Οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες του 2023

Οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες του 2023

Οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου για το 2023

Παρακάτω, θα δείτε τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο βάσει εσόδων 12 μηνών (TTM). Οι εταιρείες αυτές αντιπροσωπεύουν μια εντυπωσιακή ποικιλία βιομηχανιών. Αυτή η λίστα περιορίζεται σε εταιρείες που αποτελούν αντικείμενο δημόσιας διαπραγμάτευσης στις Η.Π.Α. ή στον Καναδά, είτε απευθείας είτε μέσω Αμερικανικών Αποθετηρίων Αποδείξεων (ADRs).

Ορισμένες ξένες εταιρείες ενδέχεται να αναφέρουν έσοδα ανά εξάμηνο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να έχουν μεγαλύτερους χρόνους καθυστέρησης. Προσθέτουμε ότι δύο εταιρείες που υπό άλλα κριτήρια θα έμπαιναν στην λίστα είναι οι:

  • Saudi Aramco, κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.
  • State Grid, κινεζική κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού.

Οι παραπάνω παραλήφθηκαν επειδή οι μετοχές τους δεν διαπραγματεύονται δημόσια στις ΗΠΑ ή τον Καναδά.

10. Volkswagen AG

Έσοδα (TTM): 288,45 δισεκατομμύρια δολάρια
Καθαρό εισόδημα (TTM): 18,47 δισεκατομμύρια δολάρια
Κεφάλαιο αγοράς: 85,85 δισεκατομμύρια δολάρια
Συνολική απόδοση 1 έτους: -35,01%
Χρηματιστήριο: OTC

Η γερμανική εταιρεία κατασκευάζει, πουλά και επισκευάζει πολυτελή, οικονομικά ή σπορ αυτοκίνητα, φορτηγά αλλά και άλλα επαγγελματικά οχήματα. Το κορυφαίο brand της VW είναι η Audi.

Πως η Volkswagen νικάει την Tesla στην Ευρώπη; / CNBC

9. UnitedHealth Group Inc.

Έσοδα (TTM): 313,13 δισεκατομμύρια δολάρια
Καθαρό εισόδημα (TTM): 19,43 δισεκατομμύρια δολάρια
Κεφάλαιο αγοράς: 454,09 δισεκατομμύρια δολάρια
Συνολική απόδοση 1 έτους: 5,87%
Χρηματιστήριο: Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης

Η UnitedHealth Group Inc. είναι μια πολυεθνική εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλισης με έδρα τη Minnetonka της Μινεσότα. Παρέχει διαχειριζόμενα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγειονομικής περίθαλψης σε εταιρείες, κυβερνητικούς εργοδότες και ιδιώτες.

Οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται από ένα δίκτυο ιατρικών ομάδων που παρέχουν υπηρεσίες βάσει σύμβασης με την UnitedHealth. Εκτός από τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, η UnitedHealth Group έχει θυγατρικές δραστηριότητες σε άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ιρλανδία, οι Φιλιππίνες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιατί η UnitedHealth κυριαρχεί τον υγειονομικό κλάδο στις ΗΠΑ; / CNBC

8. CVS Health Corp.

Έσοδα (TTM): 315,23 δισεκατομμύρια δολάρια
Καθαρό εισόδημα (TTM): 3,15 δισεκατομμύρια δολάρια
Κεφάλαιο αγοράς: 119,11 δισεκατομμύρια δολάρια
Συνολική απόδοση 1 έτους: -11,75%
Χρηματιστήριο: Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης

Η CVS είναι ένας ολοκληρωμένος πάροχος υγειονομικής περίθαλψης φαρμακείου. Η εταιρεία λειτουργεί μια αλυσίδα φαρμακείων με τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ καθώς και στο Πουέρτο Ρίκο.

Εκτός από το λιανικό εμπόριο, η CVS προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης παροχών φαρμακείου, υπηρεσίες φαρμακείου ταχυδρομικών παραγγελιών και προγράμματα διαχείρισης ασθενειών.

7. Shell PLC

Έσοδα (TTM): 365,29 δισεκατομμύρια δολάρια
Καθαρό εισόδημα (TTM): 43,36 δισεκατομμύρια δολάρια
Κεφάλαιο αγοράς: 204,03 δισεκατομμύρια δολάρια
Συνολική απόδοση 1 έτους: 27,58%
Χρηματιστήριο: Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης

Με έδρα την Ολλανδία, η Royal Dutch Shell εξερευνά, παράγει και διυλίζει πετρέλαιο μέσω των θυγατρικών της εταιρειών. Εκτός από τη λειτουργία πρατηρίων καυσίμων σε όλο τον κόσμο, η Shell παράγει και πουλά καύσιμα, λιπαντικά και άλλα χημικά.

Πως η Shell διέλυσε την οικονομία της Νιγηρίας; / Moon

6. Exxon Mobil Corp.

Έσοδα (TTM): 386,82 δισεκατομμύρια δολάρια
Καθαρό εισόδημα (TTM): 51,86 δισεκατομμύρια δολάρια
Κεφάλαιο αγοράς: 453,38 δισεκατομμύρια δολάρια
Συνολική απόδοση 1 έτους: 67,12%
Χρηματιστήριο: Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης

Η ExxonMobil είναι μια πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Τέξας. Ερευνά για πετρέλαιο και φυσικό αέριο ή εμπορεύεται τα προϊόντα της ή και τα δύο στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Τα πρατήρια βενζίνης του είναι ένα οικείο θέαμα για τους οδηγούς σε όλο τον κόσμο, αν και οι επωνυμίες που εμφανίζουν μπορεί να είναι ExxonMobil, Esso, Exxon ή Mobil ανάλογα με την τοποθεσία.

Το εταιρικό όνομα της ExxonMobil αντανακλά τη συγχώνευση του 1999 που συνδύασε δύο κολοσσούς του κλάδου.

Γιατί εξαρτάται η κερδοφορία της Exxon από τα βιοκαύσιμα; / CNBC

5. Apple Inc.

Έσοδα (TTM): 394,33 δισεκατομμύρια δολάρια
Καθαρό εισόδημα (TTM): 99,80 δισεκατομμύρια δολάρια
Κεφάλαιο αγοράς: 2,08 τρισεκατομμύρια δολάρια
Συνολική απόδοση 1 έτους: -23,64%
Χρηματιστήριο: NASDAQ

Η Apple σχεδιάζει, κατασκευάζει και εμπορεύεται ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων smartphone, υπολογιστών, tablet και πολλά άλλα. Μεταξύ των πιο δημοφιλών προϊόντων της εταιρείας είναι η σειρά smartphone της iPhone και η σειρά υπολογιστών Macbook.

Η Apple δημιουργεί επίσης μια ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση υπηρεσιών. Λειτουργεί καταστήματα ψηφιακού περιεχομένου, πουλάει βιντεοπαιχνίδια και παρέχει υπηρεσίες ροής όπως το Apple+, μια πλατφόρμα για ψυχαγωγικό περιεχόμενο κατ’ απαίτηση.

4. PetroChina Co.Ltd.

Έσοδα (TTM): 486,40 δισεκατομμύρια δολάρια
Καθαρό εισόδημα (TTM): 20,89 δισεκατομμύρια δολάρια
Κεφάλαιο αγοράς: 82,73 δισεκατομμύρια δολάρια
Συνολική απόδοση 1 έτους: 15,24%
Χρηματιστήριο: Εξωχρηματιστηριακές αγορές

Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PetroChina δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, παραγωγή και πώληση πετρελαίου. Παράγει επίσης πετροχημικά προϊόντα. Η PetroChina είναι το εισηγμένο στο χρηματιστήριο υποκατάστημα της κινεζικής κρατικής εταιρείας China National Petroleum Corporation.

3. China Petroleum & Chemical Corp.

Έσοδα (TTM): 486,84 δισεκατομμύρια δολάρια
Καθαρό εισόδημα (TTM): 10,47 δισεκατομμύρια δολάρια
Κεφάλαιο αγοράς: 60,32 δισεκατομμύρια δολάρια
Συνολική απόδοση 1 έτους: 19,61%
Χρηματιστήριο: Εξωχρηματιστηριακές αγορές

Η China Petroleum & Chemical είναι παραγωγός και διανομέας μιας ποικιλίας πετροχημικών και πετρελαϊκών προϊόντων. Τα προϊόντα της εταιρείας περιλαμβάνουν βενζίνη, ντίζελ, κηροζίνη, συνθετικά καουτσούκ και ρητίνες, καύσιμα αεριωθουμένων και χημικά λιπάσματα, μεταξύ άλλων σχετικών προσφορών.

Γνωστή και ως Sinopec, η China Petroleum & Chemical είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες διύλισης πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετροχημικών στον κόσμο. Διοικείται από το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας.

2. Amazon.com Inc.

Έσοδα (TTM): 502,19 δισεκατομμύρια δολάρια
Καθαρό εισόδημα (TTM): 11,32 δισεκατομμύρια δολάρια
Κεφάλαιο αγοράς: 916,82 δισεκατομμύρια δολάρια
Συνολική απόδοση 1 έτους: -44,35%
Χρηματιστήριο: NASDAQ

Η Amazon είναι ο μεγαλύτερος διαδικτυακός λιανοπωλητής στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Η εταιρεία ξεκίνησε ως διαδικτυακός βιβλιοπώλης και έκτοτε έχει αναπτυχθεί ώστε να καλύπτει σχεδόν κάθε κατηγορία λιανικής.

Εκτός από την πώληση προϊόντων μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου της, η Amazon διαθέτει θυγατρικές, συμπεριλαμβανομένης της Whole Foods Market και της εταιρείας οικιακής ασφάλειας Ring.

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι τομείς δραστηριότητας της Amazon είναι οι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, τα συνδρομητικά προϊόντα όπως το Amazon Prime και οι ταινίες ροής και άλλη ψυχαγωγία.

1. Walmart Inc.

Έσοδα (TTM): 600,11 δισεκατομμύρια δολάρια
Καθαρό εισόδημα (TTM): 8,97 δισεκατομμύρια δολάρια
Κεφάλαιο αγοράς: 390,66 δισεκατομμύρια δολάρια
Συνολική απόδοση 1 έτους: 1,75%
Χρηματιστήριο: Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης

Η Walmart ιδρύθηκε το 1962 και έκτοτε εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές στον κόσμο. Η εταιρεία λειτουργεί εκπτωτικά καταστήματα, υπερκέντρα, αγορές της γειτονιάς, καθώς και μια ισχυρή διαδικτυακή πλατφόρμα.

Η Walmart πουλά μια μεγάλη ποικιλία εμπορευμάτων, όπως ρούχα και είδη ένδυσης, οικιακά είδη, βιβλία, κοσμήματα, τρόφιμα και ποτά, φαρμακευτικές προμήθειες και εξοπλισμός αυτοκινήτων.

Πηγή: Investopedia

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.

Ίσως σας ενδιαφέρει