Ο Elon Musk είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους επιχειρηματίες της εποχής μας. Είναι κυρίως γνωστός σαν CEO των Tesla και SpaceX, όμως το ακούραστο πνέυμα του τον έχει οδηγήσει σε πολλές ακόμα επιχειρηματικές δραστηριότητες οι οποίες αλλάζουν κυριολεκτικά τον κόσμο.
Από που ξεκίνησε όμως ο 49χρονος δισεκατομμυριούχος με περιουσία που ξεπερνά τα $98 δισεκατομμύρια;
Ο Musk γεννήθηκε το 1971 στη Πρετόρια της Νότιας Αφρικής. Σαν παιδί ήταν τόσο χαμένο στις σκέψεις του που οι γονείς του τον πήγαν σε γιατρό για να ελέγξουν την ακοή του. Στην ηλικία των 10 μάλιστα άρχισε να πειραματίζεται με τον προγραμματισμό και στα 12 έφτιαξε ένα βιντεοπαιχνίδι με το όνομα Blastar, το οποίο πούλησε για $500.
Στα 17 του χρόνια μετακόμισε στον Καναδά για να ακολουθήσει τις σπουδές του και να αποφύγει την υποχρεωτική στράτευση στη Ν. Αφρική.
Μετά τον Καναδά ακολούθησαν οι ΗΠΑ για να συνεχίσει τις σπουδές του σε Business and Physics και αργότερα να ξεκινήσει το διδακτορικό του στην Ενεργειακή Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Stanford. Κάτι που δεν διήρκησε πολύ καθώς 2 ημέρες αργότερα το παράτησε για να ξεκινήσει τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα.
Zip2
Αυτό συνέβει το 1995 όπου με τον αδερφό του ίδρυσαν τη Zip2, αφού προέβλεψαν πως στο μέλλον όλα θα γίνονται διαδικτυακά. Έτσι δημιούργησαν μια πλατφόρμα όπου οι εφημερίδες μπορούσαν να ανεβάσουν τους οδηγούς πόλης τους σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο. Προσέφερε επίσης αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ χρηστών και διαφημιστών, οπού ένας θα έστελνε μήνυμα και ο άλλος θα το παραλάμβανε στο φαξ του. Ένα από τα πρώτα σημάδια πως ο Musk έβλεπε πάντα πολλά βήματα μπροστά.
4 χρόνια αργότερα η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Compaq για περίπου $300 εκατομμύρια. Το μερίδιο του Elon Musk ήταν $22 εκ.
X.com
Μόλις έναν μήνα αργότερα και με τα κέρδη του από την Zip2 ο Musk ίδρυσε την X.com, μια εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών. Έναν χρόνο αργότερα συγχωνεύτηκε με την γνωστή σε όλους μας PayPal, όπου ο ίδιος εκτελούσε χρέη CEO μέχρι να αποσυρθεί λόγω διαφωνιών με τα υπόλοιπα στελέχη.
Εν τέλει, η PayPal εξαγοράστηκε το 2002 από την eBay έναντι $1.5 δισ.! Από την συμφωνία αυτή ο Musk κέρδισε $165 εκατ. σαν μεγαλομέτοχος με το 11.7% της εταιρείας.
SpaceX
Μετά την PayPal, το τρελό επιχειρηματικό δαιμόνιο του Musk αναζητούσε την επόμενη ευκαιρία του. Για άλλη μια φορά με το μεγαλύτερος μέρος των κερδών του, ίδρυσε την SpaceX με σκοπό τα εμπορικά ταξίδια στο διάστημα. Το 2008 μάλιστα η NASA ανέθεσε στην εταιρεία την μεταφορά προμηθειών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Για την κατασκευή των πυραύλων, ο Musk χρειάστηκε να κάνει κάποια ταξίδια στην Μόσχα. Όταν του έγινε προσφορά από τους Ρώσους να αγοράσει έναν έναντι $8 εκατ. ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορικά και αποφάσισε να χτίσει τον δικό του, αφού πίστευε πως θα μπορούσε να το κάνει με πολύ χαμηλότερο κόστος.
Η εταιρεία έχει εκτελέσει από την ίδρυσή της πολλές επιτυχημένες εκτοξεύσεις με τον μεγαλύτερο στόχο της να είναι η μεταφορά αγαθών στον Άρη. Μάλιστα είναι η πρώτη διαστημική εταιρεία που κατάφερε να επιστρέψει πύραυλο στην αρχική του θέση μετά από ταξίδι.
Tesla
Το 2003 ιδρύθηκε η Tesla Motors από τους Martin Eberhard και Marc Tarpenning με στόχο τη μαζική παραγωγή προσιτών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ο Elon Musk συμμετείχε σε έναν γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας όπου κέρδισε θέση στο διοικητικό συμβούλιο και αργότερα τη θέση του CEO.
Το πρώτο όχημα της Tesla ήταν ένα ηλεκτρικό sportscar το οποίο πούλησε 2.500 κομμάτια. Το Model 3 που βγήκε σε κυκλοφορία το 2016 με αρχική τιμή $35.000 είναι μέχρι σήμερα το ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως (πάνω από 500.000). Τα έσοδα της εταιρείας για το 2019 ανήλθαν σε $24.5 δισ. και φέτος έγινε η πολυτιμότερη εταιρεία αυτοκινήτων στον κόσμο.
SolarCity
Το 2006 ιδρύεται από τα ξαδέλφια του Musk η SolarCity, εταιρεία ηλιακής ενέργειας, κάτι που φυσικά τον ενθουσίασε αφού είναι οπαδός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έτσι τους βοήθησε να την ξεκινήσουν και μερικά χρόνια αργότερα έγινε η 2η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου της στις ΗΠΑ.
Όμως το 2016, ο Musk απρόβλεπτος όπως πάντα, την εξαγόρασε μέσω της Tesla για $2 δισ. Αυτή η κίνηση εξόργησε του υπόλοιπους μετόχους αφού δεν πληροφορήθηκαν ποτέ για την κίνηση αυτή, αναγκάζοντάς τους να κινηθούν δικαστικά εναντίον του.
Hyperloop
Το ακούραστο επιχειρηματικό δαιμόνιο του Musk βρήκε την επόμενη ευκαιρία του στα high-speed μέσα μεταφοράς. Δηλαδή ένα τούνελ συμπιεσμένου αέρα όπου θα μεταφέρονται άτομα και αγαθά σε τρομερές ταχύτητες που φτάνουν τα 1.126 km/h.
Για να ολοκληρωθεί το έργο θα χρειαστούν περίπου 7-10 χρόνια.
Open AI
Ο Musk έδειξε για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον του για τη τεχνητή νοημοσύνη λαβάνοντας θέση στο Δ.Σ της μη κερδοσκοπικής Open AI, μια εταιρεία που θέλει να δημοκρατικοποιήσει την τεχνολογία αυτή κάνοντας τηςν προσβάσιμη σε όλους και όχι μόνο τις μεγάλες εταιρείες. Την κίνηση αυτή στήριξε και η Microsoft η οποία επένδυσε $1 δισ. στο συγκεκριμένο πρότζεκτ.
Το 2018, τρία χρόνια μετά την ένταξή του, αποσύρθηκε από τον οργανισμό για να μην γίνει ρίξη συμφερόντων σαν CEO της Tesla, αφού και η ίδια χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στα οχήματά της.
Μάλιστα το AI είναι ένα από τα 5 πράγματα που πίστευε σαν νέος πως θα αλλάξουν τον κόσμο.
Neurolink
Ίσως το πιο φιλόδοξο σχέδιο του Elon Musk είναι να ενσωματώσει τεχνητή νοημοσύνη στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Δηλαδή μια συσκευή που θα “ενώνει” τους ανθρώπους με ένα software που θα βελτιώνει τη μνήμη τους. Τον Αύγουστο του 2020 ο ίδιος ανακοίνωσε πως στο μέλλον η συσκευή αυτή θα μπορεί να θεραπεύει την παράλυση και την απώλεια ακοής και όρασης.
Πρόκεται για ένα εγχείρημα που πραγματικά μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην ανθρωπότητα όπως τα γνωρίζουμε.
The Boring Company
Το 2017 ο Musk είχε κολλήσει μια μέρα στην κίνηση και σκέφτηκε πόσο πιο εύκολο θα ήταν αν ένας αριθμός των οχημάτων μετακινούταν υπογείως. Έτσι με γρήγορε διαδικασίες ίδρυσε την TBC, σκάβοντας το πρώτο τούνελ κάτω από τις εγκαταστάσεις της SpaceX.
https://www.youtube.com/watch?v=u5V_VzRrSBI&ab_channel=TheBoringCompany
Προς το παρόν η εταιρεία έχει χτίσει επιτυχημένα ένα test tunnel στο Λος Άντζελες και σχεδιάζεται ένα ακόμη στη Βαλτιμόρη.
Από τα επιχειρηματικά βήματα αυτά λοιπόν, μπορεί να καταλάβει κανείς πως ο Musk πρόκειται για μια από τις διάνοιες της εποχής μας. Όπως λέει και ο ίδιος, μπορεί να μην είναι τέλειος αλλά είναι ένας επιχειρηματίας που δεν αποσκοπεί στο να λύσει κάποιο απλό καθημερινό πρόβλημα, αλλά αυτό που θα χτίσει να έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στον κόσμο που να μπορεί να τον αλλάξει.