Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Amazon

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Amazon

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Amazon;

Η Amazon (AMZN) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1994 από τον Jeff Bezos και ξεκίνησε αρχικά ως ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο.

Έκτοτε έχει γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο. Τώρα προσφέρει μια φαινομενικά απεριόριστη γκάμα προϊόντων. Από βιντεοπαιχνίδια και ηλεκτρονικά είδη, μέχρι ρούχα, παιχνίδια και τρόφιμα.

Η εταιρεία λαμβάνει επίσης σημαντικά έσοδα από άλλες επιχειρήσεις:

  • Η Amazon Web Services είναι ο μεγαλύτερος πωλητής υπηρεσιών cloud computing στον κόσμο
  • Η υπηρεσία ροής ψυχαγωγίας της παράγει επίσης τις δικές της ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές
  • Η Amazon Music παρέχει πρόσβαση σε εκατομμύρια τραγούδια
  • Η θυγατρική Ring προσφέρει υπηρεσίες ασφάλειας σπιτιού

Αυτή η ανάπτυξη μετέτρεψε την Amazon σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο με χρηματιστηριακή αξία που αγγίζει τα 1,05 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στην τελευταία 12μηνη περίοδο (TTM) που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, δημιούργησε έσοδα 513,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθαρό εισόδημα 2,72 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρακάτω, θα δούμε αναλυτικά τόσο τους κορυφαίους μεμονωμένους, όσο και τους θεσμικούς μέτοχους της Amazon.

Τα 100+ ιδιωτικά labels της Amazon και ο τρόπος λειτουργίας τους / CNBC

Μεμονωμένοι μέτοχοι

1. Jeff Bezos

Ο Jeff Bezos είναι ο ιδρυτής της Amazon και ο εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Τυχαίνει να είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, με μετοχές αξίας 1,26 δισ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 12,3% των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας.

Ήταν Διευθύνων Σύμβουλος από την ίδρυσή της μέχρι και την παραίτησή του στις 5 Ιουλίου του 2021. Είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 126 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η περιουσία του δέχτηκε ένα “χτύπημα” το 2019, μετά το διαζύγιό του με την MacKenzie Bezos, η οποία τον βοήθησε να ξεκινήσει την Amazon. Ως μέρος του διακανονισμού, ο Bezos διατηρεί τον έλεγχο σε ολόκληρο το μερίδιο του, παρόλο που η πρώην σύζυγός του διατηρεί την ιδιοκτησία του 25% αυτών των μετοχών.

2. Andrew Jassy

Ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Amazon Andrew Jassy, κατέχει 2,04 εκατομμύρια μετοχές, ή περίπου το 0,02% του συνόλου των μετοχών που κυκλοφορούν.

Πριν αναλάβει το ρόλο του CEO της Amazon, ο Jassy ήταν προηγουμένως CEO της Amazon Web Services, της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής υπηρεσιών cloud computing στον κόσμο.

Το 1997, με μια ομάδα 57 ατόμων, ίδρυσε την AWS και ξεκίνησε να πουλά υπηρεσίες cloud το 2006. Επιπλέον, ίδρυσε και διεύθυνε μια εταιρεία συμβούλων μάρκετινγκ.

3. Douglas Herrington

Ο Douglas Herrington κατέχει 1,06 εκατομμύρια μετοχές της Amazon ή το 0,01% των μετοχών σε κυκλοφορία. Προσχώρησε στην Amazon το 2005 και διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της Worldwide Amazon Stores τον Ιούνιο του 2022. Πριν από αυτό, ξεκίνησε το AmazonFresh το 2007 και ηγήθηκε της επιχείρησης καταναλωτών της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική.

Η ιστορία της εποχής Bezos στην Amazon / Frontline PBS

Κορυφαίοι θεσμικοί μέτοχοι

1. Vanguard Group

Η Vanguard παρέχει εκατοντάδες αμοιβαία κεφάλαια, ETFs και συνταξιοδοτικά προγράμματα. Η εταιρεία είναι κατά κύριο λόγο εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και ETF με περίπου 8,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση (AUM) το 2022.

Με βάση στοιχεία της περιόδου που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο Όμιλος Vanguard κατέχει 712,07 εκατομμύρια μετοχές της Amazon. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 6,9% όλων των μετοχών της.

Οι πελάτες της Vanguard μπορούν να επενδύσουν σε μετοχές μέσω του Consumer Discretionary ETF (VCR) της εταιρείας. Η Amazon αντιπροσωπεύει το 19,9% του portfolio του αμοιβαίου κεφαλαίου.

2. BlackRock

Η BlackRock (BLK), ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, πουλά τη δημοφιλή σειρά προϊόντων iShares ETFs. Η εταιρεία είναι κατά κύριο λόγο εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και ETF με περίπου 9,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε AUM.

Κατέχει 594,72 εκατομμύρια μετοχές της Amazon για την περίοδο που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Αυτό αντιπροσωπεύει το 5,8% όλων των μετοχών της. Η μετοχή της Amazon στο iShares U.S. Consumer Services ETF (IYC), αποτελεί το 13,9% του αμοιβαίου κεφαλαίου.

3. State Street

Η State Street είναι μια επενδυτική εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη. Η εταιρεία εξυπηρετεί μια ποικιλία πελατών, συμπεριλαμβανομένων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, ασφαλιστικών εταιρειών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και κεντρικών τραπεζών.

Η State Street ανέφερε 4,02 δισεκατομμύρια δολάρια σε AUM στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Είχε 336,27 εκατομμύρια μετοχές στο portfolio της. Αυτό είναι περίπου το 3,3% των μετοχών της εταιρείας σε κυκλοφορία.

Το Consumer Discretionary Select Sector Fund (XLY) της State Street παρέχει στους επενδυτές πρόσβαση σε μετοχές της Amazon, κατέχοντας 31,74 εκατομμύρια μετοχές ή το 22,67% του portfolio της.

Πηγή: Investopedia

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.