Πρόσληψη εργαζομένου: Πώς να την κάνεις σωστά;

Πρόσληψη εργαζομένου: Πώς να την κάνεις σωστά;

Πρόσληψη εργαζομένου: Πώς να την κάνεις σωστά;

Η πρώτη πρόσληψη εργαζομένου σου είναι κάτι συναρπαστικό. Από την άλλη, όμως, μπορεί να είναι και κάτι που τρομάζει.

Ένας εργαζόμενος φέρνει μαζί του νέες δεξιότητες και οπτικές όπως και την δυνατότητα να πας την επιχείρηση σου σε νέο επίπεδο.

Το να μάθεις πώς να κάνεις την πρώτη σου πρόσληψη εργαζομένου μπορεί να είναι δύσκολο χωρίς εμπειρία πρόσληψης ή μια καλή ομάδα ανθρώπινου δυναμικού (ΗR).

Πρόσληψη εργαζομένου: Πώς να την κάνεις σωστά;

Παρακάτω, θα δούμε μαζί τη διαδικασία της πρόσληψης του πρώτου σου εργαζομένου από την αρχή ως το τέλος, ξεκινώντας από τον καθορισμό των αναγκών σου και της στρατολόγησης υψηλών επιπέδων υποψηφίων για να κάνεις την πρώτη σου πρόσληψη για την αναπτυσσόμενη επιχείρηση σου.

Ήρθε η ώρα της πρώτης πρόσληψης υπαλλήλου;

Για να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις, όρισε τον πιθανό ρόλο για τον νέο σου εργαζόμενο διατηρώντας μια λίστα με τις απαραίτητες καθημερινές και εβδομαδιαίες εργασίες.

Λάβε υπόψην ειδικές εργασίες που απαιτούν συγκεκριμένες δεξιότητες και κάθε εργασία που ένας πιθανός εργαζόμενος θα χρειαστεί να κάνει μέσα στην εβδομάδα όταν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα υπόλοιπα.

Όταν έχεις μια λίστα που ανέρχεται σε 20 ώρες συνεχούς εργασίας εβδομαδιαίως και αρκετές προγραμματισμένες εργασίες, ίσως είναι ώρα να σκεφτείς να προσλάβεις τον πρώτο σου υπάλληλο.

Ακολουθούν τέσσερα βήματα που θα σε βοηθήσουν να προσλάβεις τον κατάλληλο άνθρωπο για την επιχείρηση σου:

 1. Προετοιμάσου για την διαδικασία πρόσληψης
 2. Προσέλκυσε τους σωστούς υποψηφίους
 3. Αναγνώρισε τους κορυφαίους υποψηφίους
 4. Φέρε τους καλύτερους στην επιχείρηση

1. Προετοιμάσου για τη διαδικασία πρόσληψης εργαζομένου

Υπάρχουν ορισμένες εργασίες προετοιμασίας που πρέπει να λάβεις υπόψην πριν ξεκινήσεις την διαδικασία της πρόσληψης εργαζομένου, συμπεριλαμβανομένου και του προϋπολογισμού της επιχείρησης και τις νομικές υποχρεώσεις. 

Πρόσληψη εργαζομένου: Πώς να την κάνεις σωστά;

Έχε υπόψην τα παρακάτω βήματα πριν δημοσιεύσεις τη δουλειά:

Αποφάσισε τι μπορείς να δώσεις χρηματικά.

Το να προσλάβεις τον πρώτο σου υπάλληλο μπορεί να σου κοστίσει παραπάνω από έναν απλό μισθό.

Σαν εργοδότης θα χρειαστεί να πληρώσεις φόρους και εισφορές, αποζημιώσεις και άλλα έξοδα όπως η αναδιοργάνωση του χώρου εργασίας και η αγορά εξοπλισμού. 

Αποφάσισε εάν θα ήταν καλύτερο να προσλάβεις υπάλληλο πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Ένας εξωτερικός συνεργάτης μπορεί να βοηθήσει με συγκεκριμένες προσωρινές εργασίες με λιγότερο κόστος.

Παρόλα αυτά, ένας μόνιμος υπάλληλος είναι πιθανότερο να είναι περισσότερο δεμένος με την επιχείρηση και να δείχνει μακροπρόθεσμα μεγαλύτερη αφοσίωση στο όραμα και τις αξίες σου.

Χειρίσου τις νομικές υποχρεώσεις σου.

Παρότι μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, οι νομικές πτυχές της πρόσληψης ενός νέου εργαζομένου μπορεί να απαιτούν μεγάλο όγκο δικαιολογητικών προς συμπλήρωση και συμμόρφωση με ορισμένους κανονισμούς.

Μην ξεχνάς ότι πρέπει να ακολουθήσεις μια σειρά νέων διεργασιών όπως η συμπλήρωση εγγράφων και η συνεννόηση με το λογιστικό τμήμα για την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων και των εισφορών.

Ετοιμάσου για την πρώτη πρόσληψη υπάλληλου σου.

Αυτά είναι τα τελικά βήματα που θα σε προετοιμάσουν για την νέα πρόσληψη:

 • Όρισε τον μισθό και την κατάταξη. Πόσο θα πληρώνεις τον εργαζόμενο; Όρισε έναν ανταγωνιστικό μισθό αφού έχεις κάνει έρευνα για το μέσο όρο των εργαζόμενων στην περιοχή σου.
 • Όρισε τα οφέλη για τους εργαζόμενους σου. Σκέψου ένα πακέτο αποδοχών για τους εργαζόμενους σου το οποίο συμπεριλαμβάνει τις ασφαλίσεις υγείας, ένα σχέδιο συνταξιοδότησης, μοίρασμα των κερδών, γονεϊκή άδεια.
 • Δημιούργησε κατευθυντήριες γραμμές για τους εργαζόμενους σου. Πριν κάνεις την πρώτη σου πρόσληψη, καλό είναι να αναπτύξεις τις πολιτικές της επιχείρησης και τις καθημερινές διεργασίες αυτής. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι κώδικες συμπεριφοράς των εργαζόμενων σου, πολιτικές για την υγεία και την ασφάλεια τους, κάποιος κώδικα ενδυμασίας, κανόνες για την καθημερινή τους παρουσία στην επιχείρηση, μέρες άδειας και ρεπό που δικαιούνται και ό,τι μπορεί να είναι απαραίτητο.
 • Ξεκίνα ένα σύστημα αρχειοθέτησης των εργαζόμενων. Θα χρειαστείς φάκελο για κάθε νέο εργαζόμενο για να παραμένεις ενημερωμένος για όλες τις σημαντικές εργασίες που αναλαμβάνονται, τα ποσοστά επιδόσεων τους και τα στοιχεία τους. Μπορεί να χρειαστεί να κρατάς έως και 12 διαφορετικούς φακέλους για κάθε υπάλληλο ανάλογα με τη διάρκεια του χρόνου που παραμένει στην επιχείρηση.

2. Πρόσληψη εργαζομένου: Προσέλκυσε τους σωστούς υποψηφίους

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να βρεις τους σωστούς υποψηφίους για την θέση. Ξεκίνα με το να προσπαθείς να καταλάβεις ποιον ψάχνεις και να μεταμορφώσεις αυτή την επιθυμία σε μια θελκτική θέση εργασίας.

Σκέψου τον ιδανικό εργαζόμενο.

Πριν αναρτήσεις την θέση εργασίας, γράψε τα χαρακτηριστικά, τις ικανότητες και τα προσόντα που ψάχνεις για τον ιδανικό υποψήφιο.

Αυτά τα χαρακτηριστικά θα σε βοηθήσουν να περιγράψεις με σαφήνεια τη θέση εργασίας που θα προσελκύσει τους κατάλληλους υποψηφίους.

Για παράδειγμα, μπορεί να φαντάζεσαι τον πρώτο σου εργαζόμενο σαν ανερχόμενο, με μια νοοτροπία ανέλιξης. Το να αναγνωρίσεις αυτές τις ιδιότητες νωρίς θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τον τέλειο υποψήφιο όταν καθίσει απέναντι σου.

Πρόσληψη εργαζομένου: Πώς να την κάνεις σωστά;

Δημιούργησε μια όμορφη περιγραφή θέσης 

Για μικρές επιχειρήσεις, το να αναρτήσεις τη δουλειά σωστά είναι σημαντικό για να ξεχωρίσεις σε ένα πλήθος μεγάλων ανταγωνιστών.

Ξεκίνα με μια ωραία περίληψη του ρόλου και περιέγραψε ξεκάθαρα τι περιλαμβάνει η δουλειά.

Για να προσελκύσεις υποψηφίους που απολαμβάνουν να εργάζονται σε μικρές επιχειρήσεις, εξήγησε ότι είναι η πρώτη σου πρόσληψη και τόνισε τον ενθουσιασμό σου για την πρώτη σου πρόσληψη.

Βρες το καλύτερο ταλέντο για την κενή θέση εργασίας σου αφού έχεις αναφέρει τα παρακάτω στοιχεία στην περιγραφή θέσης:

 • Σαφής ορισμός θέσης και τίτλου εργασίας
 • Περίληψη της επιχείρησης σου
 • Καθήκοντα και ευθύνες
 • Απαιτούμενες και προτιμώμενες δεξιότητες
 • Συνθήκες εργασίας (περιβάλλον, σωματικές απαιτήσεις, εάν απαιτείται δυνατότητα ταξιδιών)
 • Μισθός ή μισθολογικό κλιμάκιο (προαιρετικό)
 • Άλλες παροχές και διευκολύνσεις

3. Αναγνώρισε τους καλύτερους υποψηφίους σου

Μόλις προσελκύσεις αρκετούς υποψηφίους για τη δουλειά σου, είναι ώρα να επιλέξεις ποιοι από αυτούς πρέπει να προχωρήσουν στην διαδικασία πρόσληψης εργαζομένου.

Κάνε μια επιλογή τελικών υποψηφίων.

Βρες ποιοι υποψήφιοι καλύπτουν τις αρχικές σου απαιτήσεις και το επιθυμητό επίπεδο δεξιοτήτων μέσα από:

 • Την ανασκόπηση των βιογραφικών
 • 15’-30’ λεπτών συνεντεύξεων μέσω τηλεφώνου
 • Επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
 • Συμπλήρωση τεστ προ-προσληψης 

Πάρε συνεντεύξεις από τους καλύτερους υποψηφίους.

Αρχικά, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των συνεντεύξεων, κάνε ερωτήσεις που θα αποκαλύψουν εάν το όραμα του υποψηφίου ταυτίζεται με το δικό σου.

Κάνε επίσης ερωτήσεις πιο γενικές για να δεις πώς ανταποκρίνεται ο υποψήφιος σε δύσκολες καταστάσεις, τι τους παρακινεί και εάν μπορούν να προσθέσουν αξία στην επιχείρηση σου.

Ψάξε για τις παρακάτω ιδιότητες και στάσεις στα χαρακτηριστικά του μελλοντικού υπαλλήλου σου:

 • Ευελιξία
 • Θέληση και αντοχή
 • Πάθος
 • Ταίριασμα κουλτούρας
 • Προσαρμοστικότητα
 • Αίσθηση ευθύνης
 • Ανταγωνιστική ώθηση

Έλεγξε τις συστάσεις του υποψηφίου σου.

Το να καλέσεις τους καλύτερους υποψηφίους σου σου επιτρέπει να αξιολογήσεις την ειλικρίνεια, τη συνεργατικότητα και την ικανότητα τους να κάνουν τη δουλειά.

Πέρα από τις συστάσεις και τις συνεντεύξεις, το να μιλάς με κάποιον ο οποίος έχει συνεργαστεί με τους υποψηφίους σου θα σου παρέχει τη δυνατότητα να βγάλεις συμπεράσματα για το αν ταιριάζουν ή όχι με την επιχείρηση σου.

4. Πρόσληψη εργαζομένου: Φέρε τον καλύτερο να δουλέψει για εσένα

Όταν έχεις βρει τον καλύτερο υποψήφιο, κάνε μια επίσημη προσφορά.

Μπορείς να το κάνεις γραπτά σε ένα συμβόλαιο όπου παραθέτεις τους όρους και τις προϋποθέσεις εργασίας.

Επίσης, μπορείς να περιλαμβάνεις λεπτομέρειες για την πρόσληψη εργαζομένου όπως:

Ένα συμβόλαιο προσφοράς παροχών.

Αφού έχετε μιλήσει προφορικά με τον καλύτερο υποψήφιο σου, στείλε ένα επίσημο συμβόλαιο.

Εκεί, θα εξηγούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της εργασίας και θα περιλαμβάνονται λεπτομέρειες όπως:

 • Ο τίτλος της εργασίας
 • Η ημερομηνία της έναρξης
 • Η αποζημίωση
 • Τα προνόμια
 • Η προθεσμία για την αποδοχή/απόρριψη της προσφοράς

Καλωσόρισε τη νέα σου πρόσληψη στην ομάδα.

Μια εξαιρετική εμπειρία ξεκινά για τον νέο εργαζόμενο σου και του δίνεται η δυνατότητα για επιτυχία. Τους δίνει επίσης τα απαραίτητα εργαλεία κάθε μέρα για να κάνουν την διαφορά.

Για να ενδυναμώσεις τον εργαζόμενο σου οργάνωσε λεπτομερώς τον πρώτο μήνα. 

Συγκεκριμένα, όρισε στόχους και απαιτήσεις που θα σε βοηθήσουν να μετρήσεις την επιτυχία και θα προσφέρουν καθοδήγηση.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να σκεφτείς όταν κάνεις την πρώτη σου πρόσληψη.

Από το να καθορίσεις τον προϋπολογισμό μέχρι να φροντίσεις για τις νομικές σου υποχρεώσεις.

Το να ακολουθήσεις όμως όλα τα βήματα που προαναφέρθηκαν θα βοηθήσει να καλύψεις όλα τα βασικά στην νέα πρόσληψη εργαζομένου σου.

Πρόσληψη εργαζομένου: Πώς να την κάνεις σωστά;

Το καλύτερο κομμάτι είναι αυτό που αφού έχεις προσλάβει τον πρώτο σου εργαζόμενο, είναι πιο εύκολο να προσλάβεις τον δεύτερο, τον τρίτο, τον τέταρτο και έπειτα, να χτίσεις μια ομάδα.

Πρόσληψη εργαζομένου: Συχνές ερωτήσεις

Ας τις δούμε παρακάτω:

Ποιος μπορεί να με βοηθήσει στην πρόσληψη εργαζομένου;

Όταν χρειαστεί να ψάξεις άτομα για την επιχείρηση σου, ψάξε για μέντορες που θα σε βοηθήσουν. Ρώτησε τους για τις διαδικασίες που ακολούθησαν.

Μπορείς, επίσης, να συμβουλευτείς ένα δικηγόρο για νομική καθοδήγηση για να βεβαιωθείς ότι συμμορφώνεσαι με το νομικό εργασιακό πλαίσιο.

Πώς μπορώ να στρατολογήσω την πρώτη μου πρόσληψη;

Το να χρησιμοποιείς μια ποικιλία μεθόδων στρατολόγησης και πηγών υποψηφίων θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τον αριθμό των υποψηφίων που προσεγγίζεις.

Επιπλέον, η παραδοσιακή ανάρτηση της θέσης εργασίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η προσέγγιση σε άτομα του κύκλου σου και ο έλεγχος σε άλλους οργανισμούς μπορεί να βοηθήσει αρκετά.

Γιατί ο σωστός χρόνος έχει σημασία;

Αρχικά, το να αποφασίσεις πότε να προσλάβεις μπορεί να είναι δύσκολο.

Εάν προσλάβεις κάποιον πολύ σύντομα, μπορεί να σου είναι δύσκολο να ανταπεξέλθεις στο κόστος.

Επίσης, μπορεί να μην έχεις αρκετό όγκο δουλειάς για να κρατήσεις τον εργαζόμενο απασχολημένο.

Το να αργήσεις να κάνεις μια πρόσληψη μπορεί να σε αναγκάσει να εργάζεσαι πολύ, να σου προκαλέσει άγχος και να μειώσει την ανάπτυξη σου αν δεν μπορείς να τα αναλάβεις όλα.

Συμπερασματικά, το να ξεκινήσεις με έναν εξωτερικό συνεργάτη μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις αν μπορείς να τα βγάλεις πέρα με έναν υπάλληλο και αν έχεις τον όγκο εργασίας που θα σε κάνει να δικαιολογήσεις έναν νέο εργαζόμενο.

Πηγή: Indeed

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει