Πώς να αποκτήσετε επαγγελματική αυτοπεποίθηση;

Πώς να αποκτήσετε επαγγελματική αυτοπεποίθηση;

Επαγγελματική Αυτοπεποίθηση

Όπως έχουμε προαναφέρει, η αυτοπεποίθηση αποτελεί ένα από τα βασικότερα συστατικά της επιτυχίας και μετέπειτα της ευτυχίας. Ένας από τους τομείς στον οποίο συμβάλλει είναι η επαγγελματική μας καριέρα. Εάν επιθυμούμε να εξελιχθούμε στην καριέρα μας και να έχουμε καλύτερες επιδόσεις, είναι πάρα πολύ σημαντικό να πιστεύουμε στον εαυτό μας και τις δυνατότητές μας και να έχουμε επαγγελματική αυτοπεποίθηση.

Απομυθοποιώντας την επαγγελματική αυτοπεποίθηση

Προτού αναλύσουμε το πως αποκτούμε επαγγελματική αυτοπεποίθηση, θεωρούμε ΄ότι είναι απαραίτητο να αναφερθούμε στον μεγαλύτερο μύθο σχετικά με αυτήν. Η θεωρία ότι “πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση από την αρχή της επαγγελματικής μας καριέρας” είναι λανθασμένη. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της δουλειάς τους στην αρχή.

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι απολύτως φυσιολογική. Ακόμα πιο επιτρεπτό είναι όταν είστε νέοι σε μια δουλειά ή δεν έχετε επαρκή εμπειρία σε τέτοιες συνθήκες και καταστάσεις. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Μπορεί να πηγάζει από μηνύματα πρώιμης παιδικής ηλικίας, έλλειψη εκπροσώπησης στην εταιρεία σας ή στα μέσα ενημέρωσης, την προσωπικότητά σας, προηγούμενες εμπειρίες και άλλα πολλά.

Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η χαμηλή αυτοπεποίθηση δεν είναι εγγενές ελάττωμα και δεν χρειάζεται να καθορίσει την επαγγελματική σας σταδιοδρομία. Αντιθέτως, μπορεί να εξασκηθεί και να βελτιωθεί. Η αρχή γίνεται με το να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτογνωσία, να αλλάξετε τη νοοτροπία σας και να μάθετε να είστε ο εαυτός σας ανεξαρτήτου περιβάλλοντος.

Εφόσον έχουμε αφομοιώσει τα προαναφερθέντα, πάμε να δούμε πώς αποκτούμε την επαγγελματική αυτοπεποίθηση που όλοι θέλουμε:

Ξεκίνημα από το μηδέν

Η αυτοπεποίθηση δεν αναφέρεται στο να είναι κάποιος θρασύς, εριστικός, επιθετικός ή απολογητικός. Δεν πρόκειται επίσης να μετατραπείτε σε ένα εντελώς νέο άτομο. Αντίθετα, έχει να κάνει με το να αναδεικνύετε τον εαυτό σας με τρόπο που να αισθάνεστε άνετα.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο στην αρχή να μην έχουμε τεράστιες προσδοκίες από τον εαυτό μας, καθώς αυτό δεν θα μας επιτρέψει να χτίσουμε “momentum” για την συνέχεια. Πάντα ξεκινάμε με μικρά βήματα, και ανεβαίνουμε σταθερά. Η φιλοσοφία αυτή εφαρμόζεται ασχέτου επαγγέλματος και περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, με την συγκέντρωση αυτών των μικρών “νικών”, εξελισσόμαστε και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε όλο και δυσκολότερες απαιτήσεις και συνθήκες που θα συναντήσουμε στην καριέρα μας μελλοντικά.

Αδιαμφισβήτητη η σημασία της υπομονής

Χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση για να μάθετε μια νέα νοοτροπία και συμπεριφορές με αυτοπεποίθηση, αλλά μόλις δεσμευτείτε να κάνετε αλλαγές, μπορείτε να βελτιωθείτε. Επίσης, να θυμάστε ότι θα πρέπει να τροποποιήσετε την προσέγγισή σας καθώς εξασκείστε και να βρείτε τι λειτουργεί για εσάς. Με τον καιρό οι νέες σας συμπεριφορές θα γίνουν πιο φυσικές και θα τις κάνετε χωρίς να τις σκέφτεστε.

Επιπλέον, μην προσπαθήσετε να αλλάξετε από τη μια μέρα στην άλλη. Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το πώς και πότε κάνετε αλλαγές στη συμπεριφορά σας στη δουλειά. Οι συνάδελφοί σας μπορεί να φανούν ανήσυχοι (ή και σαστισμένοι) αν σας δουν να δοκιμάζετε μια νέα προσέγγιση. Παρόλο αυτά, είναι απόλυτα φυσιολογική αντίδραση, καθώς σας έχουν ήδη βάλει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και τώρα αλλάζετε.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.