Ο όρος της Σιωπηλής Παραίτησης μπήκε στο λεξικό μας δυο χρόνια πριν, το καλοκαίρι του 2022. Αμέσως μετά τη λήξη της πανδημίας και των περιορισμών. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο τέρας με το οποίο εργοδότες και εργαζόμενοι έπρεπε να αναμετρηθούμε.
Σαν όρος, η Σιωπηλή Παραίτηση υποδηλώνει ότι κάποιος κάνει τα απολύτως απαραίτητα στον εργασιακό του ρόλο. Δεν κάνει τίποτα παραπάνω πέρα από αυτό που του αναλογεί.
Σίγουρα έχουμε όλοι γνωρίσει και συναναστραφεί άτομα που έχουν επιλέξει συνειδητά ή ασυνείδητα να μπουν σε καθεστώς Σιωπηλής Παραίτησης. Συμπεριλαμβανομένων και των κοντινών μας προσώπων.
Μπορεί και εμείς οι ίδιοι να έχουμε μπει σε αυτή τη διαδικασία. Ειδικά σε περιόδους κατά τις οποίες δεν νιώθαμε καλά με τη δουλειά μας και αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε το κανονικό μας ωράριο, αντί να αναλάβουμε επιπλέον δουλειά ή να μείνουμε πιο αργά για να ολοκληρώσουμε ένα project.
Υπάρχουν φορές που η Σιωπηλή Παραίτηση είναι όντως μια υγιής προσέγγιση του εργασιακού μας βίου.
Άλλες φορές πάλι, μπορεί να υποδηλώνει έναν χαρακτήρα που δεν μπορεί να νιώσει ικανοποίηση από τον εργασιακό του ρόλο. Κάποιον που δεν έχει κίνητρο και δε μπορεί να υποστηρίξει την εργασιακή του θέση υπεύθυνα.
Ας δούμε λοιπόν ξανά τον όρο Σιωπηλή Παραίτηση και ας εξετάσουμε γιατί σχεδόν το 30% των εργαζόμενων πλήρους ωραρίου υποστηρίζει ότι έχουν μπει στο συγκεκριμένο καθεστώς το 2024.
Μπορεί όντως κάτι τέτοιο να είναι κακό;
Τι είναι η Σιωπηλή Παραίτηση;
Η Σιωπηλή Παραίτηση είναι ένας όρος που συναντάται συχνά στο περιεχόμενο των TikTok videos του content creator Zaiad Khan.
Σε ένα συγκεκριμένο video με 3.5 εκατομμύρια views, ο διάσημος TikToker εξηγεί τι είναι η Σιωπηλή Παραίτηση: μια απόρριψη της εργασιακής κουλτούρας και ο επαναπροσδιορισμός της ισορροπίας μεταξύ ζωής και εργασιακής ζωής.
Κι ενώ σαν hashtag, ο όρος Σιωπηλή Παραίτηση έχει αρχίσει και γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, οφείλουμε να πούμε ότι η λέξη “παραίτηση” δεν δείχνει τον ακριβή ορισμό του όρου.
Αντιθέτως, η Σιωπηλή Παραίτηση περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των εργασιακών σου ευθυνών χωρίς να κάνεις κάτι παραπάνω.
Για κάποιους, αυτό μπορεί να είναι μια μορφή επανάστασης.
Για άλλους, είναι απλά ένας όρος που περιγράφει αυτό που κάνουνε εδώ και δεκαετίες.
Πόσοι εργαζόμενοι έχουν επιλέξει τη Σιωπηλή Παραίτηση το 2024;
Σύμφωνα με έρευνα, το 1/3 των εργαζόμενων πλήρους ωραρίου αναφέρει ότι επιλέξει την Σιωπηλή Παραίτηση το 2024.
Ας δούμε πώς μοιράζεται αυτό ανά γενιά:
- Το 32% των εργαζόμενων πλήρους ωραρίου ανήκουν στη Gen Z.
- Το 37% των εργαζόμενων πλήρους ωραρίου είναι millenials.
- Το 35% των εργαζόμενων πλήρους ωραρίου ανήκουν στη Gen X.
Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η άποψη των ερωτηθέντων σχετικά με το τι είναι η Σιωπηλή Παραίτηση:
Το 55% των ερωτηθέντων θεωρούν πως η Σιωπηλή Παραίτηση είναι το ίδιο με το να θέτεις υγιή όρια στο χώρο εργασίας. Το 45% απάντησαν ότι αντικατοπτρίζει το εργασιακό ήθος ενός εργαζομένου.
Ποια είναι τα οφέλη της Σιωπηλής Παραίτησης;
Για πολλούς, η Σιωπηλή Παραίτηση είναι συνώνυμο της οριοθέτησης ανάμεσα στην εργασιακή και προσωπική μας ζωή.
