Κατοικίδια στο χώρο εργασίας: Πώς να δημιουργήσεις μια κουλτούρα φιλική προς τα κατοικίδια στο γραφείο σου;

Κατοικίδια στο χώρο εργασίας: Πώς να δημιουργήσεις μια κουλτούρα φιλική προς τα κατοικίδια στο γραφείο σου;

Κατοικίδια στο χώρο εργασίας: Πώς να δημιουργήσεις μια κουλτούρα φιλική προς τα κατοικίδια στο γραφείο σου;

Το άγχος στο χώρο εργασίας και η κόπωση των εργαζομένων επηρεάζουν σχεδόν κάθε χώρο εργασίας κάποια στιγμή και ως ένα βαθμό, τα κατοικίδια όμως μπορούν να κάνουν τα πράγματα καλύτερα.

Μερικές επιχειρήσεις έχουν εφαρμόσει πολιτικές για να ενισχύσουν την ευχαρίστηση στον εργασιακό χώρο, συμπεριλαμβανομένων προνομίων όπως άδειες με αποδοχές, ευέλικτες εργασιακές διατάξεις και πρωτοβουλίες προγραμμάτων ευεξίας στον εργασιακό χώρο.

Το να επιτρέψουμε τα κατοικίδια στο χώρο εργασίας είναι ένα από τα πιο δημιουργικά προνόμια που μπορούν άμεσα να βελτιώσουν το ηθικό των εργαζόμενων και να προωθήσουν μια υγιή ισορροπία ανάμεσα στο εργασιακό κομμάτι και τη ρουτίνα. 

Επίσης, μια τέτοια πρακτική μπορεί να σε βοηθήσει να προσελκύσεις και να διατηρήσεις κορυφαία ταλέντα σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Κατοικίδια στο χώρο εργασίας: Πώς να δημιουργήσεις μια κουλτούρα φιλική προς τα κατοικίδια στο γραφείο σου;

Παρά τα πλεονεκτήματα τους όμως, τα κατοικίδια στο χώρο εργασίας μπορούν να κρύβουν και αρκετά μειονεκτήματα

Δεν είναι όλοι λάτρεις των ζώων και κάποιοι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν αλλεργίες ή άλλου είδους ανησυχίες. 

Για το λόγο αυτό, η δημιουργία μιας στρατηγικής που εξισορροπεί τα προνόμια με τις τυχόν ανησυχίες είναι αρκετά σημαντική.

Παρακάτω, θα δούμε μαζί κάποιες συμβουλές για τη δημιουργία μιας πολιτικής φιλικής προς τα ζώα.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει μια πολιτική φιλική προς τα κατοικίδια;

Αναμφισβήτητα, οφείλουμε να λάβουμε υπόψην τους εργαζόμενους όταν δημιουργούμε μια πολιτική τέτοιου είδους.

Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψην τις απόψεις του καθενός και βοηθάμε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που συμβαδίζει με τα θέλω ολόκληρης της ομάδας.

1. Η πολιτική για τα κατοικίδια οφείλει να αναφέρει ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένα.

Ο εμβολιασμός προστατεύει τα κατοικίδια από πιθανές θανατηφόρες ασθένειες και μολύνσεις-κάποιες από τις οποίες μπορεί και να μεταφερθούν και στους ανθρώπους. Για την ασφάλεια των κατοικιδίων και των υπαλλήλων, πρέπει να απαιτείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού πριν την ένταξη οποιουδήποτε τετράποδου μέλους στην επιχείρηση.

Συμπερασματικά, μια πολιτική εμβολιασμού θα μειώσει τον κίνδυνο, τις ανησυχίες και τις ευθύνες.

2. Η πολιτική κατοικιδίων πρέπει να αναφέρει ότι τα κατοικίδια πρέπει να είναι εκπαιδευμένα και να συμπεριφέρονται σωστά.

Η ασφάλεια του χώρου εργασίας πρέπει να παραμένει βασική προτεραιότητα σου. Μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν είναι οι εξής:

  • Σιγουρέψου ότι επιτρέπονται μόνο καλά εκπαιδευμένα κατοικίδια. Είναι γεγονός ότι τα κατοικίδια στο χώρο του γραφείου δεν πρέπει να έχουν ιστορικό επιθετικότητας και πρέπει να είναι εκπαιδευμένα για τουαλέτα, ελεγχόμενα και κοινωνικοποιημένα προς άλλους ανθρώπους και ζώα. Ακόμα και ένα περιστατικό άσχημης συμπεριφοράς ζώου στο γραφείο μπορεί να έχει άσχημες επιπτώσεις. Εάν ένας σκύλος επιτεθεί σε κάποιον χωρίς λόγο, θα υπάρξει θέμα. Αντίστοιχα και εάν μια γάτα καταστρέψει τον εξοπλισμό κάποιου εργαζομένου. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πολιτική μηδενικής ανοχής αλλά οφείλει να είναι προτεραιότητα όλων το ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και σίγουρα είναι ευθύνη του εργοδότη κάτι τέτοιο. 

  • Σκέψου να απαιτήσεις ασφάλεια για τα κατοικίδια. Θα ήταν μια καλή ιδέα να ζητήσεις από τους ιδιοκτήτες των κατοικιδίων να έχουν ασφάλεια για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί από τα κατοικίδια. Μπορεί να σκεφτείς την υπογραφή ενός συμφώνου μέσα στην επιχείρηση που απαιτεί από τον ιδιοκτήτη την ανάληψη ευθυνών σε περίπτωση καταστροφής εξοπλισμού ή επίθεσης. Σε αυτό το συμφωνητικό, ο ιδιοκτήτης καλό θα ήταν να αναλάβει και το κόστος των ζημιών ή των αγωγών που μπορεί να προκύψουν.

  • Συμπερίλαβε μια περίοδο δοκιμής για να δοκιμάσεις την συμπεριφορά των κατοικιδίων. Σκέψου ότι θα ήταν καλό να έχεις μια περίοδο δοκιμής για όλα τα νέα κατοικίδια στο χώρο εργασίας. Ξεκίνα με το να έχεις ένα κατοικίδιο στο γραφείο για λίγες ώρες την εβδομάδα και μετά σταδιακά ανέβασε το χρόνο παραμονής. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να μειώσεις τα περιστατικά επιθετικότητας και να δώσεις χρόνο σε εργαζόμενους που δεν τα πάνε καλά με τα ζώα να προσαρμοστούν και να αρχίσουν να νιώθουν πιο άνετα. 

3. Οριοθέτησε ειδικά σχεδιασμένους χώρους που δεν επιτρέπονται τα κατοικίδια. 

Υπάρχει χώρος και χρόνος για τα πάντα, συμπεριλαμβανόμενων και των κατοικιδίων.

Εάν θέλεις να τα επιτρέψεις στο χώρο εργασίας, πρέπει να δημιουργήσεις ένα ειδικό χώρο για αυτά και ένα ξεχωριστό μέρος για τους εργαζόμενους που δεν είναι ιδιαίτερα λάτρεις της ιδέας.

Με αυτό τον τρόπο, κάνεις δεν εξαναγκάζεται να κάνει κάτι που δεν θέλει.

Μπορεί κάποιος εργαζόμενος να έχει αλλεργίες, κάτι που είναι αρκετά σημαντικό για να λάβεις υπόψην τους διαφορετικούς χώρους.

Πάνω από όλα, είναι τα θέματα υγείας και οι ανάγκες των εργαζόμενων σου.

4. Η πολιτική για τα κατοικίδια πρέπει να περιλαμβάνει και πρακτικές υγιεινής.

Αναμφισβήτητα, ένας καθαρός και καλά οργανωμένος χώρος εργασίας είναι απαραίτητος.

Κανείς δε θέλει να δουλεύει σε περιβάλλον που δεν είναι καθαρό.

Μικρόβια, ζωύφια και ακαταστασία μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους υγιεινής για τους εργαζόμενους σου, τους πελάτες και οποιονδήποτε επισκέπτεται τον χώρο εργασίας σου.

Ανάθεσε στους ιδιοκτήτες των κατοικιδίων τις ευθύνες για τον καθαρισμό του χώρου.

Επίσης, θα χρειαστεί να αναλάβουν τα καθήκοντα της τουαλέτας, του καθαρίσματος από τρίχες και της υγιεινής του χώρου, των γραφείων ή τυχόν ατυχημάτων.

Σκέψου ότι αν υπάρχει γάτα στο γραφείο, θα πρέπει να μπουν σε ξεχωριστό χώρο του γραφείου ειδικά μέρη με άμμο. Αυτά πρέπει να είναι μακριά από γραφεία εργαζόμενων που δεν νιώθουν άνετα με αυτό.

5. Η πολιτική για τα κατοικίδια του γραφείου πρέπει να διαθέτει ανώνυμη φόρμα παραπόνων.

Ορισμένοι εργαζόμενοι μπορεί να μην συμφωνούν με τις νέες διατάξεις στον εργασιακό χώρο.

Παρόλα αυτά, μπορεί να μη θέλουν να μιλήσουν και να ασκήσουν κριτική στους συναδέλφους. 

Κάνε εύκολο στους εργαζόμενους σου να μπορούν να εκφράσουν παράπονα και ανησυχίες στο τμήμα HR.

Σκέψου ακόμα και την διάθεση ανώνυμων ερωτηματολογίων για να διατηρήσουν την ανωνυμία τους οι εργαζόμενοι σου.

Λάβε υπόψην αλλεργίες και φοβίες που μπορεί να κάνουν τον εργασιακό σου χώρο μη φιλικό αν δεν έχεις τη σωστή πολιτική κατοικιδίων.

Γιατί πρέπει να έχεις μια πολιτική για τα κατοικίδια;

Οι εργαζόμενοι και τα μέλη της ομάδας μπορεί να γίνουν δέκτες μιας συναρπαστικής αλλαγής συμπεριλαμβάνοντας τα κατοικίδια στο χώρο εργασίας.

  • Τα κατοικίδια δημιουργούν μια υγιή ισορροπία στο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι μπορεί να δουλεύουν πολλές ώρες. Ένα κατοικίδιο μπορεί να τους υπενθυμίζει να κάνουν απαραίτητα μικρά διαλείμματα. Η εργασία για πολλή ώρα πάνω σε ένα πρότζεκτ μπορεί να προκαλέσει στρες και να μειώσει την παραγωγικότητα. Σύντομοι περίπατοι, λίγος χρόνος για παιχνίδι και προσωρινοί περισπασμοί μπορεί να βελτιώσουν την ψυχική υγεία των εργαζόμενων και να μειώσουν τα επίπεδα του στρες. Τα κατοικίδια μπορούν να προσφέρουν μια κωμική ανάπαυλα και να κρατήσουν ανεβασμένο το ηθικό των εργαζόμενων.

  • Τα κατοικίδια στον εργασιακό χώρο μπορούν να ενδυναμώσουν την παραγωγικότητα. Πιο ευτυχισμένοι και λιγότερο αγχωμένοι εργαζόμενοι έχουν καλύτερο κίνητρο και μπορούν να πετύχουν περισσότερα στο χώρο εργασίας. Τα κατοικίδια μπορούν να ενισχύσουν ένα περιβάλλον που μειώνει τις απουσίες στο χώρο εργασίας και μειώνει ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος. Κατά συνέπεια, η επιχείρηση μπορεί να γίνει πιο κερδοφόρα. Επιπλέον, τα κατοικίδια μπορεί να ενισχύσουν τις καλές σχέσεις στο χώρο εργασίας βελτιώνοντας την ομαδική εργασία.

  • Τα κατοικίδια στο χώρο εργασίας μπορεί να αλλάξουν τις αντιλήψεις των πελατών. Τα κατοικίδια στο γραφείο μπορεί να ενδυναμώσουν την φήμη της επιχείρησης. Οι πελάτες είναι πολύ πιθανό να αλληλεπιδρούν θετικά με την επιχείρηση στη θέα ενός κατοικιδίου. Μπορεί να νιώθουν πιο χαλαροί, να απολαμβάνουν περισσότερο την επίσκεψη στο χώρο σου ενώ προβάλλεσαι σαν μια προοδευτική επιχείρηση.

  • Τα κατοικίδια στο γραφείο μπορεί να μειώσουν τον ρυθμό παραίτησης των εργαζόμενων. Η ανάπτυξη της επιχείρησης απαιτεί τη διατήρηση των καλών εργαζόμενων. Αν ένας εργαζόμενος έχει κίνητρο και είναι ικανοποιημένος, είναι λιγότερο πιθανό να θέλει να φύγει από την επιχείρηση. Ένα περιβάλλον φιλόζωο είναι πιο εύκολο να εκτιμηθεί ιδιαίτερα, οπότε είναι πιο δύσκολο να θέλει κάποιος να φύγει. Έχει αποδειχτεί ότι το 77% των ιδιοκτητών κατοικίδιων θα προτιμούσε να εργάζεται σε μια επιχείρηση φιλική προς τα ζώα.

Κατοικίδια στο χώρο εργασίας: Πώς να δημιουργήσεις μια κουλτούρα φιλική προς τα κατοικίδια στο γραφείο σου;

Κι όμως, μπορούν να βελτιώσουν την κουλτούρα ενός εργασιακού χώρου.

Το να προσελκύσεις και να διατηρήσεις τα ταλέντα σε έναν εργασιακό χώρο πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα για μια επιχείρηση.

Ενώ δεν μπορεί κάθε οργανισμός να έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει πιο ελκυστικούς μισθούς, μπορούμε όλοι να σκεφτούμε λύσεις για να βελτιώσουμε τη ζωή των εργαζόμενων μας.

Το να επιτρέψουμε τα κατοικίδια στο γραφείο δεν είναι ο μόνος τρόπος να στηρίξουμε τους εργαζομένους-ιδιοκτήτες κατοικιδίων. 

Επιπλέον προνόμια μπορεί να αποτελούν η άδεια για πένθος μετά από απώλεια κατοικιδίου. H άδεια για υιοθεσία, ασφάλεια κατοικιδίων και επιπλέον προνόμια όπως λιχουδιές ή κρεβατάκια.

Εάν αποφασίσεις να γίνεις ένας χώρος φιλικός προς τα κατοικίδια, σκέψου τις ανάγκες όλων, θέσε ξεκάθαρες προσδοκίες και απόλαυσε τα προνόμια που αυτό μπορεί να φέρει στην εταιρική κουλτούρα.

Πηγή: Business.com

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας