Marketing εστιατορίων: Κρυφά κόστη που συχνά οι εστιάτορες παραβλέπουν

Marketing εστιατορίων: Κρυφά κόστη που συχνά οι εστιάτορες παραβλέπουν

Marketing εστιατορίων

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων αγνοούν και δεν συμπεριλαμβάνουν στον προϋπολογισμό τους τα έξοδα για το Marketing εστιατορίων τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιχείρησή τους να μην γίνεται γνωστή στο κοινό και να μην έρχονται αρκετοί πελάτες στο μαγαζί.

Με αυτό τον τρόπο, γίνεται φανερό πως η δημιουργία ενός σχεδίου marketing για την επιχείρησή τους είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και η εκχώρηση χρημάτων από την αρχή για το Marketing εστιατορίων, θα μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες επιτυχίας της επιχείρησής τους…

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα κρυφά κόστη που βρίσκονται πίσω από το Marketing εστιατορίων.

Όταν δημιουργείς τον προϋπολογισμό σου, είναι σημαντικό και κρίσιμο να αναγνωρίσεις τα κρυφά κόστη των Marketing εστιατορίων, συμπεριλαμβάνοντας το marketing εκτός Internet και το ψηφιακό μάρκετινγκ.

1. Η δημιουργία ενός ιστοτόπου

Η δημιουργία μίας ιστοσελίδας φιλικής προς τον χρήστη είναι το πρώτο βήμα για τη διαφήμιση της επιχείρησής σου.

Τα κρυφά κόστη μιας ιστοσελίδας συμπεριλαμβάνουν αντίτιμο για την φιλοξενία της ιστοσελίδας σου, τη δημιουργία πλατφόρμας της ιστοσελίδας, το όνομα τομέα και άλλα.

Για αυτό και οι καλύτεροι κατασκευαστές ιστοσελίδας και οι υπηρεσίες σχεδιασμού συχνά προσφέρουν εξατομικευμένες φόρμες, λειτουργικότητα ηλεκτρονικού εμπορίου, που κοστίζουν.

Marketing εστιατορίων
Marketing εστιατορίων

2. Η δημιουργία και ανάπτυξη μιας εφαρμογής/app

Οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων από την πανδημία του κορωνοϊού και μετά, έχουν στραφεί στη  μείωση των αλληλεπιδράσεων με τους πελάτες.

Σύμφωνα με μία έρευνα της Deloitte, to 57% των πελατών προτιμούν να παραγγέλνουν για παραλαβή από το κατάστημα ή διανομή κατ’ οίκον μέσω της χρήσης της ψηφιακής εφαρμογής και το 64% μέσω ενός συστήματος γρήγορης εξυπηρέτησης του εστιατορίου.

Λάβε υπ’ όψιν επομένως για την ανάπτυξη αυτών των εφαρμογών πως τα κόστη αυτών κυμαίνονται μεταξύ δύο χιλιάδων (2.000) και οκτώ χιλιάδων (8.000) δολαρίων, αν και μπορεί να κοστίζουν παραπάνω, ανάλογα με τη λειτουργικότητα.

Παράλληλα, στην περίπτωση των περιπτέρων, συμπεριλαμβάνονται και τα κόστη για τον εξοπλισμό.

3. Marketing εστιατορίων: Εκτέλεση καμπάνιας email marketing

Τα απευθείας μηνύματα και οι εκστρατείες email είναι οι άριστες εκστρατείες για να κρατήσεις την επιχείρησή σου ψηλά στην προτίμηση των πελατών και να προωθήσεις επερχόμενες εκδηλώσεις ή εκπτώσεις.

Σύμφωνα με έρευνες, το email marketing παραμένει ακόμα και σήμερα το μέσο με το καλύτερο ROI για τις επιχειρήσεις, ενώ είναι και το ευκολότερο στην χρήση.

Για αυτό και σύμφωνα με την έρευνα της ExactTarget, το 77% των πελατών προτιμούν να ενημερώνονται για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες και να επικοινωνούν μέσω email.  

Ακόμη, σύμφωνα με έρευνες, σχετικά με τις πωλήσεις και τις συμπεριφορές των αγοραστών, έχει βρεθεί ότι το 80% των πωλήσεων γίνεται μεταξύ της 5ης και 12ης φοράς follow up. Επίσης βρέθηκε ότι μόλις το 10% των πωλητών και εταιριών κάνει follow up πάνω από 3 φορές.

Έτσι, προκειμένου να ενισχύσεις την απόδοση της επένδυσης (Return on Investment) του εστιατορίου σου με το ψηφιακό marketing,  τα κόστη μπορούν να ξεκινήσουν με 9,99 δολάρια το μήνα, σε περιπτώσεις ύπαρξης επιχειρηματικών πλάνων με χαμηλό κόστος.

Ακόμη, αν θέλεις να ενσωματώσεις το απευθείας μήνυμα με το ψηφιακό marketing, επιβεβαίωσε πως ρίχνεις χρήμα για την εκτύπωση και την αποστολή μηνυμάτων, με το μηνιαίο κόστος να ανέρχεται σε εκατοντάδες δολάρια.

4. Marketing εστιατορίων: Χρήση social media

Το Marketing εστιατορίων μέσω της χρήσης των social media είναι το πιο καλό εργαλείο, για να διαδώσεις την επιχείρησή σου.

Προκειμένου να συμβεί, απαιτείται συνδυασμός των οργανικών διαφημίσεων και της διαφήμισης επί πληρωμή στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, με χιλιάδες πλατφόρμες και διαφημιστικές επιλογές διαθέσιμες, μπορεί να προξενήσει αναστάτωση και να είναι χρονοβόρο για κάποιον να ασχολείσαι με τα social media από μόνος σου.

Έτσι, η πρόσληψη ενός διαχειριστή social media μπορεί να είναι μια αποτελεσματική λύση, που θα αποφέρει εξαιρετικά οφέλη. Για αυτό και η χρήση των social media, όσον αφορά το marketing εστιατορίων, είναι αντάξια μίας λογικής και τίμιας επένδυσης.

Αν λοιπόν ενδιαφέρεσαι να αναλάβουν ειδικοί στο marketing την διαφήμιση της επιχείρησής σου στο internet, τότε επικοινώνησε μαζί μας εδώ και δες τις υπηρεσίες μας ως Blue Rocket Content Marketing Agency.

Marketing εστιατορίων
Marketing εστιατορίων

5. Προγράμματα επιβράβευσης και οι εκπτώσεις προς τους πελάτες

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων συχνά επίσης επιβλέπουν τα κόστη, τα οποία συνοδεύονται με δώρα και εκπτώσεις.

Για παράδειγμα, αν οργανώσεις ένα πρόγραμμα επιβράβευσης των πιστών πελατών, προσφέροντας το έκτο γεύμα δωρεάν, πρέπει να σκεφτείς το κόστος αυτής της προσφοράς ως ένα διαφημιστικό κόστος και προϋπολογισμού αντίστοιχα. Το ίδιο ισχύει για διαγωνισμούς, δημοφιλή αντικείμενα ως δώρα και άλλες εκπτώσεις.

Marketing εστιατορίων: Συμβουλές σχετικά με τους προϋπολογισμούς marketing για εστιατόρια

Το Marketing εστιατορίων σου είναι κρίσιμο, αλλά το να παραμείνει μέσα σε ένα λογικό προϋπολογισμό είναι επίσης απαραίτητο.

Ας δούμε μερικές συμβουλές σχετικά με τους προϋπολογισμούς marketing για εστιατόρια:

  • Αρχικά, αφοσιώσου περισσότερο στη διαφήμιση: Όταν στήνεις μία καινούρια επιχείρηση, η αφοσίωσή σου θα αυξήσει τη αναγνωρισιμότητα και θα προσελκύσει πελάτες. Μόλις αποκτήσεις ευχαριστημένους πελάτες, θα αρχίζεις να λαμβάνεις καλές κριτικές και συστάσεις και δεν θα ξοδεύεις σε υψηλό βαθμό στο κομμάτι της διαφήμισης.
  • Μοίρασε ένα ποσοστό του εισοδήματος στον προϋπολογισμό σου για το marketing: Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι ο καταμερισμός ενός ποσοστού 3% με 6% στον προϋπολογισμό για τη διαφήμιση της επιχείρησής σου. Ωστόσο, υπάρχει και η πιθανότητα να μην τηρήσεις αυτή την κατευθυντήρια γραμμή, καθώς, αν βάλεις πάνω από το 6% του εισοδήματος της επιχείρησης, θα αυξήσεις τις πωλήσεις σου,
  • Λάβε υπ’ όψιν την εποχικότητα της επιχείρησης: Οι επιχειρήσεις εστιατορίων θα πρέπει να υιοθετήσουν μία στρατηγική διαφήμισης των εστιατορίων, ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα σε περιόδους υψηλής ζήτησης για τη διαφήμιση και λιγότερα, όταν η επιχείρηση λειτουργεί σε πιο χαμηλούς ρυθμούς.
  • Χρησιμοποίησε τις προσωπικότητες των αγοραστών: Ο καλύτερος τρόπος για τον προϋπολογισμό σχετικά με το marketing εστιατορίων είναι να χτίσει τις προσωπικότητες των πελατών και να καθορίσεις πού βρίσκονται και το τι θέλουν. Για παράδειγμα, αν έχεις να κάνεις με έναν επαγγελματία ή το κοινό σου αφορά οικογένειες, θα χρησιμοποιήσεις διαφορετικά μέσα διαφήμισης για το εστιατόριο σου.
  • Σιγούρεψε πως οι προσπάθειες διαφήμισης σου είναι αντιληπτές και ευδιάκριτες: Ο εντοπισμός των μετρήσεων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλων μέτρων, σου λέει ποια κανάλια διαφήμισης και ποιες εκστρατείες είναι αποτελεσματικές και ποιες μπορεί να απορριφθούν.
  • Ξεκίνα αργά με τις προσπάθειες σου για το marketing: Σκέψου να ξεκινήσεις αργά με οποιαδήποτε εκστρατεία marketing ή οποιοδήποτε εγχείρημα, καθώς σε βοηθά να απαλλαγείς από βιαστικές αποφάσεις και λάθη.
  • Να είσαι δημιουργικός με το Marketing εστιατορίων σου: Το δημιουργικό Marketing σε βοηθά να ξοδεύεις λιγότερα χρήματα και ακόμη αποφέρει  αποτελέσματα.
  • Συνεχώς ανανέωνε τις προσπάθειές διαφήμισής σου:  Πρέπει να συνεχίζεις να εξελίσσεις ξανά και ξανά και να ανανεώνεις τη διαφήμισή σου. Δεν μπορείς να το κανονίσεις, να το ξεχάσεις και να περιμένεις να συνεχίσει να δουλεύει αυτό για σένα.

Marketing εστιατορίων
Marketing εστιατορίων

Πώς να ξοδέψετε το marketing budget για το εστιατόριο σας

Εφόσον η επιχείρησή σας λειτουργεί, θα ήταν χρήσιμο να σκεφτείς να εφαρμόσεις το marketing budget βάσει του μοντέλου 70/20/10.

Αρχικά, το 70% του marketing budget του εστιατορίου σου θα πρέπει να κατανεμηθεί σε τεχνικές marketing, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν.

Έπειτα, το 10% του marketing budget μπορεί να πάει στην εξέταση εντελώς νέων προσεγγίσεων, χωρίς να πρέπει να περιμένεις η επένδυσή σου να αποδώσει.

Τέλος, το 20% του marketing budget πηγαίνει στο marketing, που δοκίμασες στο προηγούμενο 10%. Με αυτό τον τρόπο, προσπαθείς συνεχώς κάτι καινούριο, καθώς ξοδεύεις τον όγκο του προϋπολογισμού σου σε κάτι που ξέρεις πως θα δουλέψει.

Συμπερασματικά, το marketing εστιατορίων δεν είναι κάτι, που πρέπει να αμεληθεί και να αγνοηθεί από το επιχειρηματικό σου πλάνο. Είναι ζωτικό για τη λειτουργία μίας επιχείρησης.

Έτσι, όταν δημιουργείς το συνολικό προϋπολογισμό για την επιχείρησή σου, λάβε υπ’ όψιν το πλάνο για τη διαφήμιση της επιχείρησής σου, ώστε να αποφύγεις κρυφά κόστη. Έτσι, μπορείς να κερδίσεις χρόνο και ανησυχία μέσω της αναγνώρισης απροσδόκητων εξόδων νωρίς συγχρόνως.

Πηγές: Business, dlmarketingcompany, Enterid, EmailSystem

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας