Ποιοι είναι οι υπάλληλοι-κλειδιά(key employees);

Ποιοι είναι οι υπάλληλοι-κλειδιά(key employees);

Οι υπάλληλοι-κλειδιά είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται από μια εταιρεία, προκειμένου να αξιοποιηθούν κατάλληλα.

Οι υπάλληλοι-κλειδιά παίζουν μεγάλο ρόλο τόσο στη λειτουργία όσο και την δομή μιας εταιρείας. Ενώ υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί για έναν υπάλληλο-κλειδί, η αξία του για έναν οργανισμό είναι αδιαμφισβήτητη.

Γνωρίζοντας τι είναι ένας υπάλληλος-κλειδί και πώς επηρεάζει έναν οργανισμό μπορεί να σας προσφέρει μια ευρύτερη εικόνα σχετικά με αυτόν τον τύπο εργαζομένων και τη συνεισφορά του.

Σε αυτό το άρθρο, ορίζουμε ποιοι είναι υπάλληλοι-κλειδιά, εξηγούμε πώς επηρεάζουν μια εταιρεία και απαριθμούμε παράγοντες που τους καθορίζουν.

Δίνοντας έναν ορισμό

Υπάλληλοι-κλειδιά (key employees) ονομάζονται εκείνοι που έχουν μεγάλο ποσοστό ιδιοκτησίας ή ρόλο στην λήψη αποφάσεων μιας εταιρείας. Διαδραματίζουν ουσιαστικά σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες μιας εταιρείας ή οργανισμού.

Οι υπάλληλοι-κλειδιά αναφέρονται επίσης σε εργαζόμενους που συμβάλλουν στην επιτυχία μιας επιχείρησης, υπερβαίνοντας συνεχώς τις προσδοκίες.

Επιπλέον, λαμβάνουν υψηλούς μισθούς και πολλά άλλα προνόμια και παροχές. Μερικά παραδείγματα ειδικών παροχών περιλαμβάνουν την επιλογή αποταμίευσης για τη συνταξιοδότηση ή τα επιδόματα ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Οι δεξιότητες των υπαλλήλων του σήμερα από την οπτική του Κωσταντίνου Κίντζιου

Ποια κύρια χαρακτηριστικά έχουν οι υπάλληλοι-κλειδιά;

Ενώ το πιο σημαντικό στοιχείο ενός υπαλλήλου-κλειδί είναι οι υψηλές του αποδόσεις, αρκετοί άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στον διορισμό των σωστών υπαλλήλων-κλειδί μιας εταιρείας. Ακολουθούν ορισμένες ιδιότητες που τείνουν να καθορίζουν τους υπαλλήλους-κλειδιά σε έναν οργανισμό:

  • Συμβάλλουν άμεσα στη συνολική αξία μιας επιχείρησης, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες και εκπληρώνοντας τα καθήκοντά τους.
  • Συμμετέχουν ενεργά στο στρατηγικό μέλλον μιας εταιρείας έχοντας ένα όραμα που είναι εμφανές στις ιδέες και τις συνεισφορές τους.
  • Η ζημία τους βλάπτει την απόδοση της εταιρείας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πελατών και μειωμένη ταμειακή ροή.

Βασικά οφέλη που προσφέρουν οι υπάλληλοι-κλειδιά

1. Εξασφάλιση κεφαλαίου

Οι υπάλληλοι-κλειδιά έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν κεφάλαια για μια εταιρεία μέσω της δουλειάς τους ή των διαφόρων διασυνδέσεών τους.

Για παράδειγμα, εάν ένας υπάλληλος-κλειδί έχει έναν ρόλο που σχετίζεται με τα κανάλια πωλήσεων μιας εταιρείας, η υψηλή απόδοσή του μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία να διατηρήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, των μετόχων και των πελατών.

2. Συνεισφέρουν ανεξάρτητα από το αν προβάλλεται το έργο τους

Ακόμα κι αν ένας υπάλληλος-κλειδί δεν έχει ιδιαίτερα εμφανή ρόλο όσον αφορά τις δημόσιες ή εξωτερικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, ορισμένοι εργοδότες μπορεί να θεωρούν τον ρόλο του ως ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία και τη συνολική τους υποδομή.

Για παράδειγμα, εάν μια εταιρεία έχει έναν ανώτερο προγραμματιστή που δημιουργεί ένα ολοκαίνουργιο προϊόν που αναμένεται να οδηγήσει σε τεράστιο όγκο πωλήσεων, μπορεί να θεωρήσει αυτόν τον προγραμματιστή υπάλληλο-κλειδί της. Με άλλα λόγια, χωρίς αυτόν, η εταιρεία δεν θα είχε τόσα κέρδη.

Πηγή: Indeed

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.