριμένες επιχειρηματικές τεχνικές για να το αντιμετώπισουν.
- Περιορισμένη χρήση
Όπως όλες οι βελτιωμένες τεχνολογίες, το BI ιδρύθηκε για πρώτη φορά λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική ικανότητα των πλούσιων εταιρειών. Επομένως, το σύστημα και τα εργαλεία του δεν είναι ακόμη προσιτό για πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
- Χρονοβόρα η υλοποίησή του
Χρειάζεται σχεδόν ενάμιση χρόνο για να εφαρμοστεί πλήρως το σύστημα αποθήκευσης δεδομένων του BI. Επομένως, είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία.
Πηγή: Guru99