6 έξυπνες συμβουλές για την διαχείριση μιας startup

6 έξυπνες συμβουλές για την διαχείριση μιας startup

6 έξυπνοι τρόποι να διαχειριστείς μια startup

Την τελευταία δεκαετία, οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν καθορίσει την επιτυχία για τις περισσότερες startup εταιρίες. Οι startup εταιρείες βασίζονται συνήθως σε μια καινοτόμο ιδέα, ικανή να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε μια κοινότητα.

Είναι ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις που στοχεύουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς αναπτύσσοντας καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες ή πλατφόρμες.

Μια startup εταιρία βασίζεται στις ομάδες ανθρώπων που την αποτελούν και στην προθυμία τους να εργαστούν σκληρά για επιτύχουν γρήγορα τους σκοπούς της.

Το κεφάλαιο και η εξωτερική χρηματοδότηση, βοηθάνε τους ιδιοκτήτες να πετύχουν τον στόχο της ταχείας ανάπτυξης της επιχείρησης. 

Εδώ θα δεις 6 συμβουλές οι οποίες θα βοηθήσουν εσένα που θέλεις να διαχειριστείς μια startup 

1. Αξιολόγηση της αγοράς 

Χρειάζεται να απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για να κάνεις το επόμενο βήμα για την startup σου.

  • Κάνε έρευνα πάνω στις ανάγκες της αγοράς και δες πώς αυτές ικανοποιούνται σήμερα.  
  • Ποιοι είναι οι κύριοι παίκτες;  
  • Ποια είναι τα διαθέσιμα προϊόντα και υπηρεσίες;  
  • Ποιες είναι οι τρέχουσες τιμές;  

Εάν σχεδιάζεις ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία, κάνε μια έρευνα αγοράς για να αξιολογήσεις την αγορά και την πιθανότητα επιτυχίας.  

Με άλλα λόγια, βεβαιώσου ότι μπορείς να εργαστείς για τους μελλοντικούς πελάτες της επιχείρησής σου. 

2. Δημιούργησε Business Plan για την startup σου 

Ένα business plan είναι πολύ σημαντικό καθώς εξηγεί τη στρατηγική σου και πώς θα την εκτελέσεις.  

Αυτό το business plan θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σύνοψη από: 

  • την αξιολόγηση της αγοράς  
  • την περιγραφή της ανταγωνιστικής ανάλυσης 
  • την περιγραφή των λεπτομερειών προϊόντων/υπηρεσιών 
  • τις λεπτομέρειες πωλήσεων και μάρκετινγκ 
  • την ανάλυση ανταγωνισμού 
  • τις λεπτομέρειες λειτουργιών/κατασκευής 
  • την εταιρική οργάνωση και του ανθρώπινου δυναμικού 
  • των οικονομικών, κεφαλαίων και επενδύσεων  
  • την σύνοψη κινδύνων 
  • τις σχετικές πηγές πληροφοριών και έρευνας 

Το business plan πρέπει να είναι πλήρες και σαφές. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι μακρύ, αλλά πρέπει να είναι περιεκτικό και να απαντήσει σε όλα τα θέματα της επιχείρησής σου. 

3. Δημιούργησε την κατάλληλη ομάδα για την startup σου 

Γνώρισε νέο κόσμο και άτομα, διαλέγοντας τους καταλληλότερους για να ενταχθούν στην ομάδα σου. Η ομάδα πρέπει να περιλαμβάνει συνεργάτες, υπαλλήλους και συμβούλους. Τα αποτελέσματα επιτυγχάνονται μέσω των ανθρώπων και της αφοσίωσης τους μέσα στην ομάδα. Ανάλογα με το πόσο καλή είναι η ομάδα και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί, οι πιθανότητες επιτυχίας για την επιχείρησή σου αυξάνονται. 

4. Εξασφάλισε χρηματικά κεφάλαια 

Βεβαιώσου ότι έχεις επαρκή χρηματοδότηση για την επιχείρηση σου και για τις δραστηριότητες σου. Τα χρήματα αυτά μπορεί να προέρχονται είτε από προσωπικά σου έσοδα είτε από εξωτερική χρηματοδότηση.

Με τον καιρό και ανάλογα με την πορεία και τα κέρδη της startup, θα μπορείς να αποπληρώσεις τα χρηματικά κεφάλαια που δανείστηκες. 

5. Μην ξεχνάς τις τυπικές και βασικές υποχρεώσεις μιας startup 

Η επιλογή της νομικής μορφής (ιδιοκτησία, εταιρική σχέση ή εταιρία) της νέας startup και η συμφωνία μετόχων είναι μερικά από τα παραδείγματα.

Επίσης, μην παραβλέπεις τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και πνευματικά δικαιώματα, τις επιχειρηματικές εγγραφές και την προστασία του ονόματος της επιχείρησής σου.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης, η σωστή επιλογή ενός δικηγόρου, ενός λογιστή και ενός συμβούλου επιχειρήσεων για να σε συμβουλεύσει. 

6. Κάνε αυτοαξιολόγηση και τακτοποίησε τα προσωπικά σου ζητήματα. 

Είναι πολύ σημαντικό να ρωτήσεις τον εαυτό σου και αν έχεις ότι χρειάζεται μια επιχείρηση. Χρειάζεται να ξέρεις ότι, θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές καθώς ξεκινάς την νέα σου startup. Πάντα θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην ταμειακή ροή και δεν θα υπάρχει ασφάλεια πληρωμής. 

Όσον αφορά την ψυχολογία σου, ως νέος επιχειρηματίας θα νιώθεις μόνος/η στο καινούριο σου ξεκίνημα. Ενώ αυτά είναι “προσωπικά” ζητήματα, είναι εξαιρετικά σημαντικά και είναι πολύ σημαντικό να απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις εκ των προτέρων.  

Η συνεχής γνώση και εκμάθηση του χώρου των επιχειρήσεων με γνώμονα την θέληση για εξέλιξη και ανάπτυξη, θα σου δώσουν την ευκαιρία να κάνεις τις επιχειρηματικές σου ιδέες, πράξη! 

Πηγή: bdc

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Μαρίνα Δημητρή

Απόφοιτη Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με κατεύθυνση Management, Web Content Writer και Αρχισυντάκτρια του Business Review Greece. Γράφει και επιμελείται άρθρα για Επιχειρηματικότητα, HR, Marketing και Digital Marketing στο Business Review Greece. Παράλληλα δημιουργεί περιεχόμενο για φοιτητές Διοίκησης Επιχειρήσεων για να τους βοηθήσει στην καλύτερη και ευκολότερη κατανόηση επιχειρηματικών ορολογιών. Απολαμβάνει την ομαδική εργασία και προσωπικός της στόχος είναι να αποκτά και να αναπτύσσει όλο και περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες στον τομέα των επιχειρήσεων.