Πως οι Venture Capitalists κάνουν επενδυτικές επιλογές;

Πως οι Venture Capitalists κάνουν επενδυτικές επιλογές;

Venture Capitalists

Η επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες αρχικού σταδίου είναι εγγενώς επικίνδυνη, γι’ αυτό και οι Venture Capitalists είναι προσεκτικοί στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Για αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως οι Venture Capitalists κάνουν επενδυτικές επιλογές.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές επενδύσεις σε καθιερωμένες επιχειρήσεις, οι startups συχνά δεν έχουν αποδεδειγμένο ιστορικό, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ακριβή πρόβλεψη της μελλοντικής τους επιτυχίας.

Για τον λόγο αυτό οι Venture Capitalists μπαίνουν σε μια διαδικασία σχολαστικής έρευνας, η οποία περιλαμβάνει προσεκτική ανάλυση, εκτίμηση κινδύνου και στρατηγική πρόβλεψη.

Venture Capitalists

Πάμε λοιπόν να δούμε τι λαμβάνουν υπόψην τους οι Venture Capitalists.

Ας ξεκινήσουμε.

Solid Management

Η διαχείριση μιας εταιρείας είναι πολύ απλά, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τους επενδυτές, κάθως θέλουν να επενδύσουν σε μια ομάδα διαχείρισης η οποία έχει σχεδιάσει πολύ καλά ένα επιχειρηματικό σχέδιο, με υψηλές αποδόσεις για το επενδυτικό κοινό.

Οι επιχειρήσεις που αναζητούν επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν μια λίστα με έμπειρα, καταρτισμένα άτομα που θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Για αυτό και επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ταλαντούχους μάνατζερ θα πρέπει να είναι πρόθυμες να τους προσλάβουν από το εξωτερικό.

Ένα παλιό ρητό που ισχύει για πολλά VCs λέει ότι θα προτιμούσαν να επενδύσουν σε μια κακή ιδέα που θα καθοδηγείται από ολοκληρωμένη διαχείριση παρά σε ένα υπέροχο επιχειρηματικό σχέδιο που υποστηρίζεται από μια ομάδα άπειρων διευθυντών.

Μέγεθος αγοράς

Το μέγεθος της αγοράς είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, από τον οποίο μπορεί να εξαρτηθεί η απόφαση των Venture Capitalists.

Αυτό συμβαίνει καθώς η απόδειξη ότι η επιχείρηση θα στοχεύσει σε μια μεγάλη, προσιτή ευκαιρία αγοράς είναι σημαντική για να τραβήξει την προσοχή τους.

Προκειμένου να λάβουν τις μεγάλες αποδόσεις που αναμένουν από τις επενδύσεις, τα VC γενικά θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους έχουν πιθανότητες να αυξήσουν τις πωλήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Οπότε όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της αγοράς, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μιας εμπορικής πώλησης, καθιστώντας την επιχείρηση ακόμα πιο συναρπαστική για τα VC που αναζητούν πιθανούς τρόπους εξόδου από την επένδυσή τους.

Έτσι λοιπόν, το ιδανικό είναι, η επιχείρηση θα αναπτυχθεί αρκετά γρήγορα ώστε να καταλάβουν την πρώτη ή τη δεύτερη θέση στην αγορά.

Για αυτό, πολλοί επενδυτές αναμένουν να δούν λεπτομερή ανάλυση του μεγέθούς αγοράς στα business plans.

Venture Capitalists

Προϊόν/υπηρεσία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Ένα δυνατό προϊόν ή υπηρεσία με προοπτικές, μπορούν πάντα να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ακόμα περισσότερο όμως, ελκύουν την προσοχή των επενδυτών, προϊόντα ή υπηρεσίες με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Οι επενδυτές, αναζητούν μια λύση σε ένα πραγματικό, φλέγον πρόβλημα που δεν έχει λυθεί πριν από άλλες εταιρείες στην αγορά.

Αναζητούν προϊόντα και υπηρεσίες που οι πελάτες δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτά, επειδή είναι πολύ καλύτερα ή επειδή είναι πολύ καινοτόμα από οτιδήποτε άλλο στην αγορά.

Αυτό συμβαίνει καθώς, τα VC αναζητούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά και θέλουν οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους να είναι σε θέση να παράγουν πωλήσεις και κέρδη πριν οι ανταγωνιστές εισέλθουν στην αγορά και μειώσουν την κερδοφορία.

Όσο λιγότεροι άμεσοι ανταγωνιστές δραστηριοποιούνται στο χώρο, τόσο το καλύτερο.

Εκτίμηση κινδύνων από τους Venture Capitalists

Εννοείται πως η εκτίμηση κινδύνου είναι κάτι που δεν λείπει, καθώς οι επενδυτές πρεπει να ξέρουν πέρα από όλα τα άλλα, τις πιθανότητες του να γίνει κάτι που θα φέρει την επένδυση τους σε κίνδυνο.

Θα θέλουν λοιπόν να γνωρίζουν, τα εξής:

  • Υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν ρυθμιστικά ή νομικά ζητήματα;
  • Είναι αυτό το κατάλληλο προϊόν για σήμερα ή σε 10 χρόνια από σήμερα;
  • Υπάρχουν αρκετά χρήματα στο ταμείο για να καλυφθεί πλήρως η ευκαιρία;
  • Υπάρχει ενδεχόμενη έξοδος από την επένδυση και πιθανότητα απόδοσης;

Πως μπορούν όμως οι Venture Capitalists να μετρούν, να αξιολογούν και να προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο;

Αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του αμοιβαίου κεφαλαίου και τα άτομα που λαμβάνουν τις επενδυτικές αποφάσεις.

Αλλά στο τέλος της ημέρας, οι Venture Capitalists προσπαθούν να μετριάσουν τον κίνδυνο, ενώ παράγουν μεγάλες αποδόσεις από τις επενδύσεις τους.

Venture Capitalists

Συμπέρασμα για Venture Capitalists

Οι επιτυχημένοι Venture Capitalists, κατανοούν τη σημασία της προσεκτικής στάθμισης των κινδύνων και των ανταμοιβών που συνδέονται με κάθε πιθανή επένδυση.

Διεξάγουν εκτεταμένη έρευνα, ανάλυση και δέουσα επιμέλεια για να αποκτήσουν μια βαθιά κατανόηση της αγοράς, της ομάδας και της βιωσιμότητας του επιχειρηματικού μοντέλου.

Αξιολογούν σχολαστικά τις δυνατότητες ανάπτυξης, επεκτασιμότητας και προσαρμογής στην αγορά πριν δεσμεύσουν το κεφάλαιό τους.

Η προσεκτική φύση αυτών των επενδυτών πηγάζει από την αναγνώρισή τους ότι η επένδυση σε επιχειρήσεις και ειδικά σε νεοφυείς επιχειρήσεις, είναι ένα παιχνίδι υψηλού πονταρίσματος, όπου οι πιθανότητες επιτυχίας συχνά στοιβάζονται εναντίον τους.

Μέσω της προσεκτικής και στρατηγικής προσέγγισής τους, αυτοί οι επενδυτές προσπαθούν να δημιουργήσουν χαρτοφυλάκια που όχι μόνο αποφέρουν οικονομικά οφέλη αλλά και συμβάλλουν στην προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Μαρίνα Δημητρή

Απόφοιτη Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με κατεύθυνση Management, Web Content Writer και Αρχισυντάκτρια του Business Review Greece. Γράφει και επιμελείται άρθρα για Επιχειρηματικότητα, HR, Marketing και Digital Marketing στο Business Review Greece. Παράλληλα δημιουργεί περιεχόμενο για φοιτητές Διοίκησης Επιχειρήσεων για να τους βοηθήσει στην καλύτερη και ευκολότερη κατανόηση επιχειρηματικών ορολογιών. Απολαμβάνει την ομαδική εργασία και προσωπικός της στόχος είναι να αποκτά και να αναπτύσσει όλο και περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες στον τομέα των επιχειρήσεων.