Γυναικεία επιχειρηματικότητα: Πόσο έχει αυξηθεί; Ποιο το μέλλον της; 

Γυναικεία επιχειρηματικότητα: Πόσο έχει αυξηθεί; Ποιο το μέλλον της; 

Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα γίνεται όλο και πιο συχνή στις μέρες μας.

Πολλές γυναίκες να κατέχουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις και τα νούμερα αυξάνονται διαρκώς. 

Από τον αριθμό των επιχειρήσεων που ανήκουν σε γυναίκες μέχρι και το ποσοστό της κεφαλαιακής χρηματοδότησης που λαμβάνουν, τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν μια εικόνα προόδου και αλλαγής. 

Γυναικεία Επιχειρηματικότητα
Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Το 2023, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ανάπτυξη για τις γυναίκες επιχειρηματίες.

Tο μέλλον τους διαφαίνεται λαμπρό, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα ήρθε για να μείνει.

Η τωρινή κατάσταση της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Τις τελευταίες δυο δεκαετίες έχει υπάρξει σημαντική αύξηση στον αριθμό των γυναικών που επιχειρούν. 

Το ποσοστό των γυναικών που έχουν μια επιχείρηση στην Αμερική, μάλιστα, έχει σημειώσει άνοδο σε ποσοστό 114%. 

Γυναικεία Επιχειρηματικότητα
Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ποσοστό των γυναικών που ξεκίνησαν μια επιχείρηση στις ΗΠΑ το 2021, έχει αυξηθεί από το 28% το 2019, στο 49%. 

Εκτός από τις ΗΠΑ, η γυναικεία επιχειρηματικότητα αυξάνεται σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες.

8-10 εκατομμύρια επιχειρήσεις παγκοσμίως ανήκουν σε τουλάχιστον μια γυναίκα σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας για τους Πόρους της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. 

Στην Ελλάδα, το ποσοστό διείσδυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας φτάνει το ποσοστό του 25,5% για το 2022.

Το ποσοστό αυτό σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του icap έρχεται με αύξηση κατά 6 ποσοστιαίων μονάδων συνολικά την τελευταία 8ετία. 

Γυναικεία Επιχειρηματικότητα
Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα του 2022, από τις 43.193 επιχειρήσεις της έρευνας, οι 11.002 διευθύνονται από γυναίκες ανώτατα στελέχη

Ποια τα οφέλη της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Οι γυναίκες επιχειρηματίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας και στην μείωση της φτώχειας παγκοσμίως. 

Καθώς ο αριθμός των επιχειρήσεων μεγαλώνει, περισσότεροι υπάλληλοι χρειάζονται για τη στελέχωση τους, γεγονός που σημαίνει μείωση του ποσοστού ανεργίας

Τα στατιστικά δείχνουν ότι το 14% των επιχειρήσεων αυτών απασχολούν από 11 έως και 50 εργαζόμενους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8% του συνολικού εργατικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα. 

Τα πιο πρόσφατα στατιστικά για τις γυναίκες επιχειρηματίες δείχνουν ότι το 14% των start-ups είχαν γυναίκες ιδρυτές ή συνιδρυτές. 

Γυναικεία επιχειρηματικότητα: ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει; 

Παρότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα σημειώνει καθημερινά τεράστια πρόοδο υπάρχουν ακόμα προκλήσεις και ανισότητες ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες επιχειρηματίες. 

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι άνδρες υπερτερούν συγκριτικά με τις γυναίκες σε ποσοστό 3 προς 1 ως προς την ιδιοκτησία επιχειρήσεων. 

Γυναίκα επιχειρηματίας

Σε κάποιες περιοχές όπως στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μόνο το 23% των κατόχων επιχειρήσεων είναι γυναίκες και στην Νότια Ασία το ποσοστό αγγίζει μόλις το 18%. 

Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, υπάρχουν ακόμα αρκετά εμπόδια που οι γυναίκες επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν. Σε αυτά αξίζει να συμπεριληφθεί η έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδοτικά προγράμματα αλλά και οι νομικές ανισότητες.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν χρηματοδοτικές προκλήσεις σε σύγκριση με τους άντρες με μόνο το 2,3% των επιχειρηματικών κεφαλαίων να πηγαίνει σε γυναίκες επιχειρηματίες. 

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, μόνο το 2% των startups επιχειρήσεων ανήκουν σε γυναίκες, παράγοντας κέρδη 1 εκατομμυρίου ευρώ. Οι άντρες επιχειρηματίες είναι 3,5 φορές πιο πιθανό να πετύχουν αυτό τον αριθμό. 

Το νομικό πλαίσιο μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα εμπόδιο για την ικανότητα των γυναικών να διοικήσουν αποτελεσματικά μια επιχείρηση.

Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Μόλις 38 από ένα σύνολο 141 οικονομιών παγκοσμίως παρέχουν ισάξια νομικά δικαιώματα για τις γυναίκες σε ζητήματα-κλειδιά.

Προβλήματα μπορεί να αποτελέσουν ζητήματα καθημερινά όπως το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού ή η γραπτή συγκατάθεση του συζύγου για την ανεύρεση μιας θέσης εργασίας.

Συνολικά, η γυναικεία επιχειρηματικότητα αποτελεί έναν τομέα υλοποίησης καινοτομίας και ανάπτυξης.

Αξίζει να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι το χάσμα των φύλων τείνει να εξαλειφθεί και να τονίσουμε ότι οι γυναίκες διακρίνονται για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα τους και στον τομέα των επιχειρήσεων.

Πηγή: blog.gitnux.com

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας