Επιχειρηματίας VS Ιδιοκτήτης Επιχείρησης. Όταν πρόκειται για τον άνθρωπο πίσω από τη διεύθυνση μιας επιχείρησης, συνήθως χρησιμοποιούμε τους δυο αυτούς όρους.
Παρά τα κοινά τους χαρακτηριστικά όμως, οι όροι αυτοί δεν είναι συνώνυμοι.
Ένας τεχνολόγος-μηχανικός που ξεκίνησε μια γρήγορα αναπτυσσόμενη επιχείρηση και τώρα πουλάει μετοχές της; Επιχειρηματίας σίγουρα.
Η κόρη της ιδιοκτήτριας του αρτοπωλείου που πουλάει το καλύτερο γλυκό στην πόλη και διευθύνει την επιχείρηση μετά τη σύνταξη της μητέρας της; Ιδιοκτήτης επιχείρησης σίγουρα, αλλά όχι επιχειρηματίας για πολλούς λόγους.

Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά των επιχειρηματιών και των ιδιοκτητών επιχειρήσεων με έμφαση στις διαφορές τους.
Τι είναι Επιχειρηματίας (Entrepreneur);
Ένας επιχειρηματίας είναι κάποιος που ξεκινά και χτίζει ένα εγχείρημα από το μηδέν.
Οι επιχειρηματίες θεωρούνται ριψοκίνδυνοι, πρόθυμοι να επενδύσουν το χρόνο, το χρήμα και τους πόρους τους χωρίς εγγύηση επιτυχίας.
Η επιχειρηματική νοοτροπία, η προθυμία να προκαλέσεις το κατεστημένο και να ταράξεις τις σταθερές επιχειρήσεις και αγορές είναι απαραίτητα για τη δημιουργία νέων προϊόντων, υπηρεσιών και επιχειρηματικών μοντέλων που ταράζουν τις αγορές και τις επιχειρήσεις.
Οι επιχειρηματίες είναι περισσότερο ονειροπόλοι και καινοτόμοι στο επιχειρηματικό οικοσύστημα.
Αναπνέουν τη ζωή μέσα από μοναδικές ιδέες και καινοτόμες λύσεις.
Οι φιλοδοξίες τους μερικές φορές χρηματοδοτούνται από angels ή επιχειρηματίες, οι οποίοι περιμένουν μια σημαντική επιστροφή των κεφαλαίων τους ως αντάλλαγμα.
Φυσικά, ο οποιοσδήποτε ξεκινά μια επιχείρηση είναι εξ’ορισμού επιχειρηματίας ακόμα και αν η επιχείρηση του δεν αλλάζει ιδιαίτερα τον κόσμο.
Τι είναι Ιδιοκτήτης επιχείρησης (Business Owner);
Ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης είναι κάποιος που έχει μια επιχείρηση και συχνά την διοικεί.
Μπορεί να είναι επιχειρηματίας αλλά όχι απαραίτητα, ειδικά αν έχει κληρονομήσει την επιχείρηση ή την έχει αποκτήσει από τον ιδρυτή της.
Οι ιδιοκτήτες επιχείρησης είναι υπεύθυνοι για τις καθημερινές λειτουργίες των επιχειρήσεων τους και διασφαλίζουν ότι το προϊόν ή η υπηρεσία τους καλύπτει τις ανάγκες των πελατών τους.
Μπορεί να καινοτομήσουν, αλλά το κύριο κομμάτι στο οποίο επικεντρώνονται είναι κυρίως η συνέχιση των υπαρχόντων προϊόντων, υπηρεσιών και λειτουργιών. Δεν επιθυμούν τόσο τη δημιουργία ριζικών αλλαγών στην αγορά.
Ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης μπορεί να είναι ο κύριος διευθύνων σύμβουλος ενός μεγάλου οργανισμού με πολλούς εργαζόμενους και παραρτήματα. Ή, μπορεί να εργάζεται σαν αυτοαπασχολούμενος, κύριος ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης με έδρα το σπίτι του.
Οι ιδιοκτήτες επιχείρησης, είτε ατομικά, είτε σε ομάδες, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι σε πολλά είδη επιχειρήσεων. Μπορεί να εργάζονται σε τομείς από το εμπόριο μέχρι και τη φιλοξενία.
Η επιτυχία ενός ιδιοκτήτη βασίζεται στην ικανότητα του να διοικήσει αποτελεσματικά την επιχείρηση, να διαχειριστεί τους πόρους, να παρέχει εξαιρετικές υπηρεσίες στον πελάτη-στόχο και να λαμβάνει συνετές αποφάσεις που οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη.
Μπορεί να αυτό-χρηματοδοτεί την επιχείρηση του, να δανείζεται χρήματα από οικογένεια και φίλους ή να λαμβάνει πίστωση από τραπεζικά ιδρύματα και δανειστές.

Επιχειρηματίας VS Ιδιοκτήτης Επιχείρησης
Η επιχειρηματικότητα και η ιδιοκτησία επιχείρησης είναι ξεχωριστές προσεγγίσεις μιας επιχείρησης. Παρότι και οι δυο έχουν αρκετά κοινά, υπάρχουν και αρκετές διαφορές μεταξύ τους.
Ανάληψη Ρίσκου
Οι επιχειρηματίες συχνά παίρνουν μεγαλύτερο ρίσκο εφόσον ξεκινούν μια επιχειρηματική ιδέα που δεν έχει δοκιμαστεί πιο πριν και επιχειρούν σε αχαρτογράφητα νερά.
Αυτή η προθυμία να πάρουν μεγάλα ρίσκα μπορεί να ανταποδώσει καρπούς και να οδηγήσει στη δημιουργία μιας πετυχημένης επιχείρησης, καινοτόμων προϊόντων, νέων αγορών. Μπορεί να φέρει γρήγορη ανάπτυξη και τεράστιο προσωπικό πλούτο.
Παρόλα αυτά, μπορεί από την άλλη να οδηγήσει σε αποτυχία και οικονομική απώλεια.
Οι ιδιοκτήτες επιχείρησης, πολλοί από τους οποίους διευθύνουν μικρές επιχειρήσεις, θέτουν σαν προτεραιότητα τη σταθερότητα, το κέρδος και τη συνέπεια παρά την ανάληψη ρίσκου.
Είναι πιο πιθανό να επικεντρωθούν σε αποδεδειγμένα επιχειρηματικά μοντέλα και αγορές. Να διοχετεύσουν τους περιορισμένους πόρους σε κάτι που είναι δοκιμασμένο και αληθινό.
Μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμοι να αναλάβουν το χρέος ή να επενδύσουν μεγάλα ποσά σε μη δοκιμασμένα εγχειρήματα, παίρνοντας μόνο τα συνηθισμένα οικονομικά ρίσκα.
Η προσέγγιση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πιο αργή ανάπτυξη αλλά μπορεί να είναι λιγότερο επικίνδυνη και πιο βιώσιμη μακροπρόθεσμα.
Καινοτομία
Πολλοί επιχειρηματίες οδεύουν με την καινοτομία σαν βασικό τους άξονα στον επιχειρηματικό κόσμο.
Επιχειρούν να ανατρέψουν το κατεστημένο, να αναγνωρίσουν κενά στην αγορά και να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις.
Η καινοτομία είναι το καύσιμο του επιχειρηματικού τους ταξιδιού. Συχνά προκαλούν τον καταιγισμό ιδεών, την ανάπτυξη πρωτοτύπων και τον πειραματισμό. Σκοπεύουν να δημιουργήσουν μοναδικά προϊόντα ή υπηρεσίες για το κοινό.
Είναι ικανοί να αλλάξουν την αγορά.
Πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων-ειδικά οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων με περιορισμένο κεφάλαιο- έχουν μια διαφορετική προσέγγιση στην καινοτομία.
Παρότι αναγνωρίζουν τη σημασία της αλλαγής σαν έναν μηχανισμό ανάπτυξης για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, το στυλ τους τείνει να είναι περισσότερο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη και επικεντρωμένο στα υπάρχοντα προϊόντα, υπηρεσίες και λειτουργίες.

Χρήση τεχνολογίας
Οι επιχειρηματίες είναι συχνά στο επίκεντρο της χρήσης νέων τεχνολογιών και εξελίξεων του διαδικτύου- από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι και τη χρήση blockchain.
Ψάχνουν να βρουν ευκαιρίες να καινοτομήσουν με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, να εισχωρήσουν στις αγορές και να δημιουργήσουν πετυχημένες επιχειρήσεις.
Συχνά, δημιουργούν τις επιχειρήσεις τους βασισμένοι στην τεχνολογία, κάνοντας την κεντρικό κομμάτι των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών τους.
Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων βλέπουν την τεχνολογία σαν ένα μέσο να βελτιώσουν τις υπάρχουσες λειτουργίες της.
Επιθυμούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης, να βρουν περισσότερους πελάτες και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της.
Μπορεί να επενδύουν στην αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών, στη δημιουργία ισχυρής διαδικτυακής παρουσίας, τη βελτίωση του online marketing και τη χρήση εμπορικών πλατφορμών πωλήσεων.
Για παράδειγμα, πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων έχουν υιοθετήσει την τεχνολογία για τη διευκόλυνση του ψηφιακού εμπορίου.
Ανάπτυξη
Οι επιχειρηματίες τείνουν να ξεκινούν με ένα όραμα δημιουργίας εξελικτικών λύσεων που μπορεί να φέρουν ανάπτυξη. Για εκείνους, η ανάπτυξη δεν είναι ένα κομμάτι της επιχειρηματικής στρατηγικής. Είναι ένα κεντρικό κομμάτι του οράματος τους.
Αρχικά, μπορεί να χρηματοδοτηθούν από angels ή άλλα κεφάλαια.
Οι επιχειρηματίες επικεντρώνονται στη δημιουργία προϊόντων ή υπηρεσιών που μπορούν γρήγορα να γίνουν προσιτά σε μια μεγάλη βάση πελατών σε εθνική ή παγκόσμια κλίμακα, με τον παραδοσιακό τρόπο ή με προώθηση μέσω internet.
Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται ένα επιχειρηματικό μοντέλο που να μπορεί να πετύχει γρήγορη ανάλογη ανάπτυξη χωρίς αύξηση στα λειτουργικά κόστη.
Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων-ειδικά των μικρών επιχειρήσεων-προσεγγίζουν διαφορετικά την ανάπτυξη, δίνοντας συχνά έμφαση στη σταθερή ανάπτυξη και την μακροζωία.
Είναι πιο πιθανό να θέσουν σαν προτεραιότητα τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και τη σταδιακή ανάπτυξη της βάσης πελατών τους σε βάθος χρόνου σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή κλάδο.
Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων επικεντρώνονται περισσότερο σε πιο μικρή και ελεγχόμενη ανάπτυξη για να εξασφαλίσουν την ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους.
Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουν και να διατηρήσουν ισχυρές σχέσεις με τους πελάτες τους.
Οι δεξιότητες που χρειάζεται για να είναι κάποιος επιχειρηματίας VS Ιδιοκτήτης Επιχείρησης;
Παρότι οι δεξιότητες είναι γενικά κοινές, υπάρχουν αρκετές διαφορές.
Ένας επιχειρηματίας συχνά επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων και καινοτόμων ιδεών, παρότι ο οποιοσδήποτε ξεκινά μια επιχείρηση, ουσιαστικά θεωρείται επιχειρηματίας.
Ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι επιχειρηματίες αλλά αρκετοί δεν μπορούν να θεωρηθούν επιχειρηματίες.
Κι αυτό επειδή επικεντρώνονται στο να περατώνουν καθημερινές εργασίες και παραβλέπουν τα οικονομικά της επιχείρησης, την παραγωγή και το εργατικό δυναμικό.

Μπορεί κάποιος να είναι και επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης επιχείρησης;
Φυσικά κάποιος μπορεί να είναι και τα δυο.
Πολλοί επιχειρηματίες είναι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και καταφέρνουν να αναπτύξουν την επιχείρηση που δημιουργήσαν.
Παρόλα αυτά, εάν κάποιος αγοράσει μια υπάρχουσα επιχείρηση και τη λειτουργεί χωρίς να κάνει κάποιες ουσιαστικές αλλαγές, θεωρείται ουσιαστικά ιδιοκτήτης επιχείρησης και όχι επιχειρηματίας.
Μπορεί κάποιος να είναι επιχειρηματίας χωρίς να έχει επιχείρηση;
Ναι. Μπορεί κάποιος να είναι επιχειρηματίας χωρίς να έχει μια επιχείρηση.
Ένας επιχειρηματίας είναι και κάποιος που μπορεί να λύνει προβλήματα, αναγνωρίζει τις ευκαιρίες και καινοτομεί για να δημιουργήσει αξία.
Ακόμα και ένας επιχειρηματίας που πουλάει την επιχείρηση του μπορεί να θεωρηθεί επιχειρηματίας και μετά την πώληση.
Ποιος είναι πιο πιθανό να αναλάβει ρίσκα; Επιχειρηματίας VS ιδιοκτήτης επιχείρησης;
Αν και τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων παίρνουν ρίσκα, οι επιχειρηματίες από τη φύση τους αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες ανάληψης ρίσκου.
Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι ξεκινούν από το μηδέν μια νέα επιχείρηση.
Οι ιδιοκτήτες επιχείρησης, ειδικά όσοι αναλαμβάνουν μια ήδη υπάρχουσα επιχείρηση, τείνουν να επικεντρώνονται περισσότερο στη μείωση του ρίσκου.
Επιθυμούν με αυτό τον τρόπο να επιτευχθεί σταθερότητα, κερδοφορία και μακροζωία της επιχείρησης.
Πηγή: Shopify.com