Μετοχές & κανόνας Τ+2: Η Wall Street πρόκειται να δει τη μεγαλύτερη συναλλακτική αλλαγή των τελευταίων ετών.

Μετοχές & κανόνας Τ+2: Η Wall Street πρόκειται να δει τη μεγαλύτερη συναλλακτική αλλαγή των τελευταίων ετών.

Μετοχές & κανόνας Τ+2: Η Wall Street πρόκειται να δει τη μεγαλύτερη συναλλακτική αλλαγή των τελευταίων ετών.

Το να αγοράζεις και να πουλάς μετοχές πρόκειται να γίνει πολύ πιο γρήγορο από την ερχόμενη Τρίτη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει πιο ομαλό, τουλάχιστον αμέσως.

Ορισμένες χρηματοπιστωτικές εταιρείες προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τυχόν ανωμαλίες.

Ο σημερινός τυπικός κύκλος διακανονισμού για τις συναλλαγές χρηματιστών-διαπραγματευτών είναι “T+2”. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται δύο εργάσιμες ημέρες από τη στιγμή που αγοράζετε μια μετοχή μέχρι τη στιγμή που η συναλλαγή “διακανονίζεται”, ή όταν η μετοχή μεταφέρεται επίσημα στο λογαριασμό του αγοραστή και τα μετρητά παραδίδονται στο λογαριασμό του πωλητή.

Αυτός είναι ο κανόνας από το 2017.

“Για τους καθημερινούς επενδυτές που πωλούν τις μετοχές τους τη Δευτέρα, η συντόμευση του κύκλου διακανονισμού θα τους επιτρέψει να πάρουν τα χρήματά τους την Τρίτη”, δήλωσε ο Gary Gensler, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε δελτίο Τύπου. “Θα καταστήσει το σύστημα της αγοράς μας πιο ανθεκτικό, έγκαιρο και εύρυθμο”.

Οι νέοι αυτοί κανόνες θα ισχύουν για μετοχές, ομόλογα, δημοτικούς τίτλους, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια και ετερόρρυθμες εταιρείες που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήριο. Οι χρηματιστές-διαπραγματευτές και οι εγγεγραμμένοι σύμβουλοι επενδύσεων θα πρέπει επίσης να ακολουθούν νέους κανόνες τήρησης αρχείων.

Ορισμένοι επενδυτές λένε ότι ένας συντομότερος κύκλος θα πρέπει να συμβάλει στην απελευθέρωση περισσότερης ρευστότητας στην αγορά και στη μείωση της μεταβλητότητας των περιθωρίων (των εξασφαλίσεων που πρέπει να επιδείξουν οι traders), καθώς μειώνεται η πιθανότητα αθέτησης πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Οι οργανισμοί εκκαθάρισης, οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ αγοραστών και πωλητών, συλλέγουν τα περιθώρια από τους traders ως απόδειξη ότι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πραγματοποιήσουν τη συναλλαγή.

“Υποθέτοντας ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα δούμε προβλήματα, η μετάβαση προς το T+1 θα είναι ένα συνολικό όφελος για το οικοσύστημά μας, τους θεσμικούς επενδυτές και τους ιδιώτες (επενδυτές)”, δήλωσε ο Rich Lee, επικεφαλής του προγράμματος συναλλαγών και στρατηγικής εκτέλεσης στην Baird.

Η Baird έχει συστήσει μια επιτροπή T+1 από το περασμένο καλοκαίρι για να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβούν τέτοιες δυσλειτουργίες, δήλωσε ο Lee.

Οι εργαζόμενοι έχουν συζητήσει με τους πελάτες σχετικά με το πώς θα τους βοηθήσουν στη διαδικασία. Η εταιρεία έχει επίσης στελεχώσει με προσωπικό για να χειριστεί το δικό της μέρος στην εκκαθάριση των συναλλαγών με μικρότερο χρονικό πλαίσιο.

Μετοχές & κανόνας Τ+2: Η Wall Street πρόκειται να δει τη μεγαλύτερη συναλλακτική αλλαγή των τελευταίων ετών.

Ο συντομότερος κύκλος διακανονισμού είναι εν μέρει απάντηση στη φρενίτιδα των meme μετοχών του 2021, όταν οι επενδυτές στο Reddit έστειλαν τις μετοχές της GameStop και της AMC Entertainment σε δυσθεώρητα ύψη σε σύντομο χρονικό διάστημα (Οι μετοχές meme συνήθως διαπραγματεύονται λιγότερο με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη και περισσότερο με βάση τη φρενίτιδα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης).

Η Robinhood και άλλες χρηματιστηριακές εταιρείες το 2021 ανέστειλαν προσωρινά τις αγορές των GameStop, AMC και άλλων μετοχών στην πλατφόρμα της, κατηγορώντας εν μέρει τον κανόνα T+2 που ανέβασε τις απαιτήσεις για τις εξασφαλίσεις που επιβάλλονται σε χρηματιστές όπως η Robinhood.

Οι επενδυτές έμειναν να περιμένουν τις συναλλαγές τους και οι χρηματιστές με τα μετρητά τους κλειδωμένα μέχρι τον διακανονισμό, μη μπορώντας να επιτρέψουν περισσότερες αγορές για να διασφαλίσουν ότι είχαν αρκετά κεφάλαια για να καλύψουν τις συναλλαγές.

“Η υφιστάμενη περίοδος των δύο ημερών για τον διακανονισμό των συναλλαγών εκθέτει τους επενδυτές και τον κλάδο σε περιττούς κινδύνους και είναι ώριμη για αλλαγή”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Robinhood Vlad Tenev σε ανακοίνωση του Φεβρουαρίου 2021.

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο το σπουδαιότερο χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχει δει ποτέ ο κόσμος δεν μπορεί να διακανονίζει τις συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο”.

Πηγή: CNN Business

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας