Παθητικό εισόδημα: Μπορείς όντως να βγάλεις λεφτά από αυτό;

Παθητικό εισόδημα: Μπορείς όντως να βγάλεις λεφτά από αυτό;

Παθητικό εισόδημα

Όλοι έχουμε ακούσει για το παθητικό εισόδημα. Αλλά τι ακριβώς είναι και μπορεί να μας βοηθήσει, να αυξήσουμε τα έσοδα μας;

Για πολλά χρόνια οι άνθρωποι, βασίζονταν κυρίως στο ενεργό εισόδημα, το οποίο είναι το εισόδημα που αποκτάται μέσω της εργασίας ή της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση μεταξύ των ανθρώπων, ότι το παθητικό εισόδημα μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. 

Πλέον, ακούμε πολλούς τρόπους παθητικού εισοδήματος. Αλλά το ερώτημα είναι: “Μπορούν όντως να βγουν χρήματα από το παθητικό εισόδημα;”

Πάμε λοιπόν να μάθουμε περισσότερα.

Παθητικό εισόδημα: Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους

Σύμφωνα λοιπόν, με έκθεση της Grand View Research, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς παθητικού εισοδήματος αποτιμήθηκε σε 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και αναμένεται να αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 31,2% έως το 2028.

Αυτό συμβαίνει καθώς, πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν τα οφέλη του παθητικού εισοδήματος, το οποίο μπορεί να προσφέρει μια σταθερή ροή εισοδήματος και να επιτρέψει μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα και ευελιξία.

Σε αντίθεση με το ενεργό εισόδημα, στο οποίο απαιτούνται χρόνος και κόπος, για να ανταμειφθεί κάποιος με χρήματα…Το παθητικό εισόδημα, όπως το λέει και η λέξη, προσφέρει χρήματα, χωρίς να δεσμεύει μεγάλη προσπάθεια.

Αυτό συμβαίνει καθώς, μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ενοίκια, μερίσματα και τόκους επενδύσεων.

Παθητικό εισόδημα: Πως γίνεται στην πράξη;

Όπως γνωρίζουμε, τα έσοδα από ενοίκια, περιλαμβάνουν την ιδιοκτησία και την ενοικίαση ακινήτων, όπως διαμερίσματα ή σπίτια. 

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2021 από το RentCafe, τα ενοικιαζόμενα ακίνητα μπορούν να αποτελέσουν βιώσιμη πηγή παθητικού εισοδήματος. Η έκθεση διαπίστωσε ότι:

  • Τα ενοικιαζόμενα ακίνητα μπορούν να παρέχουν απόδοση επένδυσης (ROI) έως και 10%.
  • Η πανδημία COVID-19 είχε θετικό αντίκτυπο στην αγορά ενοικίων, με τη ζήτηση για ενοικιαζόμενα ακίνητα να αυξάνεται, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν πιο προσιτές και ευέλικτες συνθήκες διαβίωσης.

Το ποσό του παθητικού εισοδήματος που μπορεί να δημιουργηθεί μέσω της ενοικίασης ακινήτων εξαρτάται από το ποσό του ενοικίου που χρεώνεται και το ποσοστό πληρότητας των ακινήτων. 

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι, η ενοικίαση ακινήτων μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για παθητικό εισόδημα, αλλά απαιτεί σημαντική αρχική επένδυση και συνεχή διαχείριση και συντήρηση.

Επομένως, θα είναι πιο βοητικό για τους περισσότερους, να αναφέρουμε κάποιες άλλες πηγές παθητικού εισοδήματος, πιο προσιτές.

Μία από αυτές είναι τα έσοδα από μερίσματα μετοχών. Μέσα από τα μερίσματα, όσοι επενδύουν σε μετοχές, μπορούν να δημιουργήσουν μια σταθερή πηγή παθητικού εισοδήματος.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά, τα έσοδα από μερίσματα:

  • Σύμφωνα με έκθεση της Hartford Funds, τα μερίσματα αντιπροσώπευαν ιστορικά περίπου το ένα τρίτο της συνολικής απόδοσης του δείκτη S&P 500.
  • Το 2020, η μέση μερισματική απόδοση για τις εταιρείες του S&P 500 ήταν 1,8%, σύμφωνα με έκθεση της Yardeni Research.
  • Σύμφωνα με έκθεση της Seeking Alpha, οι μετοχές μερισμάτων υψηλής απόδοσης μπορούν να προσφέρουν απόδοση επένδυσης (ROI) έως και 8%.

Το ποσό του παθητικού εισοδήματος που μπορεί να δημιουργηθεί μέσω της επένδυσης μερισμάτων, εξαρτάται από το ποσό των χρημάτων που έχουν επενδυθεί και τη μερισματική απόδοση των μετοχών που κάποιος έχει.

Ενώ η επένδυση μερισμάτων μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κερδίσεις παθητικό εισόδημα, απαιτεί κάποια έρευνα και παρακολούθηση των μετοχών που κατέχεις.

Επομένως, μια άλλη πολύ γνωστή επιλογή, είναι οι τόκοι αποταμιευτικού λογαριασμού.

Μάλιστα, τη συγκεκριμένη ροή εισοδήματος θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε και ως την πιο παθητική από αυτές που υπάρχουν, μιας και το μόνο που απαιτείται, είναι να βάλεις τα χρήματά σου σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό. Αρκεί βέβαια, να μπορεί να σου προσφέρει ένα καλό επιτόκιο.

Πάμε να δούμε κάποια στατιστικά γύρω από αυτό:

  • Το μέσο επιτόκιο του λογαριασμού ταμιευτηρίου στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν 0,06%, σύμφωνα με έκθεση της Bankrate.
  • Ένα report του NerdWallet διαπίστωσε ότι οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης, οι οποίοι συνήθως προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια από τους παραδοσιακούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου, είχαν μέσο επιτόκιο 0,50%.

Το ποσό του τόκου που κερδίζεις είναι συνήθως ένα σταθερό ποσοστό του ποσού που επενδύεις και μπορεί να καταβληθεί σε τακτική βάση, όπως μηνιαία ή ετήσια. 

Ένα από τα πλεονεκτήματα του τόκου ως επιλογής παθητικού εισοδήματος είναι η σχετική σταθερότητα και προβλεψιμότητά του, καθώς το επιτόκιο καθορίζεται συχνά για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα επιτόκια μπορεί να κυμαίνονται με την πάροδο του χρόνου και οι υψηλότερες αποδόσεις μπορεί να συνοδεύονται από υψηλότερους κινδύνους.

Ποιοι κατάφεραν να βγάλουν χρήματα μέσω του παθητικού εισοδήματος;

Ο Warren Buffett, ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές στον κόσμο, είναι γνωστός για την ικανότητά του να δημιουργεί παθητικό εισόδημα μέσω επενδύσεων. Όπως έχουμε δει και σε προηγούμενο βίντεο, ο Warren Buffett έχει κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε παθητικό εισόδημα από τις επενδύσεις του σε εταιρείες όπως η Coca-Cola, η American Express και η Wells Fargo.

Warren Buffett

Επίσης, ο Elon Musk, ενώ είναι γνωστός για τον ενεργό του ρόλο σε εταιρείες όπως η Tesla και η SpaceX, έχει επίσης κερδίσει παθητικό εισόδημα μέσω των πρώιμων επενδύσεών του στο PayPal, το οποίο πούλησε για 165 εκατομμύρια δολάρια το 2002.

Τέλος, ο Robert Kiyosaki, Ο συγγραφέας του βιβλίου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, “Rich Dad Poor Dad” έχει χτίσει τον πλούτο του μέσω παθητικού εισοδήματος, όπως επενδύσεις σε ακίνητα και δικαιώματα από τα βιβλία του.

Συμπερασματικά, το παθητικό εισόδημα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κερδίσεις χρήματα, καθώς σου επιτρέπει να ενισχύσεις το εισόδημά σου, χωρίς να ανταλλάσσεις ενεργά τον χρόνο σου για αυτό. 

Δημιουργώντας ροές παθητικού εισοδήματος μέσω επενδύσεων, ενοικίασης ακινήτων, δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ή άλλων μέσων, μπορείς να κερδίσεις χρήματα ακόμα και όταν δεν εργάζεσαι ενεργά. 

Πλέον, μπορείς και εσύ να να δημιουργήσεις παθητικές ροές εισοδήματος, πιο εύκολα και γρήγορα από ποτέ, μέσα από το D-Account της Freedom24.

freedom24

Πιο συγκεκριμένα, μπορεις να διατηρήσεις τα κεφάλαιά σου στον αποταμιευτικό λογαριασμό D με επιτόκιο 3% σε δολάρια και 2.5% σε ευρώ ετησίως.

Η απόδοση αυτή υπολογίζεται καθημερινά και όπως καταλαβαίνουμε και βάση των στατιστικών που αναφέραμε προηγουμένως, είναι ένα επιτόκιο μεγαλύτερο του μέσου όρου στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς.

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός, όχι μόνο δίνει μια τόσο καλή απόδοση, αλλά δίνει τη δυνατότητα για παθητικό εισόδημα σε όλους.

Όλοι οι πελάτες Freedom Finance Europe διαθέτουν D- Account, καθώς δημιουργείται αυτόματα μόλις ανοίξει ο κύριος λογαριασμός συναλλαγών.

Συμπλήρωσε τον D- Account άμεσα με κάρτα ή μέσω τραπεζικού εμβάσματος, χωρίς χρεώσεις. Κέρδισε από την πρώτη ημέρα ποσοστά επί των καταθέσεων σου σε δολάρια και ευρώ!

Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό! Τα χρήματά σου θα είναι προστατευμένα! Η Freedom Finance Europe, ευρωπαϊκή θυγατρική της Freedom Holding αξίας 3,8 δισ. δολαρίων, είναι ο μοναδικός ευρωπαϊκός broker που είναι εισηγμένος στη CySEC.

Είναι επίσης, αδειοδοτημένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υπόλογη σε τρεις ρυθμιστικές αρχές, κάνοντας της έτσι διαφανή, ασφαλής και ανοιχτή για όλους.

Είτε είσαι έμπειρος επενδυτής είτε μόλις ξεκινάς, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως υπάρχουν έξυπνοι τρόποι και λύσεις για να βάλεις τα χρήματα να δουλεύουν για σένα. 

Σε περίπτωση που θέλεις και εσύ να αγοράσεις μετοχές, από τις χιλιάδες που υπάρχουν στην επενδυτική πλατφόρμα της Freedom, κάνε κλικ εδώ για να κάνεις δωρεάν εγγραφή και να κερδίσεις ένα bonus.

Disclaimer

Κεφαλαίο σε κίνδυνο. Οι προβλέψεις και οι προηγούμενες επιδόσεις δεν είναι αξιόπιστοι δείκτες μελλοντικών επιδόσεων. Είναι απαραίτητο να κάνετε τη δική σας ανάλυση πριν κάνετε οποιαδήποτε επένδυση. Εάν χρειάζεται, θα πρέπει να αναζητήσετε προσεκτικά ανεξάρτητη επενδυτική συμβουλή από πιστοποιημένο επαγγελματία.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας