Brand Storytelling: 8 συμβουλές για να αφηγηθείτε καλύτερα την ιστορία του brand σας. 

Brand Storytelling: 8 συμβουλές για να αφηγηθείτε καλύτερα την ιστορία του brand σας. 

brand storytelling

Η αφήγηση είναι ένα σημαντικό στοιχείο του marketing για μικρές επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό το Brand Storytelling μπορεί να μεταμορφώσει κάθε επιχείρηση και να τη βοηθήσει να ξεχωρίσει.

Μια καλή ιστορία μπορεί να τραβήξει την προσοχή σου, να σε συγκινήσει, να σου διδάξει κάτι καινούργιο, να σου αλλάξει τη γνώμη και να την κουβαλάς μαζί σου όλη σου τη ζωή.

Μπορεί να μην το έχεις συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα, αλλά αν θες να πουλήσεις ένα προϊόν ή να κάνεις γνωστές τις υπηρεσίες σου, χρειάζεσαι ένα καλό αφήγημα που θα σε βοηθήσει αποτελεσματικά.

Τι είναι το Βrand Storytelling;

To Brand Storytelling είναι η αφήγηση και η ιστορία της μάρκας σου.

Δεν έχει να κάνει με το να φτιάχνεις λίστες με τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος ή να σπρώχνεις μια ιδέα. 

Brand Storytelling

Δημιουργείς έναν ολόκληρο κόσμο γύρω από το concept σου και το βάζεις μέσα σε μια ιστορία με την οποία όλοι μπορούν να ταυτιστούν.

Ο καθένας θα προτιμούσε να ακούσει μια ιστορία παρά να δει κουκκίδες με τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος για να πειστεί να το αγοράσει.

Το Βrand Storytelling μπορεί να είναι η απλή δήλωση επιχειρηματικής αποστολής και αφήγησης που χρειάζεται το κοινό σου .

Είναι σημαντικό για κάθε επιχείρηση αλλά ειδικότερο χρήσιμο για τις startup.

Άπειρα ποσά μπορεί να πάνε χαμένα σε αποτυχημένο marketing αλλά μπορεί και να εκτινάξουν τα οικονομικά μιας μικρής επιχείρησης.

Ο κόσμος γίνεται υποστηρικτής σου επειδή μοιράζεται ή αυθεντικά αγαπά την ιδεολογία σου, τη φιλοσοφία ή την αποστολή σου.

Brand Storytelling

Εκεί μπαίνει στο παιχνίδι το brand storytelling.

Είναι σχετική η αποστολή σου; Συνδέει την επιχείρηση σου με το κοινό σου; Όσο καλύτερη αποστολή έχεις και όσο πιο αυθεντικός είσαι, τόσο περισσότερο θα θέλουν οι πελάτες σου να μιλήσουν για την επιχείρηση σου και να σε βοηθήσουν στο ταξίδι σου.

Πώς να βελτιώσεις το αφήγημα σου;

1. Μίλα για τις μάχες σου όσο και για τους θριάμβους σου.

Ένα σημαντικό κομμάτι του να είσαι καλός αφηγητής είναι να είσαι πάντα αυθεντικός.

Δε θα κερδίσεις ποτέ την εμπιστοσύνη του ακροατηρίου σου εάν δεν είσαι αληθινός με τον εαυτό σου.

Οι πελάτες σου θα αντιληφθούν το ψέμα σου και τις υπερβολές σου και το να χάσεις την εμπιστοσύνη τους μπορεί πραγματικά να καταστρέψει την επιχείρηση σου. 

Στην πραγματικότητα, το να παραδεχτείς τις αποτυχίες σου, το να μιλάς για δυσκολίες και να εξηγείς πώς η επιχείρηση σου ξεπέρασε αυτές τις δυσκολίες, προωθεί τη διαφάνεια του brand σου και οι πελάτες εκτιμούν το αυθεντικό marketing.

Το να μοιράζεσαι τις δυσκολίες σου βοηθά τους ανθρώπους να ταυτιστούν με εσένα και δείχνει ότι η επιχείρηση σου κατέχει εξαιρετικές ιδιότητες όπως η επιμονή.

Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν τον πραγματικό σου εαυτό οπότε σιγουρέψου ότι οι ιστορίες που λες είναι προσωπικές και ειλικρινείς. 

2. Χρησιμοποίησε απόψεις πελατών

Όταν λες μια ιστορία με σκοπό να πουλήσεις το προϊόν ή την υπηρεσία σου δεν μπορείς απλά να λες στον κόσμο πόσο υπέροχο είναι.

Πρέπει να το δείχνεις.

Κανείς δεν θα πειστεί εάν ισχυρίζεσαι το πόσο υπέροχος είσαι αλλά δεν έχεις τίποτα να το στηρίξεις συν του ότι φάινεται εγωιστικό το να αυτοπροβάλλεσαι.

Δείξε στο ακροατήριο σου τα ισχυρά σημεία της επιχείρησης σου αντί απλά να κάνεις λίστα με τους λόγους.

Μπορείς να δείχνεις και όχι να λες δίνοντας πραγματικά παραδείγματα του πώς έχουν επωφεληθεί οι καταναλωτές από το προϊόν σου.

Αντί να λες “το προϊόν μας είναι το καλύτερο” πες κάτι όπως “οι πελάτες μας έχουν μοιραστεί μαζί μας ότι το προϊόν έχει βελτιώσει δραστικά τη ζωή τους” και δώσε παραδείγματα. 

Δείξε την αξία σου σε ιστορίες δίνοντας λεπτομερή παραδείγματα.

Μην λες στους άλλους πως πρέπει να νιώθουν. 

Brand Storytelling
Brand Storytelling

3. Καθόρισε την ανάγκη του πελάτη σου και βάλε την ιστορία σου να τη λύσει.

Οι άνθρωποι ψάχνουν ιστορίες για πολλούς λόγους αλλά συχνά συνδέονται με μία ιστορία επειδή λύνει κάποιο πρόβλημα.

Ξέρουμε ότι τα καλά προϊόντα εκπληρώνουν ανάγκες. Το ίδιο ισχύει και για μια καλή ιστορία. 

Οι εταιρίες που απευθύνονται σε καταναλωτές λένε εδώ και καιρό ιστορίες που λύνουν τις ανάγκες τους. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για εταιρίες business to business.

Αναγνώρισε τις ανάγκες του ακροατηρίου σου και σκέψου πώς μπορείς να τις εκπληρώσεις.

Φτιάξε τις ιστορίες σου γύρω από τα ευρήματα αυτά.

Όλοι σκέφτονται το πώς ένα προϊόν θα κάνει τις ζωές τους καλύτερες πριν αποφασίσουν να το αγοράσουν, οπότε ενημέρωσε τους για αυτό μέσα από το brand storytelling.

4. Μείνε επικεντρωμένος στις σημαντικές λεπτομέρειες αφαιρώντας οτιδήποτε περιττό.

Ένας καλός αφηγητής δεν θέλει ποτέ να κάνει το ακροατήριο του να βαριέται. Μην κουράζεις το ακροατήριο σου με περιττές πληροφορίες. Να είσαι γρήγορος στο να φτάνεις στο θέμα έτσι ώστε να μη χάνεις την προσοχή του ακροατηρίου.

Όταν λες μια ιστορία για την ιστορία της επιχείρησης σου, για παράδειγμα, κανείς δεν χρειάζεται να ξέρει τι ώρα της ημέρας ήταν όταν σκέφτηκες αυτή την ιδέα ή πόσες φορές έχεις αλλάξει επωνυμία. Εάν κάτι δεν είναι σημαντικό ή σχετικό, άφησε το εκτός.

Ένα άλλο κόλπο είναι να αρχίσεις την ιστορία σου από τη μέση.

Πολλές φορές όταν λέμε μια ιστορία τη λέμε με χρονολογική σειρά αλλά με αυτό τον τρόπο θα μπεις σε πολλές μη αναγκαίες λεπτομέρειες.

Επιπλέον, όλα τα συναρπαστικά γίνονται στη μέση. Για αυτό, ξεκίνα από εκεί που δεν θα κοιμηθεί το ακροατήριο.

5. Χρησιμοποίησε ουσιαστική γλώσσα για να κινήσεις το συναίσθημα των ακροατών σου

Σε κανέναν δεν αρέσει μια στεγνή αναπαράσταση των γεγονότων. Χρειάζεται να βάλεις συναίσθημα.

Αυτό θα βοηθήσει να δημιουργηθεί ένας δεσμός με το brand σου και να σε θυμούνται περισσότερο.

Σκέψου το πώς νιώθεις όταν βλέπεις μια καλή ταινία. Είτε κλαις, είτε γελάς, βυθίζεσαι στην ιστορία γιατί σε κάνει να νιώθεις κάτι. 

Σκέψου τι συναισθήματα θέλεις να νιώσει το ακροατήριο σου όταν ακούν την ιστορία σου.

Θέλεις να εμπνευστούν, να συμπονέσουν ή να δυναμώσουν; Συμπεριέλαβε λεπτομέρειες, πληροφορίες και σενάρια που θα ενθαρρύνουν τα συναισθήματα αυτά. 

6. Έλεγξε την ιστορία της μάρκας σου για ειλικρινή ανατροφοδότηση

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να γράφεις διαφορετικές ιστορίες και να τις τεστάρει για να δεις πού ανταποκρίνεται καλύτερα το κοινό σου.

Οι επιχειρήσεις έχουν ομάδες, κάνουν δοκιμές, δημιουργούν παραλλαγές και δοκιμάζουν το κοινό τους. 

Είναι σημαντικό να έχουμε ανατροφοδότηση από πραγματικούς πελάτες κι όχι μόνο από σύμβουλους επιχειρήσεων που μπορεί να σκέφτονται λίγο διαφορετικά. 

7. Ενσωμάτωσε την ιστορία του brand σου σε άλλα κομμάτια όπως η ιστοσελίδα σου

Δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι η ιστορία του brand σου πρέπει απαραίτητα να είναι μια εξιστόρηση.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να πεις την ιστορία σου όπως μέσα από το logo σου, τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας σου ή του εταιρικού σου email. 

Μέρος της ιστορίας σου είναι να βεβαιωθείς ότι υπάρχει συνέπεια σε όλες τις πλατφόρμες.

8. Κάνε ερωτήσεις για να καταλάβεις το κοινό σου και μετά ανέλαβε δράση 

Το να αναπτύξεις μια ιστορία γύρω από το brand σου ξεκινά από το καταλάβεις την περσόνα του πελάτη σου. Ποιος είναι; Ποιες αξίες έχει;

Από εκεί και μετά δημιουργείς τη στάση σου σε σχετικά εταιρικά θέματα και εκμεταλλεύεσαι τους πόρους σου.

Από εκεί ξεκινά και η αφήγηση.

Τι τόνο φωνής χρησιμοποιείς, πόσο συγκλονιστικά είναι τα προϊόντα σου; Ξεκινάς απλά ολόκληρη σειρά ρούχων ή χτίζεις ακροατήριο για μήνες μέσα από καλλιτεχνικά posts στο instagram;

Η ιστορία του brand σου πρέπει να έχει συνοχή και όσο περισσότερο κοιτάς τη μεγάλη εικόνα τόσο καλύτερα μπορείς να καθορίσεις το αφήγημα σου. 

Συμπέρασμα

Το να λες μια καλή ιστορία σου επιτρέπει να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό και να συνδεθείς με καταναλωτές σε επίπεδο που δε φανταζόσουν.

Γιατί είναι σημαντικό το Brand Storytelling?

Οι καταναλωτές δεν θέλουν να σε ακούνε να μιλάς ακατάπαυστα για τις λεπτομέρειες του προϊόντος σου. Είναι κάτι βαρετό. Θέλουν να ακούσουν μια ιστορία. Θέλουν να μάθουν γιατί νοιάζεσαι, πώς μπορείς να του βοηθήσεις ή πώς έφτασες εδώ που είσαι τώρα.

Το να λες καλές ιστορίες για την επιχείρηση σου μπορεί να έχει ατελείωτα θετικά για την επιχείρηση σου.

Όχι μόνο τραβά την προσοχή αλλά το να λες ιστορίες μπορεί να σε βοηθήσει να συνδεθείς πραγματικά με του καταναλωτές, να οδηγήσει σε ανάπτυξη και να ενισχύσει τις πωλήσεις σου.

Ξεκίνα να λες ιστορίες που αιχμαλωτίζουν τους πελάτες και οι πελάτες σου θα αποκτήσουν μια ιδιαίτερη αλληλεπίδραση με την επιχείρηση σου.

Brand Storytelling
Brand Storytelling

Content Marketing VS Brand Storytelling

Ένα πράγμα που δεν είναι το Brand Storytelling είναι το Content Marketing. 

To Content Marketing είναι για τα social media και άλλες πλατφόρμες. 

Το Βrand Storytelling είναι περισσότερο ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει άλλα υλικά marketing.

Είναι σχεδόν η ραχοκοκκαλιά του marketing.

Οποιεσδήποτε άλλες προσπάθειες διαφήμισης ή marketing συνήθως προκύπτουν από την ιστορία της μάρκας και χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερους τρόπους.

Το content marketing είναι η τέχνη του να χρησιμοποιείς περιεχόμενο σχετικό με τη μάρκα σου για να μιλήσεις ευρέως για το προϊόν σου. 

Το brand storytelling είναι η πρωταρχική στρατηγική που εμποτίζει κάθε πτυχή της επιχείρησης.

Το στύλ των newsletter που στέλνεις στους πελάτες για παράδειγμα.

Πληροφορεί για κάθε ενέργεια που γίνεται και κάθε απόφαση που λαμβάνεται η οποία παίζει ρόλο στην ιστορία του brand σου. 

Tip

Γράψε την ιστορία της μάρκας σου αρκετά νωρίς στη διαδικασία του marketing και χρησιμοποίησε την ως καθοδήγηση για τη στρατηγική σου. 

Στοιχεία ενός συναρπαστικού Brand Storytelling

Το να γράψεις την ιστορία του brand σου πρέπει να γίνει με στρατηγικό τρόπο για να εκμεταλλευτείς την ιστορία όσο γίνεται περισσότερο.

Η εξιστόρηση της ιστορίας μιας μάρκας πρέπει να περιλαμβάνει ορισμένους παράγοντες κλειδιά. 

  • Απλή και σημαντική γλώσσα: οι πιθανοί πελάτες οφείλουν να διαβάζουν και να κατανοούν εύκολα την ιστορία της μάρκας σου με οποιαδήποτε μορφή. Δε θες να εξοστρακίσεις το κοινό σου επειδή χρησιμοποιείς λέξεις ή φράσεις που δεν καταλαβαίνει ο μέσος καταναλωτής. Προκάλεσε συναισθήματα στο ακροατήριο σου, αλλά μη χρησιμοποιείς τσιτάτα. Γίνε αυθεντικός.
  • Δήλωση αποστολής: η ιστορία του brand σου πρέπει να δηλώνει την αποστολή της επιχείρησης σου. Θέλεις η επιχείρηση σου και ότι αντιπροσωπεύει να αγαπηθεί από τον κόσμο. Για το λόγο αυτό σιγουρέψου ότι η δήλωση αποστολής της επιχείρησης σου είναι γραμμένη κάπου ξεκάθαρα, ακόμα και στην ιστοσελίδα σου έτσι ώστε να τη βλέπουν όλοι.

Συγκεκριμένα: οι γενικότητες δεν θα φτάσουν την ιστορία σου μακριά.

Εάν βασίζεσαι στις κριτικές πελατών για να σου δείξουν πόσο αγαπιέται η επιχείρηση σου, απέφυγε να λες απλά “πολλοί άνθρωποι”.

Χρησιμοποίησε το όνομα του ατόμου και λέξεις-κλειδιά από μια συγκεκριμένη κριτική.

Αντί να χρησιμοποιήσεις γενική γλώσσα για να περιγράψεις φιλανθρωπίες ή project κοινωνικής ευθύνης, πες ακριβώς τι κάνει το brand σου για αυτά.

Παράδειγμα δυνατού Βrand Storytelling

Nike 

Ένας δυνατός παίκτης στο brand storytelling είναι η Nike η οποία έλαβε ξεκάθαρη στάση στα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η καμπάνια ισότητας σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την αγάπη για άθληση για να τους κινητοποιήσει να αναλάβουν δράση σε ζητήματα ρατσισμού και στην ανισότητα μισθών στα αθλήματα.

Μέσα από δωρεές και την ενθάρρυνση των ατόμων να γίνουν μέντορες στην κοινότητα τους. Η Nike μπορεί να επιδράσει σε χιλιάδες καταναλωτές δημιουργώντας ένα ισχυρό brand story.

Πηγή: Business

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας