Τι είναι το mobbing ή αλλιώς εργασιακό bullying;

Τι είναι το mobbing ή αλλιώς εργασιακό bullying;

mobbing

Το mobbing ή αλλιώς ηθική παρενόχληση είναι ένα φαινόμενο παλιό το οποίο μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες στον εργασιακό χώρο και να πλήξει τους εργαζόμενους αλλά και τους εργοδότες.

Περιλαμβάνει την παρενόχληση του θύματος από μια ομάδα συναδέλφων με σκοπό την απομόνωση, την ταπείνωση, τον αποκλεισμό και την προσβολή του.

Οι επιπτώσεις του mobbing μπορεί να είναι σοβαρές κοστίζοντας στην επιχείρηση, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε πόρους. 

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες πρακτικές mobbing;

Πάμε τώρα να δούμε πιο αναλυτικά τις πιο συνηθισμένες πρακτικές.

Λεκτική Επίθεση-mobbing

Μπορεί να θεωρηθεί ο απότομος ή δυσάρεστος τρόπος ομιλίας στο θύμα, όπως οι προσβολές και τα σαρκαστικά σχόλια και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και η σεξουαλική παρενόχληση του θύματος.

Παρεμπόδιση του έργου του θύματος

Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να αγνοηθούν οι προτάσεις του θυμάτος, να μείνουν αναπάντητες οι εκκλήσεις του για βοήθεια και στήριξη, να μην ενημερώνεται για βασικά θέματα της εταιρείας και να μην συμμετέχει στην λήψη αποφάσεων που πιθανόν τον αφορούν στον επαγγελματικό χώρο.

Αποκλεισμός

Τα θύματα του mobbing πολλές φορές αποκλείονται και απομονώνονται στο χώρο εργασίας, είτε “τυχαία”, αφήνοντας τους εκτός από ομαδικά εταιρικά mail και προσκλήσεις είτε και χωροταξικά, καθώς μετακινούνται σε πιο απομονωμένα και μακρινά γραφεία.

mobbing
mobbing

Άσχημη κριτική και Συκοφαντία

Μπορεί να ξεκινήσει η διαρροή ψευδών ειδήσεων και άσχημων κριτικών με σκοπό να ταπεινώσουν και να υπονομεύσουν το θύμα.

Κάποιες φορές, μπορεί να πρόκειται απλά για συκοφαντίες, κάποιες άλλες όμως, μπορεί αυτό να πάρει τη μορφή κουτσομπολιού αποκαλύπτοντας προσωπικές πληροφορίες που δεν έχουν σχέση με τις επαγγελματικές ικανότητες του θύματος.

Σε ακραίες περιπτώσεις μάλιστα, αυτή η φήμη μπορεί να επεκταθεί και εκτός των συνόρων της εταιρείας και να πλήξει την επαγγελματική φήμη του θύματος ακόμα και μακροπρόθεσμα. 

Σωματική Επίθεση-mobbing

Πρόκειται πλέον για την κλιμάκωση του φαινομένου του mobbing καθώς, συναντάται πιο σπάνια λόγω των ποινών που επιφέρει η σωματική πρόκληση ζημιών στο θύμα.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις κατά τις οποίες ο δράστης μπορεί εσφαλμένα ίσως να θεωρήσει ότι η πράξη του δεν θα επιφέρει συνέπειες και συνεπώς επιτίθεται σωματικά στο θύμα του.

Γιατί κάποιοι γίνονται θύτες του Mobbing;

Δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος για τον οποίο το mobbing μπορεί να συμβεί στον χώρο εργασίας.

Οι βασικοί και χαρακτηριστικοί λόγοι μπορεί να ποικίλλουν από την ύπαρξη συναισθημάτων ζήλιας και φθόνου στον θύτη.

Μπορεί επίσης, ο θύτης να θέλει να ξεφορτωθεί κάποιον που προκαλεί προβλήματα στο χώρο εργασίας και κωλυσιεργεί.

Επαγγελματικός Φθόνος

Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι διαλέγουν τα θύματα τους υποκινούμενοι από την επαγγελματική τους ζήλια.

Ο στόχος του mobbing μπορεί να είναι o πιο ικανός, ελκυστικός και παραγωγικός εργαζόμενος, σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Ενώ από την άλλη, ο θύτης μπορεί να συγκεντρώσει ολόκληρη ομάδα συνεργατών για να βασανίσει το θύμα του και να το ωθήσει σε άσχημη επίδοση στη δουλειά ή ακόμη και να τον οδηγήσει σε παραίτηση.

mobbing
mobbing

Διατήρηση του status quo

Εάν ένας εργαζόμενος είναι σταθερά πιο παραγωγικός από την υπόλοιπη ομάδα, τα υπόλοιπα μέλη της μπορεί να φοβούνται ότι, δεν θα μπορούν εύκολα πλέον να ανταποκριθούν στα υψηλά στάνταρ που τίθενται, με αποτέλεσμα να σαμποτάρουν τις προσπάθειες του θύματος.

Περιθωριοποίηση δύσκολων ή χαμηλά παραγωγικών εργαζόμενων

Υπάρχει περίπτωση οι εργαζόμενοι να ασκήσουν mobbing σε δύσκολους συναδέλφους του οργανισμού από τον οποίο δύσκολα απολύονται.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί οι εργαζόμενοι να είναι απηυδισμένοι από το θύμα και να θέλουν να το ωθήσουν σε παραίτηση από την επιχείρηση. 

Εκδίωξη Πληροφοριοδοτών

Ο νόμος γενικά, προστατεύει τους εργαζόμενους που μπορεί να δώσουν πληροφορίες για συναδέλφους τους από αντίποινα από τους εργοδότες.

Παρόλα αυτά, οι ανώτεροι ή οι συνεργάτες μπορεί να ξεκινήσουν mobbing εναντίον τους με σκοπό να τους οδηγήσουν σε παραίτηση, υποβιβασμό ή απώλεια της θέσης εργασίας τους.

Προσωπικοί λόγοι

Ο υποκινητής του mobbing μπορεί απλά να έχει μια προσωπικότητα που ικανοποιείται ασκώντας mobbing σε συναδέλφους ή μπορεί κάποιος να φοβάται πως αν δεν συμμετέχει στον εκφοβισμό μπορεί να είναι το επόμενο θύμα και να γίνει στόχος ο ίδιος. 

mobbing

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του mobbing;

Οι επιπτώσεις του mobbing μπορεί να είναι καταστροφικές τόσο για τα θύματα καθώς ενδέχεται να βλάψει το ηθικό τους, όσο και για την ίδια την επιχείρηση καθώς μπορεί να βλάψει τη φήμη της και συνεπώς να πλήξει την κερδοφορία της. 

Τα θύματα αναφέρουν ποικίλες αρνητικές επιδράσεις, από πονοκεφάλους, χρόνιο πόνο, κατάθλιψη και άγχος.

Μπορεί να υπάρχει άμεση επίδραση στην επίδοση και την αποτελεσματικότητα του εργαζομένου με συνέπεια τον υποβιβασμό του ή και τον τερματισμό της καριέρας του. 

Οι συνάδελφοι επίσης, μπορεί να φοβούνται ότι θα γίνουν στόχοι και οι ίδιοι ενώ πολλοί μπορεί να συνειδητοποιήσουν την τοξικότητα της κατάστασης και να αποχωρήσουν σε πιο υγιή περιβάλλοντα εργασίας.

Η ίδια η επιχείρηση μπορεί να οδηγηθεί σε απώλεια εργαζόμενων ενώ ακόμα και αν κάποια ικανά στελέχη παραμείνουν, μπορεί να χάσουν την εμπιστοσύνη τους και να μη δουλεύουν εξίσου αποτελεσματικά.

Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί οι εργαζόμενοι να κινηθούν νομικά και μακροπρόθεσμα να χαθεί η καλή φήμη της επιχείρησης. 

Πηγή: Chron

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας