Ένα από τα πιο βασικά στοιχεία που ισχύει για την διαχείριση χρημάτων είναι να καθορίσεις πόσα πρέπει να έχεις στο λογαριασμό ταμιευτηρίου σου, καθώς είναι το πρώτο βήμα του οικονομικού σου ταξιδιού.
Είναι σημαντικό να έχεις έναν λογαριασμό για να επωφελείσαι από τις υπηρεσίες και την προσβασιμότητα των κεφαλαίων σου.
Πέρα από το να κρατάς ασφαλή τα χρήματα σου, σε βοηθάει να κερδίζεις και κάποιο επιτόκιο για τις αποταμιεύσεις σου.
Παρόλα αυτά, συστήνεται γενικά να μην έχεις όλο το ποσό των αποταμιεύσεων σου στον αποταμιευτικό λογαριασμό σου αλλά να τα επενδύεις για να μεγιστοποιήσεις το εισόδημα σου.
Το να βρεις τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στις αποταμιεύσεις και τα έξοδα σου είναι σημαντικό για να εξασφαλίσεις οικονομικά το μέλλον σου.
Ένα από τα βασικά στοιχεία της διαχείρισης των χρημάτων είναι να καθορίσεις πόσα πρέπει να κρατάς στον λογαριασμό ταμιευτηρίου.
Ενώ η απάντηση ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες ζωής του καθενός, τους στόχους και τις γενικές οικονομικές συνθήκες, υπάρχουν κάποιοι συλλογισμοί που πρέπει να κατευθύνουν την απόφαση σου.
Το να κρατάς τα χρήματα σου σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου είναι ένας αξιόπιστος τρόπος να εξασφαλίσεις την ασφάλεια και την προσβασιμότητα σε αυτά όποτε τα χρειάζεσαι.
Είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή για βραχυπρόθεσμους στόχους, ανάγκες και καθημερινά έξοδα.
Παρόλα αυτά, οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου δεν προσφέρουν συνήθως μεγάλα επιτόκια.
Εάν θέλεις να συσσωρεύσεις πλούτο και να πετύχεις τους οικονομικούς σου στόχους, είναι σημαντικό να διαφοροποιείς τις επενδύσεις σου.
Έτσι δημιουργείς ένα πορτφόλιο που συμβαδίζει με τις βραχυπρόθεσμες και τους μακροπρόθεσμες οικονομικές ανάγκες σου.
Διαχείριση Χρημάτων: Χτίζοντας ένα Ταμείο Αναγκών
Ένας από τους βασικούς σκοπούς ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου είναι να καθιερώσει ένα ταμείο αναγκών.
Οι οικονομολόγοι συστήνουν να έχεις στην άκρη λειτουργικά έξοδα τριών ή έξι μηνών σε έναν λογαριασμό με εύκολη πρόσβαση.
Αυτό το δίχτυ ασφαλείας σου δίνει ένα μαξιλαράκι σε περίπτωση απρόσμενων εξόδων, όπως ιατρικά κόστη, απώλεια εργασίας ή μεγάλες επισκευές.
Βραχυπρόθεσμοι Στόχοι
Η εξοικονόμηση χρημάτων για βραχυπρόθεσμους στόχους (διακοπές, προκαταβολή για σπίτι, ή μια μεγάλη αγορά) είναι καλοί λόγοι για να κρατάς χρήματα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου.
Αξιολόγησε τους στόχους σου και τα χρονοδιαγράμματα για να καθορίσεις το ποσό που πρέπει να αφιερώσεις σε κάθε στόχο.
Το να έχεις έναν λογαριασμό αφιερωμένο μόνο σε αυτούς τους στόχους θα σε αποτρέψει από το να τραβήξεις χρήματα από αυτό το λογαριασμό ή τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σου.
Μηνιαία Έξοδα και Ροή Μετρητών
Σκέψου τα μηνιαία σου έξοδα και τη ροή μετρητών όταν αποφασίσεις πόσα να κρατήσεις στο λογαριασμό ταμιευτηρίου.
Υπολόγισε ένα ποσό που καλύπτει τα απαραίτητα κόστη, όπως το ενοίκιο ή το δάνειο, τους λογαριασμούς, τα ψώνια και τις ασφαλιστικές εισφορές σου.
Το να διατηρείς αυτό το ρυθμιστή θα διασφαλίσει την κάλυψη των αναγκών σου ακόμα και αν προκύψουν απρόσμενα έξοδα.
Διαχείριση Χρημάτων: Πιθανές επιστροφές
Ενώ ένας λογαριασμός ταμιευτηρίου προσφέρει ασφάλεια και προσβασιμότητα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε το κόστος του να κρατάς υπερβολικά χρήματα εκεί.
Το επιτόκιο που κερδίζεται σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου είναι αρκετά μικρότερο από αυτό των άλλων επενδυτικών επιλογών, όπως των λογαριασμών όψεως, τα αμοιβαία κεφάλαια, ή τις μετοχές.
Αξιολόγησε τους οικονομικούς σου στόχους και την ανοχή ρίσκου για να έχεις μια ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και τις πιθανές επιστροφές κερδών.
Έχε στο νου τον πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των χρημάτων σου με την πάροδο του χρόνου. Το επιτόκιο που κερδίζεται σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου μπορεί να μην συμβαδίζει με τον πληθωρισμό. Αυτό οδηγεί σε μείωση της πραγματικής αξίας των αποταμιεύσεων σου.
Για να το καταπολεμήσεις αυτό, σκέψου την επένδυση μέρους των αποταμιεύσεων σου σε περιουσιακά στοιχεία.
Αυτά προσφέρουν την πιθανότητα μεγαλύτερων επιστροφών, όπως μια επένδυση χαμηλότερου ρίσκου. Μπορείς επίσης να επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια.
Αξιολόγησε την Οικονομική σου Κατάσταση
Όταν καθορίζεις πόσα θέλεις να έχεις στον λογαριασμό ταμιευτηρίου σου, αξιολόγησε την παρούσα οικονομική σου κατάσταση.
Συμπεριέλαβε ποσά όπως το εισόδημα σου, χρέη, και μελλοντικούς στόχους. Εάν έχεις χρέη υψηλών επιτοκίων, θέσε προτεραιότητα να τα ξεπληρώσεις πριν βάλεις κάποιο ποσό στο λογαριασμό ταμιευτηρίου σου.
Μόλις ξεχρεώσεις, μπορείς να κατευθύνεις τα κεφάλαια αυτά προς ένα αποταμιευτικό λογαριασμό για να χτίσεις το δικό σου μαξιλαράκι ασφαλείας.
Οι οικονομικές καταστάσεις αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.
Είναι λοιπόν απαραίτητο να επανέρχεσαι και να τροποποιείς την κατανομή των οικονομικών σου στο λογαριασμό ταμιευτηρίου.
Όσο αυξάνεται το εισόδημα σου, ξεπληρώνεις χρέη ή εξελίσσονται οι στόχοι σου, οι ιδανικοί σου αποταμιευτικοί στόχοι μπορεί να αλλάζουν.
Μείνε σε επαγρύπνηση στην αξιολόγηση της οικονομικής σου κατάστασης και κάνε τις απαραίτητες τροποποιήσεις.
Αξιολογώντας τους οικονομικούς σου στόχους, τα μηνιαία σου έξοδα και το ευρύ οικονομικό σου πλάνο, μπορείς να αποφασίσεις πόσα χρήματα πρέπει να έχεις στον λογαριασμό ταμιευτηρίου.
Πηγή: financialexpress.com