Οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου (2024)

Οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου (2024)

Ποιες είναι οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου;

Οι τράπεζες είναι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που παρέχουν ένα εύρος προϊόντων και υπηρεσιών. Mερικά εκ των οποίων είναι τα εξής:

  • Διαχείρισης καταθέσεων
  • Δανεισμού
  • Διαχείρισης περιουσίας
  • Ανταλλαγής νομισμάτων
  • Επενδυτικής τραπεζικής

Οι πελάτες αυτών των τραπεζών περιλαμβάνουν τόσο καταναλωτές, όσο και επιχειρήσεις. Ο ορισμός της εμπορικής τράπεζας έχει εξελιχθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Σήμερα, οι μεγάλες τράπεζες προσφέρουν λογαριασμούς ταμιευτηρίου και όψεως, πιστοποιητικά καταθέσεων, δάνεια και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες.

Πολλές έχουν επίσης επιχειρήσεις που λειτουργούν ως επενδυτικές τράπεζες και συνεργάζονται με εταιρικούς και θεσμικούς πελάτες, αναλαμβάνοντας προσφορές μετοχών, μεσιτείες και συμβουλευτικές υπηρεσίες συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Παρακάτω είναι οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Αυτή η λίστα περιορίζεται σε εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο στις ΗΠΑ ή τον Καναδά, είτε απευθείας είτε μέσω ADR.

Ορισμένες εκτός των Η.Π.Α. αναφέρουν κέρδη σε εξαμηνιαία βάση αντί για τριμηνιαία. Επομένως τα τελευταία 12μηνα δεδομένα ενδέχεται να είναι παλαιότερα από ό,τι για τις εταιρείες που αναφέρουν τριμηνιαία. Όλα τα δεδομένα προέρχονται από τις 31 Ιανουαρίου 2024 και έχουν ληφθεί από το Google Finance και το TradingView.

10. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. (MUFG)

Έσοδα: 63,90 δισ. δολάρια
Καθαρό εισόδημα: 8,24 δισ.
Κεφάλαιο αγοράς: 114,79 δισ.
Συνολική απόδοση 1 έτους: 27,38%
Χρηματιστήριο: NYSE

Η Mitsubishi UFJ ισχυρίζεται ότι οι απαρχές της ανάγονται στα εγκαίνια του Konoike Exchange Bureau στην Οσάκα το 1656.

Με την πάροδο των αιώνων, πέρασε από πολλά ονόματα και διευθύνσεις, φτάνοντας τελικά στη σημερινή της μορφή, MUFG. Η τράπεζα δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες και απασχολεί περίπου 160.000 εργαζόμενους.

Τι μας είπε η Χρυσάνθη Βακλά για το μεγάλο transition στην επαγγελματική της σταδιοδρομία; / Business Talks Podcast / Business Review Greece

9. China Merchants Bank (CIHKY)

Έσοδα: 72,62 δισ.
Καθαρό εισόδημα: 19,97 δισ.
Κεφάλαιο αγοράς: 116,65 δισ.
Συνολική απόδοση 1 έτους: -43,93%
Χρηματιστήριο: NYSE/TSE

Η China Merchants Bank (CMB) είναι μια κρατική τράπεζα στην Κίνα που παρέχει μια σειρά από χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως λιανική και εταιρική τραπεζική, επενδυτική τραπεζική και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Έχει την έδρα της στην πόλη Shenzhen και έχει υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα και δραστηριοποιείται στο Hong Kong, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η CMB είναι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Κίνα και είναι γνωστή για την λιανική τραπεζική, με ένα μεγάλο δίκτυο υποκαταστημάτων και ΑΤΜ και μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των πελατών.

Επιπλέον, έχει σημαντική παρουσία στην τραπεζική επιχειρήσεων και εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα πελατών, συμπεριλαμβανομένων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

8. HDFC Bank Ltd. (HBC)

Έσοδα: 25,52 δισ.
Καθαρό εισόδημα: 5,72 δισ.
Κεφάλαιο αγοράς: 131,39 δισ.
Συνολική απόδοση 1 έτους: -15,77%
Χρηματιστήριο: NYSE

Η HDFC Bank, με έδρα την Bombay της Ινδίας, παρέχει τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και ανθρώπους στο Dubai, το Hong Kong, την Ινδία και το Bahrein.

Το ευρύ φάσμα των υπηρεσιών της περιλαμβάνει δάνεια, συντάξεις, τραπεζικές εργασίες, χρηματοδότηση αυτοκινήτων, εμβάσματα, επενδύσεις, πιστωτικές υπηρεσίες και πολλά άλλα.

7. Royal Bank of Canada (RY)

Έσοδα: 116,92 δισ.
Καθαρό εισόδημα: 14,86 δισ.
Κεφάλαιο αγοράς: 136,83 δισ.
Συνολική απόδοση 1 έτους: -3,09%
Χρηματιστήριο: NYSE/TSE

Η Royal Bank of Canada έχει την έδρα της στο Toronto του Καναδά και παρέχει τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στον Καναδά, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Καραϊβική.

Η Royal Bank προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που θα περιμένατε από μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, όπως επενδύσεις, διαχείριση περιουσίας, συνταξιοδοτικό προγραμματισμό, δανεισμό, δάνεια αυτοκινήτων και λύσεις πληρωμής, για να αναφέρουμε μερικές.

Η τράπεζα έχει περισσότερους από 94.000 υπαλλήλους σε 29 χώρες και ισχυρίζεται ότι εξυπηρετεί πάνω από 17 εκατομμύρια πελάτες.

Γιατί το 2023 ήταν η χειρότερη χρονιά για τις τράπεζες των τελευταίων δεκαετιών; / Financial Times

6. HSBC Holdings (HSBC)

Έσοδα: 93,56 δισ.
Καθαρό εισόδημα: 14,82 δισ.
Κεφάλαιο αγοράς: 149,067 δισ.
Συνολική απόδοση 1 έτους: 6,96%
Χρηματιστήριο: NYSE

Η Hong Kong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) είναι μια πολυεθνική τράπεζα και εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα το Λονδίνο.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο ως προς το σύνολο του ενεργητικού και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 60 χώρες.

Η HSBC προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της λιανικής και εμπορικής τραπεζικής, της διαχείρισης περιουσίας και της επενδυτικής τραπεζικής.

Η τράπεζα εξυπηρετεί ιδιώτες, μικρομεσαίες, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις. Εκτός από τις βασικές τραπεζικές δραστηριότητές της, η HSBC έχει σημαντική παρουσία στις ασφάλειες, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

5. China Construction Bank Corp. (CICHY)

Έσοδα: 202,54 δισ.
Καθαρό εισόδημα: 48,10 δισ.
Κεφάλαιο αγοράς: 151,76 δισ.
Συνολική απόδοση 1 έτους: -8,77%
Χρηματιστήριο: OTC

Η δεύτερη κινεζική τράπεζα σε αυτήν τη λίστα είναι η China Construction Bank Corp. Είναι η πέμπτη μεγαλύτερη παγκοσμίως και παρέχει υπηρεσίες όπως e-banking, πιστωτικά όρια και εμπορικά δάνεια. Η China Construction Bank προσφέρει επίσης προσωπική τραπεζική μέσω ενός ξεχωριστού προγράμματος, προσωπικά δάνεια, καταθέσεις, διαχείριση περιουσίας και πιστωτικές κάρτες.

4. Wells Fargo & Co. (WFC)

Έσοδα: 115,34 δισ.
Καθαρό εισόδημα: 19,14 δισ.
Κεφάλαιο αγοράς: 182,24 δισ.
Συνολική απόδοση 1 έτους: 8,33%
Χρηματιστήριο: NYSE

Η Wells Fargo αναγνωρίζεται ως εξέχων χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που προσφέρει ποικίλες τραπεζικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής και εμπορικής τραπεζικής, διαχείρισης περιουσίας και επενδυτικής τραπεζικής, καλύπτοντας τις ανάγκες ιδιωτών, επιχειρήσεων και θεσμικών πελατών.

Πως να επενδύσετε σωστά τα χρήματά σας το 2024; / Business Review Greece & Freedom24

3. Industrial and Commercial Bank Of China Ltd. (IDCBY)

Έσοδα: 221,49 δισ.
Καθαρό εισόδημα: 53,53 δισ.
Κεφάλαιο αγοράς: 249,54 δισ.
Συνολική απόδοση 1 έτους: -8,57%
Χρηματιστήριο: OTC

Μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο όσον αφορά το σύνολο των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (AUM) και τα ακαθάριστα έσοδα είναι η Industrial and Commercial Bank Of China Ltd.

Αυτό το ίδρυμα παρέχει πιστωτικές κάρτες και δάνεια, χρηματοδότηση επιχειρήσεων και υπηρεσίες διαχείρισης χρημάτων για εταιρείες και υψηλά ιδιώτες. Αν και πρόκειται για εμπορική τράπεζα, είναι κρατική.

2. Bank of America Corp. (BAC)

Έσοδα: 171,91 δισ.
Καθαρό εισόδημα: 26,52 δισ.
Κεφάλαιο αγοράς: 269,15 δισ.
Συνολική απόδοση 1 έτους: -3,30%
Χρηματιστήριο: NYSE

Η Bank of America προσφέρει υπηρεσίες για πελάτες και επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. Εκτός από τους λογαριασμούς καταθέσεων και ελέγχου μέσω του υποκαταστήματός της Consumer Banking, η Bank of America παρέχει επίσης διάφορες εμπορικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας μέσω των παγκόσμιων υποκαταστημάτων της.

1. JPMorgan Chase & Co. (JPM)

Έσοδα: 239,43 δισ.
Καθαρό εισόδημα: 498,26 δισ.
Κεφάλαιο αγοράς: 504,07 δισ.
Συνολική απόδοση 1 έτους: 24,65%
Χρηματιστήριο: NYSE

Η JPMorgan Chase & Co. είναι μια πολυεθνική εταιρεία χαρτοφυλακίου τραπεζών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που ασχολείται μεταξύ άλλων με τον εταιρικό δανεισμό, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τη διαχείριση περιουσίας και την επενδυτική και καταναλωτική τραπεζική.

Πηγή: Investopedia

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.