Θεωρητικά, η δουλειά μας δεν μπορεί να είναι η ζωή μας. Η αξία μας δεν καθορίζεται από την εργασιακή μας παραγωγικότητα.
Υποστηρίζεται επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει έναν εργαζόμενο να θέσει όρια και να μην γίνεται θύμα εκμετάλλευσης από τον εργοδότη.
Με απλά λόγια, όσοι την υποστηρίζουν θερμά τονίζουν ότι καλό θα ήταν όσο κάποιος εργαζόμενος δεν νιώθει ότι εκτιμάται αρκετά στον εργασιακό του χώρο, καλό θα ήταν να μην κάνει το κάτι παραπάνω.
Και είναι απόλυτα λογικό. Υπάρχει πληθώρα εργαζόμενων που κάνουν τα αδύνατα δυνατά χωρίς το απαραίτητο ηθικό ή υλικό αντίκρυσμα.
Ζούμε σε μια κοινωνία που δίνει έμφαση στην παραγωγικότητα των εργαζόμενων με κάθε κόστος. Και αυτό το κόστος συχνά είναι η ψυχική, σωματική ή η συναισθηματική υγεία.
Ας αναλογιστούμε τα αποτελέσματα έρευνας κατά την οποία οι 4 λόγοι που οι εργαζόμενοι θέλουν να παραιτηθούν από την εργασία τους είναι:
- Μη ανταγωνιστικοί μισθοί (38%)
- Αλλαγή καριέρας (24%)
- Έλλειψη σκοπού στον εργασιακό χώρο (23%)
- Εργασιακή εξουθένωση (20%)
Και μέχρι ενός σημείου, όλοι αυτοί οι λόγοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν και απολύτως θετικά συστατικά της Σιωπηλής Παραίτησης.
Εάν δεν έχεις το αίσθημα εκπλήρωσης και νιώθεις ότι δεν έχεις βρει το σκοπό σου στην εργασία σου, εάν δεν πληρώνεσαι αρκετά ή νιώθεις κόπωση και ότι δεν εκτιμάται ο κόπος σου, τότε γιατί να συνεχίσεις να κάνεις το καλύτερο για τον εργοδότη σου;
Είναι λογικό να θέλουμε όλοι να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική μας ζωή.
Είναι λογικό να θέλουμε να νιώθουμε παραγωγικοί και δημιουργικοί στο χώρο εργασίας. Ταυτόχρονα, όμως οφείλουμε να νιώθουμε και χρήσιμοι στην προσωπική μας ζωή
Τα Προβλήματα που μπορεί να κρύβονται μέσα από την Σιωπηλή Παραίτηση.
Αδιαμφισβήτητα, όταν ένας εργαζόμενος έχει φτάσει στο σημείο να θέλει να μην παράγει πλέον έργο στο χώρο της εργασίας του, αυτό είναι από μόνο του κάτι λυπηρό.
Επίσης, αυτό έχει πολλά να πει τόσο για εκείνον όσο και για το εργασιακό του περιβάλλον.
Μπορεί, για παράδειγμα, όλο αυτό να είναι αποτέλεσμα της αίσθησης ότι δεν εκτιμάται η συνεισφορά του εργαζομένου. Ή να νιώθει ότι δεν έχει πλέον λόγο ή κίνητρο στη συγκεκριμένη εργασία.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η Σιωπηλή Παραίτηση, είναι κάτι που αποτελεί συνήθως τελευταία επιλογή για κάποιον εργαζόμενο καθώς οι περισσότεροι ξεκινάνε με ελπίδες και όνειρα για τον εργασιακό τους ρόλο.
Για κανέναν δεν είναι ευχάριστο να αναλαμβάνει περισσότερα χωρίς ανταπόδοση, υποστήριξη και χωρίς να νιώθει ότι η δουλειά τους κάνει όντως τη διαφορά.
Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό για τους εργοδότες να αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να υπάρχουν καλές και κακές μέρες.
Να μπορεί να υπάρχει ευελιξία κι ελευθερία στο χώρο εργασίας και να δίνονται ευκαιρίες για να βρει ο εργαζόμενος τα πραγματικά σου ενδιαφέροντα.
Είναι σημαντικό για έναν εργαζόμενο να ξέρει ότι η δουλειά του θα εκτιμηθεί και ότι ο εργοδότης του δεν περιμένει από εκείνον να δώσει το 110% όταν εκείνος έχει μόνο 70%.
Υπάρχουν απλά εκείνες οι περίοδοι που χρειάζεται να υπάρχει ένα σημαντικό πράγμα. Ενσυναίσθηση. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό για να αποφεύγεται το φαινόμενο της Σιωπηλής Παραίτησης.
Τι πρέπει να κάνουν οι Επιχειρήσεις για το Φαινόμενο της Σιωπηλής Παραίτησης;
Το φαινόμενο της Σιωπηλής Παραίτησης μπορεί να θεωρηθεί ένας άστοχος συσχετισμός του ορισμού υγιών ορίων στο χώρο εργασίας με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.
Τονίζει επίσης την ανάγκη εξυγίανσης του εργασιακού χώρου καθώς ο κάθε εργαζόμενος θέλει να υπάρχουν οφέλη όταν δίνει το κάτι παραπάνω στη δουλειά του.
Λαμβάνοντας υπόψην τα παραπάνω, είναι φυσιολογικό να υπάρχει η ανάγκη βελτίωσης της εργασιακής κουλτούρας.
Επένδυση σε καλή Ηγεσία
Μια έρευνα από το Harvard Business Review αναφέρει οτι η Σιωπηλή Παραίτηση αντικατοπτρίζει ουσιαστικά τις ελλείψεις των Διευθυντικών Στελεχών μιας επιχείρησης.
Όταν ένας υπεύθυνος είναι διατεθειμένος να εξισορροπήσει τις ανάγκες των υπαλλήλων με αυτές της επιχείρησης έχει 62% μεγαλύτερο ποσοστό να έχει μαζί του εργαζόμενους που είναι διατεθειμένοι να εργαστούν περισσότερο.
Από την άλλη, όταν ένας εργοδότης δεν μπορεί να αντιληφθεί τις ανάγκες των εργαζόμενων του μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της Σιωπηλής Παραίτησης συχνότερα.
Όταν ένας εργαζόμενος λαμβάνει αρκετή υποστήριξη από τους εργοδότες του, του δίνονται ευκαιρίες για εξέλιξη και ανταμείβεται για τη δουλειά του, θα έχει κίνητρο να κάνει το καλύτερο δυνατό.
Είναι καθαρά θέμα εργοδοτών η δημιουργία ενός κλίματος αποδοχής και κατανόησης.
Πέρα από αυτό, η εκπαίδευση των υπευθύνων έτσι ώστε να αναπτύσσουν και οι ίδιοι τις δεξιότητες τους και η μισθολογική διαφάνεια μπορεί επίσης να λειτουργήσει υπέρ τους.
Ο καθαρός και ειλικρινής διάλογος μπορεί επίσης να βελτιώσει το κλίμα στην επιχείρηση. Να δημιουργήσει ένα κλίμα αποδοχής και κοινής πορείας.
Ενθάρρυνση της Αναγνώρισης
Για τη σωστή αντιμετώπιση του φαινομένου της Σιωπηλής Παραίτησης, καλό θα ήταν να δούμε τη ρίζα του προβλήματος. Όταν η δυσαρέσκεια στο χώρο εργασίας επηρεάζει το ηθικό, η αναγνώριση του κάθε εργαζόμενου οφείλει να είναι η λύση.
Σε εργασιακά περιβάλλοντα όπου η αναγνώριση είναι συνήθης και οι εργαζόμενοι νιώθουν εκτίμηση, δεν γίνεται να υπάρξει Σιωπηλή Παραίτηση.
Όταν ένας εργαζόμενος νιώθει ορατός, αυτό μεταμορφώνει την ποιότητα της εργασίας του. Δένεται περισσότερο με τους συναδέλφους του και δεν νιώθει άγχος.
Σε κάθε περίπτωση ο υπάλληλος που θέλει να μπει σε καθεστώς Σιωπηλής Παραίτησης συνήθως δεν έχει τη σωστή υποστήριξη.
Τι να κάνουν οι εργοδότες;
Οι εργοδότες, αρχικά, οφείλουν να αναρωτηθούν πώς αντιμετωπίζουν τη δική τους τάση για Σιωπηλή Παραίτηση.
Οφείλουν να νιώθουν οι ίδιοι ικανοποίηση με αυτό που κάνουν αντί να υπομένουν τη δυσαρέσκεια.
Το επόμενο βήμα είναι να αφήσουν την ελευθερία για ειλικρινή επικοινωνία με το κάθε μέλος της ομάδας τους.
Είτε πρόκειται για την επαναδιαπραγμάτευση του φόρτου εργασίας των εργαζόμενων είτε για την ανακάλυψη ευκαιριών για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, οι εργαζόμενοι παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο.
Είναι στο χέρι του καθενός να βρει με τι του αρέσει πραγματικά να ασχολείται. Και όλοι οφείλουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση της προσωπικής μας εκπλήρωσης.
Εάν όντως νιώθεις εγκλωβισμένος στο εργασιακό σου περιβάλλον, ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς όντως την παραίτηση. Σε καμία περίπτωση, όμως, μην το κάνεις αν θεωρείς ότι αυτό που περνάς είναι κάτι παροδικό.
Μόνο ανακαλύπτοντας πραγματικά τα θέλω σου μπορείς να φτάσεις στο σημείο της επαγγελματικής και προσωπικής σου καταξίωσης.
Πηγή: hubspot